Γιατί πρέπει να «αποσυνδεθείτε» από τα social media;

facebook
ΤΡΙΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αν το facebook και τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλύσει τη ζωή σας και διαπιστώνετε πως σχεδόν εμμονικά σας και ανά πέντε λεπτά ελέγχετε το προφίλ σας για likes γεμάτα κρυφά μηνύματα και ενημερώσεις, όσον άφορα άχρηστα πράγματα, τότε ίσως να πρέπει να πάρετε μια απόσταση από όλα αυτά, πριν να είναι αργά..

Ακολουθούν 7 βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την... «αποσύνδεση» και να δείτε επιτέλους τη σκοτεινή πλευρά την κοινωνικής δια-δικτύωσης.

1. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι... κοινωνικά
Αν και ο τίτλος τους άλλα δείχνει, τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα είναι πρώτα ψηφιακά και πολύ μετά «κοινωνικά». Και αν ισχυρίζεστε πως έχετε πολλούς φίλους στο facebook με τους οποίους έρχεστε εύκολα σε επαφή μέσω το προσωπικών μηνυμάτων, θα πρέπει να θυμηθείτε πόσες φορές βρεθήκατε σε πραγματικό και ταυτόχρονο χωρόχρονο με αυτούς και από αυτές τις συναντήσεις, σε τι ποσοστό περάσατε, κι αυτοί κι εσείς, τις ώρες σας κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια ή κοιτώντας όλοι σκυμμένοι την οθόνη του κινητού σας. Το ποσοστό που θα απαντήσετε είναι το ίδιο και με το πόσο «αντι-κοινωνικό» είναι ένα κοινωνικό δίκτυο του ψηφιακού κόσμου.

2. Γίνεται εθιστικό
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι διαπιστωμένα εθιστικά και δε χρειάζεται καν ιατρική διάγνωση γι’ αυτό. Μπαίνετε διαρκώς στον εκάστοτε λογαριασμό σας για να δείτε τις καινούριες ενημερώσεις, ενώ συμβαίνουν δυο τινά: μπαίνετε τόσο συχνά που δεν προλαβαίνουν να υπάρξουν νέες αναρτήσεις, ενώ μπαίνετε με τέτοιο ζήλο για να μάθετε πράγματα άχρηστα σε εσάς, χωρίς να σας προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα, αλλά εσείς, αν και γνωρίζετε το οξύμωρο, επιμένετε να μπαίνετε διαρκώς και χωρίς σταματημό.

3. Άχρηστες γνώσεις
Το μεγαλύτερο κομμάτι των πληροφοριών που αναρτούν οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα είναι παντελώς ασήμαντες και ανούσιες γνώσεις. Ακόμα και αυτά που ανεβάζετε οι ίδιοι είναι ανούσιες πληροφορίες και το γνωρίζετε καλά, αλλά η ίδια η φύση της διαρκούς ανανέωσης και ενημέρωσης, που έχει επιφέρει το διαδίκτυο, οδηγεί στην εμμονική ανάγκη για refresh κάθε λεπτό και την ανάγκη για επικοινωνία, ακόμα και αν δεν έχει να ειπωθεί απολύτως τίποτα αξιόλογο.

4. Κακή επένδυση χρόνου
Η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξοδέψετε το χρόνο σας άσκοπα και αλλόγιστα. Κωλυσιεργείτε και αναβάλλετε διαρκώς τις υποχρεώσεις σας και μπαίνετε ανώφελα και συχνά ασυνείδητα στη διαδικασία να απαντήσετε σε κάποιο σχόλιο ενός φίλου σας, δημιουργώντας έτσι λόγους να αγωνιάτε τι έχουν απαντήσει οι άλλοι στο δικό σας σχόλιο.
Αναρωτηθείτε, πως περνούσατε το χρόνο σας, πριν τα κοινωνικά δίκτυα μπουν στη ζωή μας για τα καλά και θα βρείτε πολύ πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές.

5. Ρίσκο
Τα κοινωνικά δίκτυα, όσο προσεκτικοί και να είστε με τις ρυθμίσεις ασφαλείας και τα όσα ανεβάζετε στο προφίλ σας, σας εκθέτουν στον κόσμο του διαδικτύου και αυτό δεν είναι συνήθως κάτι καλό. Δίνετε άθελά σας προσωπικές πληροφορίες, που πάντα είναι πιθανό να πέσουν σε λάθος χέρια, γι΄αυτό θα πρέπει να σκέφτεστε δυο φορές τα uploads και τις κοινοποιήσεις που «στολίζουν» τον τοίχο σας.

6. Ποιοί φίλοι;
Το γνωρίζετε ήδη, αλλά οι εκατοντάδες φίλοι που έχετε στα κοινωνικά δίκτυα είναι φίλοι μονάχα κατ’ επίφαση και όχι πραγματικοί. Αναρωτηθείτε αν θέλετε όλους αυτούς τους «αγνώστους» να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα και τις φωτογραφίες και λάβετε τα μέτρα σας.
Επιπλέον, ο χρόνος που χάνετε στα κοινωνικά δίκτυα, σας στερεί από το χρόνο να κάνετε πραγματικούς φίλους, που είναι και το μοναδικό είδος φιλίας, που έχει νόημα και αξία.

7. Αληθινή ζωή
Μην περνάτε τη ζωή σας μπροστά από μια οθόνη και μη χαραμίζετε την ενέργειά σας στο να ενημερώνετε διαρκώς το προφίλ σας. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι σαφώς χρήσιμα και έχουν πολλούς λόγους ύπαρξης, προσπαθείστε όμως να τα χρησιμοποιείτε στο ελάχιστο δυνατό, πριν φτάσετε στο σημείο, να χρησιμοποιούν εκείνα εσάς.

Η τεχνολογία φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι για να τον «καταπιεί» και να του στερήσει την ευκαιρία της αληθινής ζωής και εμπειρίας. Φερθείτε έξυπνα λοιπόν και μην περνάτε τις μέρες σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη, γιατί τουλάχιστον, θα κάνετε κακό στα μάτια σας...