Απρόσμενες αφορμές αναπνευστικών προβλημάτων

giatros
ΤΡΙΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Πέρα από το καυσαέριο της πόλης και το παθητικό κάπνισμα, υπάρχουν μερικές ακόμα αφορμές που μπορούν -αν και δεν θα το περίμενε κανείς- να ενεργοποιήσουν προβλήματα στη λειτουργία του αναπνευστικού, όπως είναι το άσθμα.

Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας τα παρακάτω και την παρουσία τους στην καθημερινότητά σας και μην επαναπαύεστε ποτέ στη φαινομενική ασφάλεια του σπιτιού σας, αφού ακόμα και σε αυτό υπάρχουν παράγοντες που  μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων σας.

Πυροτεχνήματα
Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά με τα οποία παίζουν τα παιδιά σε εορταστικές περιόδους, μπορούν και έχουν, βάσει καταγεγραμμένων περιστατικών, προκαλέσει πολλάκις κρίσεις άσθματος.
Πιο συγκεκριμένα τα βεγγαλικά, όταν καίγονται απελευθερώνουν πλήθος χημικών ουσιών, όπως είναι το διοξείδιο του θείου, το οποίο, όταν εισπνευθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.
Σε καθε περίπτωση και είτε τα παιδιά έχουν ήδη παρουσιάσει άσθμα, είτε όχι, μην τους επιτρέπετε εκτεταμμένη χρήση τέτοιων παιχνιδιών.

Αερόσακοι
Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασθματικών, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αναπνευστικές κρίσεις, μετά από την παρουσία τους σε ατύχημα με το αυτοκίνητο και την ενεργοποίηση των αερόσακων. Μια θεωρία συνδέει αυτές τις κρίσεις με το άγχος της σοκαριστικής αυτής συνθήκης, ενώ έρευνες έχουν σχετίσει αυτές τις ασθματικές κρίσεις με την απελευθέρωση του αεροζόλ, που συμβαίνει με την ενεργοποίηση των αερόσακων.

Αλεύρι
Ακόμα και το αλεύρι, που μοιάζει άκακο, μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στους ευαίσθητους πνεύμονες και παραδόξως, είναι μια από τις συνηθέστερες αφορμές, ενεργοποίησης του άσθματος σε χώρο εργασίας και συγκεκριμένα στους αρτοποιούς.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί αρτοποιοί αναπτύσσουν ευαισθησία στη σκόνη του αλευριού με τη συχνή έκθεσή τους σε αυτό και εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα στην πορεία, ακόμα κι αν πριν δεν είχαν κανένα σύμπτωμα.

Συσκευές θέρμανσης
Συγκεκριμένες συσκευές θέρμανσης, όπως είναι οι θερμάστρες αερίου ή ακόμα και το τζάκι, εκλύουν διοξείδιο του αζώτου, του οποίου αυξημένα επίπεδα στο χώρο, μπορούν να προκαλέσουν έξαρση των ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά, όπως είναι ο βήχας και ο πόνος στο στήθος.
Το συγκεκριμένο χημικό εκλύεται από μεγάλο μέρος θερμαντικών συσκευών, ενώ η παρουσία ακόμη και χαμηλών επιπέδων μπορεί να δυσχεράνει την αναπνευστική λειτουργία στα μικρά παιδιά. Το διοξείδιο του αζώτου, ωστόσο, μοιάζει να επηρεάζει περισσότερο μικρότερης ηλικίας άτομα, από τους ενήλικες αν και σε κάθε περίπτωση προτείνεται ο καλός αερισμός του χώρου.

Κεριά
Τα περισσότερα κεριά του εμπορίου κατασκευάζονται με παραφίνη, η συμμετοχή της οποίας στην παρασκευή του κεριού, οδηγεί στην απελευθέρωση κατά την καύση του, χημικών ουσίων, όπως είναι το τολουόλιο και το βενζόλιο. Τέτοια χημικά στοιχεία, όταν χρησιμοποιούνται κεριά σπάνια, δεν θέτουν καμία απειλή για την υγεία του ατόμου, αλλά αν συνηθίζετε να καίτε κεριά σε χώρο που δεν ανανεώνεται τακτικά ο αέρας, τότε είναι πολύ πιθανό να αυξάνετε τα επίπεδα των ουσιών και την επικινδυνότητά τους για την υγεία σας.

Εκτυπωτές
Τα εκτυπωτικά και φωτοτυπικά μηχανήματα απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία μπορούν και επιδεινώνουν ήδη υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα. Όπως συμβαίνει όμως και στην περίπτωση του αρτοποιού, δεν είναι απίθανο να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα και ασθματικά επεισόδια, ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν παρόμοια ιατρικά προβλήματα στο παρελθόν, δεδομένης μάλιστα της παρατήρησης πως η απομάκρυνση του εκτυπωτή και σχετικών μηχανημάτων από το χώρο εργασίας επιφέρει άμεση βελτίωση και ελάττωση των συμπτωμάτων.

Πλαστικό
Δεν είναι κάτι που πάει εύκολα το μυαλό, αλλά ακόμα και το πλαστικό μπορεί να σχετιστεί με αναπνευστικά προβλήματα. Για την ακρίβεια, πολλά από τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας, όπως είναι η κουρτίνα του μπάνιου ή τα έπιπλα από απομίμηση δέρματος, είναι κατασκευασμένα από το γνωστό PVC, το οποίο με αργές διαδικασίες εκλύει χημικά στοιχεία, γνωστά ως φθαλικές ενώσεις.
Πολλές είναι μάλιστα οι έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ενώσεων έχουν σχετιστεί με αύξηση των ασθματικών συμπτωμάτων.

Δε χρειάζεται άλλωστε, επιστημονική επιβεβαίωση για να αντιληφθεί κανείς τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ένας ακάθαρτος αέρας στη λειτουργία του αναπνευστικού του ατόμου, πόσο μάλλον όταν έχει ιστορικό άσθματος και πόσο μάλλον όταν ο αέρας είναι γεμάτος με χημικές και άκρως ανθυγιεινές ουσίες.