Πώς θα βρούμε την ηρεμία μας;

katathlipsi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Βρείτε εσείς τον τρόπο που σας ταιριάζει και χαρίστε στον εαυτό σας μερικές στιγμές γαλήνης, που σίγουρα τις έχει πολύ ανάγκη.

Οι περισσότεροι προτεινόμενοι τρόποι για αποσυμφόρηση από το άγχος και το στρες έχουν να κάνουν κυρίως με τη γιόγκα, την άσκηση, το διαλογισμό και σχετικές πρακτικές και κουλτούρες.

Πέρα όμως από αυτή τη φιλοσοφία επίτευξης εσωτερικής γαλήνης και επειδή δεν ταιριάζει σε όλους αυτή η προσέγγιση και, η αλήθεια είναι πως όλοι -λίγο ή πολύ- έχουν ανάγκη αποσυμπίεσης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πετύχετε καλύτερη διαχείριση του άγχους και να ηρεμήσει η ψυχή σας, από όσα τη βασανίζουν καθημερινά.

Βρείτε εσείς τον τρόπο που σας ταιριάζει και χαρίστε στον εαυτό σας μερικές στιγμές γαλήνης, που σίγουρα τις έχει πολύ ανάγκη.

1. Αλλαγή τρόπου ζωής
Το άγχος συχνά προκαλείται ή επιδεινώνεται από την επαναληπτικότητα μιας ρουτίνας στην καθημερινότητα, γι’ αυτό και ένας καλός τρόπος να ξεφύγετε από ένα τέτοιο φαύλο κύκλο είναι κάνετε μια απότομη αλλαγή σε αυτή τη ρουτίνα. Δε χρειάζεται η αλλαγή να είναι μεγάλη, ούτε, φυσικά, να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ή τίποτα τέτοιο.
Ακόμα και να αγοράσετε καφέ από ένα διαφορετικό μαγαζί ή να αρχίσετε να ξυπνάτε μισή ώρα νωρίτερα για να χαλαρώσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο πριν πάτε στη δουλειά, είναι μεν μικρές αλλαγές, αλλά θα κάνουν σημαντική διαφορά στη διάθεσή σας.

2. Διακουστικός τόνος
Η μουσική είναι από μόνη της ένας τρόπος χαλάρωσης και αποσυμπίεσης, αλλά μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να ακούσετε μουσική... διαφορετικά στο κάθε αυτί. Η ανακάλυψη ότι οι διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί (διακουστικός τόνος ή αμφιωτικό ηχητικό σήμα, όπως λέγεται) δεν είναι καινούρια, αλλά μόλις στα τέλη του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε η αποτελεσματικότητα του από τους κύκλους της εναλλακτικής ιατρικής κοινότητας, καθώς αυτή η διαφορετικότητα των συχνοτήτων μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και ηρεμία στο άτομο.
Η διαφορά των συχνοτήτων θα πρέπει να είναι μικρή για να είναι αποτελεσματική, προκαλεί χαλάρωση και διεγείρει τη δημιουργικότητα του ατόμου, ενώ το  μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι στερεοφωνικά ακουστικά.

3. ASMR
Το φαινόμενο ASMR (Autonomous sensory meridian response) είναι μια από τις πιο πρόσφατες και ενδιαφέρουσες μεθόδους αντιμετώπισης του άγχους. Ο όρος αναφέρεται σε εκείνη την κατάσταση που ένα ερέθισμα, οπτικό, ακουστικό, οσφρητικό ή γνωστικό, προκαλεί ένα ευχάριστο και ελαφρώς γαργαλιστικό μυρμήγκιασμα στο κεφάλι, την πλάτη και άλλα σημεία του σώματος, εκείνου που εκτίθεται σε αυτό το ερέθισμα.
Παραδείγματα τέτοιων ερεθισμάτων είναι οι ψίθυροι στο αυτί του ατόμου και τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν role playing. Η ακρίβεια, ωστόσο, και εγκυρότητα του φαινομένου δεν έχει αποδειχθεί πλήρως επιστημονικά και οι απόψεις διίστανται, καθώς από τη φύση του είναι ένα άκρως ιδιαίτερο φαινόμενο.

4. Εναλλακτικός περίπατος
Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια βόλτα στο πάρκο, για να χαλαρώσετε ενισχύστε την εμπειρία της χαλάρωσης και για μερικά μόνο λεπτά, φανταστείτε ότι το μέρος που βρίσκεστε είναι το μοναδικό μέρος στη γη, ότι μαζί σας είναι οι πιο αγαπημένοι σας άνθρωποι και ότι σε αυτό το μέρος έχετε περάσει τις ωραιότερες στιγμές της ζωή σας. Όσο απλό κι αν ακούγεται ενισχύει σημαντικά τη χαλάρωση και κάνει τον απλό περίπατο πολύτιμη ανάγκη.

5. Μαγείρεμα
Το μαγείρεμα για πολλούς είναι περισσότερο αγγαρεία παρά απόλαυση, αλλά αν ακούσετε αυτούς που έχουν αντιληφθεί την ηρεμιστική του δράση, θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι πόσο χαλαρωτική είναι η διαδικασία, ανάμειξης των υλικών και της όλης προετοιμασίας ενός περιποιημένου γεύματος. Βρείτε μια συνταγή που σας εμπνέει και αφιερώστε χρόνο στο σωστό μαγείρεμα της και θα «υπνωτιστείτε» και χαλαρώσετε από τις ίδιες σας τις κινήσεις.

6. Ησυχία
Είμαστε διαρκώς περιτριγυρισμένοι από τον ήχο της κίνησης των αυτοκινήτων, των άλλων ανθρώπων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, σε σημείο που ξεχνάμε τη ηρεμιστική δράση της απόλυτης ησυχίας. Για μερικά λεπτά της ημέρας, κλείστε τα πάντα, τηλέφωνα και παράθυρα, και απολαύστε την ησυχία και την ξαφνική ηρεμία που θα σας προκαλέσει αυτή η αλλαγή.

7. Τρισδιάστατα παζλ
Τρισδιάστατα παζλ, παιχνίδια στον υπολογιστή, ακόμα και η απλή πασιέντζα και οτιδήποτε θα κάνει το μυαλό σας να αφαιρεθεί και να ξεχάσει, έστω στιγμιαία, όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες της ημέρας είναι μια εναλλακτική απάντηση στο καθημερινό άγχος. Βρείτε εσείς ποια είναι η ασχολία που σας χαλαρώνει και εφαρμόζετέ τη κάθε φορά που νιώθετε το βάρος των περιστάσεων και των υποχρεώσεων.