Πώς θα διατηρήσετε την ενέργειά σας όλη μέρα;

gunaika-sto-grafeio
ΤΡΙΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μάθετε, λοιπόν, τι χρειάζεται για να διατηρείτε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα -όλη τη μέρα- και εσείς να συνεχίζετε, όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται.

Έχετε μάθει πια τι χρειάζεται να κάνετε για να ανακτήσετε την ενέργειά σας, όταν στη μέση της ημέρας κλείνουν τα μάτια σας και ένας μονός espresso αρκεί για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση.
Πόσο διαρκεί, όμως, η δράση του καφέ, όταν έχετε, ήδη, ξεκινήσει τη μέρα σας λάθος και με μειωμένα αποθέματα ενέργειας και τα μάτια σας κλείνουν, όσο τα ραντεβού και οι συναντήσεις είναι σε εξέλιξη;

Μάθετε, λοιπόν, τι χρειάζεται για να διατηρείτε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα -όλη τη μέρα- και εσείς να συνεχίζετε, όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται.

1. Ύπνος 7 ωρών
Αν και προφανές, πολλοί είναι εκείνοι που δεν το τηρούν και κοιμούνται πολύ λιγότερες ώρες, από αυτές, που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους. Δεν είναι άλλωστε, παρά το στοιχειώδες που μπορείτε να κάνετε για να ξεκινάτε με ενέργεια τη μέρα σας αν κοιμάστε για τουλάχιστον 7 ώρες. Δοκιμάστε το και θα παρατηρήσετε άμεσα βελτίωση και στη συγκέντρωση, αλλά και τη διάθεσή σας.

2. Το πρωινό σεξ
Η ορμόνη της αγάπης, ωκυτοκίνη, που απελευθερώνεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του σεξ, όχι μόνο ενισχύει τη διάθεση και ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά προωθεί και την αυξημένη έκλυση ενέργειας από το σώμα. Ξεκινήστε με αυτό τον τρόπο τη μέρα σας και επαναλάβατε μέχρι να δείτε... αποτελέσματα.

3. Απολαύστε τον ήλιο
Η ηλιακή ακτινοβολία ενεργοποιεί την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία ορμόνη έχει γνωστή για τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες. Με το που ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, λοιπόν, ανοίξτε τις κουρτίνες και «ρουφήξτε» την ενέργεια του ήλιου.
Φροντίστε ακόμα, όσο έχει ηλιοφάνεια, να έχετε τα παντζούρια ανοιχτά για να έχει πρόσβασή σε εσάς, όσο το δυνατό περισσότερος ήλιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

4. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη
Αν ξεκινάτε την ημέρα σας με ψωμί και δημητριακά, με ενισχυμένα ποσοστά ζάχαρης, να περιμένετε μετά από λίγες ώρες να πέσει κατακόρυφα η ενέργειά σας και οι αντοχές σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό σας, αντικαθιστώντας τα δημητριακά με μια ομελέτα και ένα ποτήρι γάλα και θα παρατηρήσετε την ενέργειά σας να διατηρείται πολύ περισσότερο και τις αντοχές σας να διαρκούν περισσότερο.

5. Κάντε διαλογισμό
Όσο περισσότερο αγχωμένοι είστε, όχι μόνο ταλαιπωρείστε από διάσπαση προσοχής και έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά τόσο περισσότερη ενέργεια χάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ήρεμοι, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος στα πλαίσια μιας πολυάσχολης ημέρας, κάνοντας διαλογισμό έστω για 5 λεπτά μέσα στη μέρα σας. Όσο πιο ήρεμος ο εγκέφαλος, τόσο πιο αποδοτικός, τόσο λιγότερη σπατάλη ενέργειας.

6. Πιείτε παντζάρι
Αν οι μέρες σας είναι γεμάτες με υποχρεώσεις, από το πρωί μέχρι το βράδυ, καλύτερα να αντικαταστήσετε τον πρωινό σας φυσικό χυμό πορτοκάλι (δεδομένου φυσικά ότι στύβετε κάθε πρωί φρέσκο χυμό) με χυμό από παντζάρι.
Στοιχεία που περιέχονται στο χυμό του παντζαριού, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μυών. Ενισχύστε λοιπόν σημαντικά την έναρξη της ημέρας σας με ένα χυμό από παντζάρι και μια χορταστική ομελέτα (βλ.#4).

7. Κάντε κρύα ντους
Αν κάθε βράδυ κάνετε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε, δεν είναι δύσκολο να κάνετε τη συσχέτιση και να εκμεταλλευτείτε το κρύο νερό για να ξυπνήσετε κάθε πρωί. Το κρύο νερό, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και την αδρεναλίνη στο αίμα, δίνοντας σας την ώθηση για μια άκρως δραστήρια και αποδοτική μέρα.

8. Σπάστε τη μέση σας
Συγκεκριμένες στάσεις στη γιόγκα, κυρίως οι διατάσεις της πλάτης, ενεργοποιούν την απελευθέρωση ενέργειας στο σώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι χρειάζεται να φτάσετε σε επίπεδα γιόγκι για να το καταφέρετε. Μια τέτοια απλή άσκηση είναι ο «χαιρετισμός στον ήλιο» που είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.