Πώς τα χρήματα βοηθούν την υγεία μας;

xrimata-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Μη φοβάστε να χαλάσετε χρήματα για την ευχαρίστησή σας, αρκεί να έχετε σκεφτεί καλά, ποια είναι τα πράγματα που θα σας ευχαριστήσουν πραγματικά και να επενδύσετε εκεί τα ευρώ σας.

Ο καταναλωτισμός δεν είναι μια κακή συνήθεια από μόνος του, καθώς κακές είναι, βασικά, οι επιλογές που κάνουμε και τα λάθος πράγματα στα οποία επιλέγουμε να ξοδεύουμε τα χρήματα μας.

Εν ολίγοις, δεν έχει σημασία πόσα ξοδεύεις, αλλά πού τα ξοδεύεις. Σημαντικό είναι εκεί που τα ξοδεύεις να είναι πράγματα και υπηρεσίες που θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο στο τέλος της ημέρας και δε θα σε αφήσουν με το αίσθημα του ανικανοποίητου κενού, που θα σε οδηγήσει σε νέο κύμα καταναλωτισμού την επόμενη κιόλας μέρα.

Μη φοβάστε λοιπόν να χαλάσετε χρήματα για την ευχαρίστησή σας, αρκεί να έχετε σκεφτεί καλά, ποια είναι τα πράγματα που θα σας ευχαριστήσουν πραγματικά και να επενδύσετε εκεί τα ευρώ σας.

1. Αγοράστε «εμπειρίες»
Αν σας προσφέρουν ένα διήμερο σε ένα πολυτελές spa στο Πήλιο ή το ποσό των 200 €, σκεφτείτε καλά πριν επιλέξετε και απαντήσετε στο δίλημμα. Σκεφτείτε καλά, τι θα σας προσφέρει το διήμερο και τι τα 200 €, πόσο θα «χαθούν» τα 200€ στις καθημερινές ανάγκες και τις οικονομικές υποχρεώσεις και πόση ευχαρίστηση και αναμνήσεις για το μέλλον θα σας δώσει το διήμερο.
Ένα χρηματικό πόσο είναι πάντα χρήσιμο στις μέρες μας και οι επιλογές μας σχεδόν πάντα στοχεύουν στο ρευστό.
Εξαιτίας αυτού, όμως, έχουμε ξεχάσει την ανάγκη του οργανισμού, του σώματος και της ψυχής μας για λίγη χαλάρωση και αποσυμφόρηση από το άγχος. Μην υποτιμάτε την ανάγκη του οργανισμού για χαλάρωση και ψυχαγωγία, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό θα σας κρατήσει «όρθιους» και όχι τα 200 € παραπάνω στο λογαριασμό σας.

2. Κοινωνικοποιηθείτε
Η σημασία και η αποτελεσματικότητα της ψυχαγωγίας πολλαπλασιάζεται, όταν συνοδεύεται από την παρέα φίλων, ενώ η ίδια η φύση του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και παρέα. Επενδύστε λοιπόν σε ένα γεύμα ή μια εκδρομή με φίλους και όχι σε ρούχα και αντικείμενα. Μπορεί ένα ωραίο πορτατίφ να ζεστάνει το σπίτι σας, αλλά την καλύτερη ζέστη θα τη φέρουν οι φίλοι σας, όταν μαζευτείτε να παίξετε επιτραπέζια όλοι μαζί.

3. Κάντε δώρα στον εαυτό σας
Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί και δε θέλει να στερήσει από τον εαυτό του την αγορά ενός καλού ρούχου, μην το κάνετε ούτε κι εσείς. Το πρόβλημα άλλωστε, όπως είπαμε, με τον καταναλωτισμό, δεν είναι η ίδια η πράξη της αγοράς, όσο το τι αγοράζουμε και το πόσο συχνά τον εξασκούμε.
Μη στερηθείτε λοιπόν τελείως τη χαρά ενός καλοφτιαγμένου καφέ από το καφέ της γειτονιάς σας, αλλά μην το κάνετε και καθημερινό κανόνα. Αγοράζετε μια φορά την εβδομάδα και έτσι θα εκτιμήσετε καλύτερα την αξία του, από το να τον απολαμβάνατε καθημερινά σε σημείο να σας γίνει ακόμα μια συνήθεια.

4. Αγοράστε «χρόνο»
Οι περισσότεροι επιλέγουμε –εκούσια ή ακούσια- μια ζωή, κατά την οποία περνάμε περισσότερο χρόνο στη δουλειά και στη μετακίνηση από και προς τη δουλειά, παρά στο σπίτι μας ή κάνοντας πράγματα που μας χαροποιούν πραγματικά. Η αναμενόμενη απάντηση είναι ότι δεν έχουμε και πολλές επιλογές και κανείς δεν διατίθεται να αφήσει τη δουλειά του.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κανείς δεν προτείνει κάτι τέτοιο, ενώ οι επιλογές είναι σίγουρα περισσότερες από αυτές που νομίζουν, ότι έχουν οι περισσότεροι.
Δεδομένου ότι δε μπορείτε να αφήσετε τη δουλειά σας για ένα πιο ανθρώπινο ωράριο, βρείτε ένα σπίτι πιο κοντά στο χώρο εργασίας, για να μη χάνετε ώρες από τη ζωή σας στη μετακίνηση και να κερδίσετε ώρες με φίλους, κάνοντας πράγματα που σας ενδιαφέρουν και σας προσφέρουν τη χαλάρωση που έχετε ανάγκη.

5. Επενδύστε στους άλλους
Αν θέλετε να ξοδέψετε 20 €, επιλέξτε να τα ξοδέψετε σε κάποιο φίλο και όχι σε ακόμα ένα μπλουζάκι για την γκαρνταρόμπα σας. Ξοδέψτε τα ακόμα καλύτερα σε μια κοινή εμπειρία με ένα φίλο σας κερνώντας τον ένα δείπνο ή κάνοντας του μια έκπληξη. Η χαρά που θα λάβετε θα είναι η διπλάσια, από το αν ξοδεύατε τα χρήματα αποκλειστικά για εσάς, αφού μην ξεχνάτε οι εμπειρίες είναι εκείνες που δημιουργούν τις αναμνήσεις και οι φίλοι είναι εκείνοι που τις κάνουν αξέχαστες.

6. Πληρώστε πρώτα!
Μπορεί να είναι βολικό για την τσέπη σας, αλλά σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για τη διάθεσή σας να αγοράζετε κάτι και η εξόφλησή του να έπεται μερικούς μήνες αργότερα. Ο κανόνας είναι απλός και συγκεκριμένος: μην αγοράζετε κάτι για το οποίο δεν έχετε τα χρήματα, αλλά μαζέψτε πρώτα τα χρήματα και μετά κάντε την αγορά. Το άγχος του χρέους στερεί από την ικανοποίηση της χρήσης του αντικειμένου και κανείς δεν αρέσκεται στο να ζει με τον πέλεκυ των τόκων πάνω από το κεφάλι του.

7. Βοηθήστε αλλήλους
Αν σας περισσεύουν 5 €, μπορείτε είτε να τα αποταμιεύσετε για να κάνετε εκείνο το διήμερο στο πολυτελές spa, είτε να τα δωρίσετε σε κάποιο ίδρυμα με κοινωνική δράση ή ακόμα καλύτερα σε κάποιον φίλο που τα έχει περισσότερη ανάγκη από εσάς. Η βοήθεια προς τους άλλους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επενδύσετε τα χρήματά σας, ενώ η ευχαρίστηση και ικανοποίηση που θα λάβετε από μια τέτοια πράξη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αν ξοδεύατε αυτά τα 5 € σε ακόμα ένα άχρηστο αντικείμενο για το σπίτι.