Πώς θα γίνετε –επιτέλους- ευτυχισμένοι;

xaroumenoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αν δεν το έχετε καταφέρει ήδη, το Reader’s Digest σας δείχνει τον τρόπο, να γίνετε χαρούμενοι μέσα στην καθημερινότητά σας και να βιώσετε την ευτυχία στο παρόν και όχι απλά περιμένοντάς της να έρθει κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον.

Η ευτυχία άλλωστε είναι συσσώρευση μικρών στιγμών και κοινών εμπειριών με φίλους, που και μόνο η αντίληψή τους σαν στιγμές ευτυχίας, είναι αρκετή για να νιώσετε καλύτερα στο σήμερα, ακόμα και αν αύριο θα μοιάζουν ανούσιες αναμνήσεις.

Το αποτέλεσμα μετράει πάντα και αυτό είναι να νιώθετε καλά και ικανοποιημένοι από τον τρόπο που περνάτε το χρόνο σας στη γη.

Δωρίστε χρήματα
Η ευτυχία έρχεται περισσότερο από αυτά που δίνεις, παρά από εκείνα που παίρνεις. Θα το διαπιστώσετε αν δωρίσετε σε κάποιον που έχει ανάγκη ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό και θα νιώσετε την ίδια ικανοποίηση (όσο κι αν επιμένετε για το αντίθετο) που νιώθετε οταν έχετε επιστροφή από τη εφορία.

«Αγοράστε» μια εμπειρία
Τα χρήματα που επενδύετε σε εμπειρίες, σας επιστρέφουν περισσότερη ικανοποίηση και ευτυχία, από τα χρήματα που επενδύετε σε υλικά αντικείμενα. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα του πανεπιστήμιου του Cornell, έδειξε πως τα άτομα που σχεδιάζουν μια εκδρομή ή μια εμπειρία, όπως είναι η πεζοπορία στο βουνό, νιώθουν σαφώς μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση, από τα άτομα που προγραμματίζουν την αγορά ενός αντικειμένου.

Πείτε ένα καλό λόγο κάθε μέρα
Είτε με το γραπτό λόγο, είτε με τη βοήθεια του προφορικού λόγου το να πείτε ένα καλό λόγο σε κάποιον είναι ένας άριστος τρόπος, να... «κερδίσετε» πολλά και να ευτυχήσετε. Η έκφραση του θαυμασμού μας σε ένα άτομο, ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, της οποίας η συμβολή στη μακροβιότητα και ευτυχία είναι αναμφισβήτητα σημαντική.

Περνάτε λιγότερο χρόνο καθήμενοι
Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο περισσότερο ρίχνετε τη διάθεσή σας και γίνεστε πιο δεκτικοί σε συμπτώματα κατάθλιψης. Χωρίς να υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτή τη σύνδεση, μια πιθανή ερμηνεία είναι πως οι καταθλιπτικοί, έχουν εξαρχής την τάση να περνούν περισσότερο χρόνο αδρανείς, ενώ αν έχετε μια φυσική δραστηριότητα, πέρα από τις ενδορφίνες που απελευθερώνει ο εγκέφαλος, ενισχύετε τη διάθεσή σας, με την κοινωνική συναναστροφή και την επαφή με τη φύση.

Αλλάξτε το βήμα σας
Ο τρόπος που περπατάτε μπορεί και επηρεάζει τη διάθεσή σας. Έρευνες σε άτομα που περπατούσαν με βαριεστημένο και βαρύ ύφος, έδειξαν ότι τους προκαλούνταν περισσότερο αρνητικά αισθήματα, από τα άτομα που τους είχε υποδειχθεί να περπατούν καμαρωτά με πιο χαρούμενο βηματισμό, στα οποία προκλήθηκαν περισσότερο ευχάριστα και θετικά αισθήματα.
Ακόμα κι αν δεν έχετε τη διάθεση να περπατήσετε με τους ώμους πίσω και το στήθος ψηλά, πιέστε τον εαυτό σας να το κάνει και θα δείτε τη διάθεσή σας να ανεβαίνει.

Κρατήστε το καλύτερο για το τέλος
Όταν πάτε διακοπές, προγραμματίστε να κάνετε κάτι ξεχωριστό την τελευταία μέρα των διακοπών σας και να μη σκέφτεστε την τελευταία μέρα, μίζερα και μελαγχολικά, επειδή είναι ...η τελευταία μέρα. Βοηθήστε τον εαυτό σας να μη μπει στη δίνη των αρνητικών σκέψεων, επειδή επανέρχεστε στη ρουτίνα της καθημερινότητας και κρατήστε για το τελευταίο βράδυ, ένα δείπνο σε ένα ωραίο εστιατόριο ή κάτι ξεχωριστό που θα σας αυξήσει την προσμονή σας για αυτή τη βραδιά, ώστε να την περιμένετε περισσότερο με καλή διάθεση, παρά με δυσαρέσκεια.

Στερηθείτε το αγαπημένο σας φαγητό
Δώστε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να λαχταρήσει την αγαπημένη του λιχουδιά, κρατώντας απόσταση από αυτή για μερικές εβδομάδες. Όταν θα έρθει ξανά εκείνη η ώρα για να πιείτε το αγαπημένο σας κοκτέιλ, να φάτε το αγαπημένο σας γλυκό ή αλμυρό, θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο και θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο το πόσο ευτυχισμένους μπορεί να σας κάνει η μια μπουκιά του.

Να απολαμβάνετε τις μικρές χαρές της ζωής
Κάτι που σήμερα σας φαίνεται αδιάφορο, είναι πολύ πιθανό αύριο να σας χαρίσει το χαμόγελο, που δεν κατάφερε να σας δώσει την πρώτη φορά. Στιγμές που δεν προγραμματίζαμε, όπως είναι μια αγκαλιά από ένα φίλο ή μια επιστροφή με τα πόδια από τη δουλειά, επειδή έχει απεργία το μετρό, είναι ικανές να σας δώσουν μικρά σταγονίδια ευτυχίας που όταν συσσωρεύονται είναι αρκετά για να  νιώθετε καλά στο παρόν σας και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Βγάλτε τον καλλιτέχνη από μέσα σας
Η καλλιτεχνική έκφραση βοηθάει το άτομο να χαλαρώσει από το στρες, ενώ έρευνες σε άτομα που εκφράζονταν μέσω της ζωγραφικής και του σχεδίου, έδειξαν ότι παρουσίαζαν καλύτερη διάθεση και αντοχή σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως είναι η κυκλοφοριακή κίνηση, καθώς οι εγκεφαλικές διεργασίες που απαιτεί η ζωγραφική και οι οπτικές τέχνες, ενεργοποιούν τη χαλάρωση και την ευθυμία του ατόμου.

Ακούστε μουσική
Πιο συγκεκριμένα, οι μουσικές επιλογές που χαρακτηρίζονται από έντονο ρυθμό και δυνατό μπάσο, δίνουν στο άτομο ενέργεια και τη διάθεση να είναι δραστήριο και να βρει τα κίνητρα που χρειάζεται για να κάνει τη ζωή του να αξίζει με γεμάτες, ωραίες στιγμές. Ακούτε καθημερινά μουσική, διαπιστώστε οι ίδιοι τις διαφορές στα μουσικά κομμάτια και πως επιδρούν στη διάθεση και ζωτικότητά σας και ακολουθήστε το ρυθμό με το σώμα σας.