Προλάβετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες!

allergia-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Για κάποιους η έλευση της άνοιξης, δεν είναι πάντα ευχάριστη υπόθεση, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επίσημη έναρξη των εποχιακών αλλεργιών.

Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που από τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης, αρχίζουν να φταρνίζονται, να τρέχει η μύτη τους και να κοκκινίζουν τα μάτια τους. Η γύρη είναι «πανίσχυρη» και δύσκολα μπορεί κάποιος να της ξεφύγει, αν και υπάρχουν πια τρόποι να κρυφτεί κανείς από τον εχθρό της ομαλής και ανενόχλητης καθημερινότητας και να καταφέρει να χαρεί την άνοιξη, όπως συμβαίνει σε εκείνο το «σπάνιο» είδος των ανθρώπων που δεν έχει αλλεργίες!

Οι επιλογές δε, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών παίρνουν δυο δρόμους: τον φαρμακευτικό και τον φυσικό. Η λύση των φαρμάκων έχει μεν αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές έχει και συνοδευτικές παρενέργειες που είναι περισσότερο ανεπιθύμητες, παρά ανεκτές. Γι’ αυτό κυρίως τον λόγο, πολλοί είναι οι παθόντες που καταφεύγουν σήμερα σε πιο φυσικές λύσεις.

Πριν όμως φτάσουμε στα «φάρμακα», φυσικά ή χημικά, ας δοκιμάσουμε, όσο είναι ακόμα νωρίς, να προστατεύσουμε στο μέτρο του δυνατού τον οργανισμό από την επέλαση της γύρης και των άλλων αλλεργιογόνων με μερικά απλά βήματα.

Κλείστε τα παράθυρα
Προλάβετε και οχυρώστε τον οργανισμό σας απέναντι στα αλλεργιογόνα ξεκινώντας με πολύ απλά και αυτονόητα βήματα. Μην ανοίγετε τα παράθυρα σε σπίτι και αυτοκίνητο, κυρίως τις ημέρες που υπάρχει έξαρση της γύρης, ώστε να αποφύγετε όσο το δυνατό περισσότερο την επαφή με τα αλλεργιογόνα. Εν ανάγκη, περιορίστε και την παρουσία σας σε υπαίθριους χώρους, όταν τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά.

Τρώτε σωστά
Τρώτε ένα ακτινίδιο καθημερινά, του οποίου η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την έξαρση των αλλεργιών με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία θεωρείται φυσικό αντισταμινικό. Όταν λοιπόν νιώθετε την επέλαση των αλλεργιών, ενισχύστε την ποσότητα της βιταμίνης C που λαμβάνετε με την διατροφή σας. Εξίσου αποτελεσματικά στην απώθηση των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα που συναντώνται στα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια και στο λιναρόσπορο. Λειτουργίες φυσικού και προσωρινού αποσυμφορητικού εκτελούν ακόμα το χρένο, οι πιπεριές τσίλι και η πικάντικη  μουστάρδα, ενώ καλό είναι όσο τα επίπεδα των αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά, να αποφεύγετε τροφές στις οποίες έχετε αλλεργίες, ώστε να έχει λιγότερα να αντιμετωπίσει κάθε φορά ο οργανισμός σας και να μην οδηγηθεί σε ακραίες αντιδράσεις.

Αλλάξτε τα φίλτρα στον κλιματισμό
Αφού έχετε κρατήσει κλειστά τα παράθυρα για να μείνει έξω από το σπίτι η γύρη, ανοίξτε τον κλιματισμό, αφού έχετε πρώτα κάνει έναν καλό καθαρισμό στο φίλτρο του, σιγουρεύοντας με αυτό τον τρόπο, ότι θα κρατήσει μακριά σας όλες τις αλλεργιογόνες ουσίες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Αφήνετε τα παπούτσια στην πόρτα
«Αναγκάστε» ευγενικά όλους όσους μπαίνουν στο σπίτι σας, να βγάζουν τα παπούτσια τους στην πόρτα και δώστε τους από ένα ζευγάρι παντόφλες για να κυκλοφορούν εντός σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπετε σε βρώμα, μούχλα και αλλεργιογόνες ουσίες να εισχωρήσουν βαθύτερα στο σπίτι σας. Σε συνέχεια αυτής της τακτικής πλένετε σε εβδομαδιαία βάση τα χαλάκια σε όλες τις πόρτες του σπιτιού που βγάζουν σε εξωτερικό χώρο.

Καθαρίζετε τη μύτη σας
Χρησιμοποιείτε τακτικά το θαυματουργό δοχείο neti για να καθαρίζετε τη μύτη σας με θαλασσινό νερό και να απομακρύνετε επιτυχώς όλα τα αλλεργιογόνα που καταφέρνουν να φτάνουν μέχρι εκείνο το σημείο. Μπορεί αρχικά να σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια, που σας έμπαινε νερό στη μύτη όταν κολυμπούσατε στη θάλασσα, αλλά η αποσυμφορητική του δράση είναι άκρως αποτελεσματική, ειδικά όταν οι ρινικές οδοί είναι αποκλεισμένες και γεμάτες αλλεργιογόνα.