Μύθοι ομορφιάς που (δυστυχώς μερικοί) δεν ισχύουν

chocolate
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Πόσες φορές έχετε πει "μπα δεν τρώω σοκολάτα, βγάζω σπυράκια" ή "μην τραβάς την άσπρη τρίχα γιατί θα σου βγουν 10 περισσότερες"; Ας σοβαρευτούμε. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Και ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε μια και καλή από κάθε είδους παράλογο μύθο ομορφιάς, που μάθαμε, πιστέψαμε και ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Η παρεξηγημένη σοκολάτα
Η σοκολάτα προκαλεί ακμή; Φυσικά όχι. Αυτός ο μύθος δεν ισχύει. Μάλιστα, το βούτυρο κακάο και η σκόνη του κακάο, που περιέχει η σοκολάτα, είναι εξαιρετικά συστατικά για ένα δέρμα ταλαιπωρημένο ή ξηρό. Η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς η σοκολάτα δεν ευθύνεται ούτε για την εμφάνιση ακμής ούτε για ένα ταλαιπωρημένο δέρμα.

Όταν ξυρίζεται κανείς, ενισχύει την τρίχα
Άλλος ένας μύθος που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Η τρίχα που έχει κοπεί είναι πιο ευρεία στη βάση της και πιο στενή στην άκρη. Όταν ξυρίσετε την τρίχα κόβεται στην ουσία από τη ρίζα της αλλά όταν αυτή ξαναμεγαλώσει αυτό που φαίνεται αρχικά είναι η βάση της, άρα η πιο ευρεία της πλευρά. Γι' αυτό μοιάζει και την αισθανόμαστε πιο σκληρή. Αλλά το ξυράφι δεν έχει καμία ευθύνη για την ποιότητα της τρίχας.

Αχ, οι άσπρες τρίχες
Με το να τραβήξετε την πρώτη άσπρη (έστω γκρι) τρίχα που θα δείτε, δε σημαίνει ότι σύντομα θα δείτε τις δεκαπλάσιες να την αντικαθιστούν. Ωστόσο, το να την τραβήξετε δεν είναι και ό,τι καλύτερο γιατί ενδεχομένως να τραυματίσετε τον θύλακα της τρίχας και στους τραυματισμένους θύλακες δε μπορεί να αναπτυχθεί τίποτα στο μέλλον του...κεφαλιού σας.

Αν έχετε μόνιμα βαμμένα τα νύχια σας, θα γίνουν κίτρινα
Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που δε μιλάμε για μύθο, αλλά για πραγματικότητα. Αν δεν αφήνετε τα νύχια σας να αναπνέουν και τα έχετε μόνιμα βαμμένα, στο τέλος θα κιτρινίσουν. Η λύση είναι να τοποθετείτε πριν το μανό ειδικά προστατευτικά προϊόντα, που θα εμποδίσουν τον αποχρωματισμό. Το νύχι είναι πορώδες και  απορροφά τα συστατικά του μανό.

Η βαζελίνη εμποδίζει το γήρας
Η Marylin Monroe λέγεται ότι έβαζε μία γενναία στρώση βαζελίνης για να διατηρεί τη νεανική όψη στο δέρμα της. Η βαζελίνη είναι πράγματι ό,τι πιο ενισχυμένο για την ενυδάτωση του δέρματος επειδή πιέζει τα έλαια να εισχωρήσουν στο δέρμα και τα εμποδίζει να εξατμίζονται. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμποδίζει και τον χρόνο.

Το σταυροπόδι δημιουργεί κιρσούς
Μέγα λάθος. Το αντίθετο μάλιστα, Μάλλον η ορθοστασία ενισχύει τη δημιουργία αγγειακών προβλημάτων. Αν κάνετε μία δουλειά που απαιτεί ορθοστασία αυτό σημαίνει ότι οι φλέβες σας πρέπει να εργάζονται υπερωρίες προκειμένου να πάει το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. Και αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί το πρήξιμο στις φλέβες και τους κιρσούς.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα
Μακάρι να ήταν αλήθεια αλλά δυστυχώς τίποτα δε μπορεί να γίνει, που να μας απαλλάξει μια και καλή από την αντιαισθητική όψη του φλοιού πορτοκαλιού.  Ούτε καν η λιποαναρόφηση. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από τα κατάλοιπα λίπους που εγκλωβίζονται ανάμεσα σε ινώδεις "ταινίες", που συνδέουν τους ιστούς του δέρματος. Οι ταινίες αυτές πιέζουν τα κατάλοιπα αυτά του λίπους κάτω από το δέρμα και καταλήγουμε να έχουμε την όψη αυτή της κυτταρίτιδας. Μία καλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η ενυδάτωση, η οποία βοηθά στην εφίδρωση και το "πρήξιμο" του δέρματος, μία διαδικασία που κάνει την κυτταρίτιδα λιγότερο ορατή.