7 σημάδια που "δείχνουν" κατάθλιψη

katathlipsi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Συχνά, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τη λέξη «κατάθλιψη» στην καθομιλουμένη για να δηλώσουμε την έννοια ενός υποτονικού συναισθήματος. Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ μελαγχολίας και κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι μία "ύπουλη" ασθένεια, της οποίας τα σημάδια περνούν απαρατήρητα από τους περισσότερους. Ας μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε.

Αίσθημα απελπισίας
Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που μας κατακλύζει, είναι φυσικό να αισθανόμαστε αβοήθητοι και να έχουμε μια ζοφερή προοπτική. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα σιγά-σιγά και να αρχίσουμε να ψάχνουμε τρόπους για να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Ένα άτομο με κατάθλιψη δεν είναι σε θέση να κάνει αυτή τη μετάβαση και έχει διαρκώς το αίσθηση της απόγνωσης, θεωρώντας ότι  τίποτα δε μπορεί ποτέ να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Αλλαγές στην όρεξη
Κάθε άτομο έχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής και αν υπάρχει μια σημαντική απόκλιση από τα φυσιολογικά επίπεδα της όρεξης, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι μπορεί να ανταποκριθούν είτε με πλήρη απώλεια της όρεξης (και χρειάζεται να πιεστούν για να φάνε) είτε πάλι με υπερκατανάλωση τροφής, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τα αισθήματά τους. Οι ασυνήθιστες αλλαγές του βάρους είναι ένα κλειδί για να αντιληφθούμε αν κάποιος είναι στα πρόθυρα κατάθλιψης.

Αλλαγές στον ύπνο
Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένας ακόμα οιωνός. Η δυσκολία να κοιμηθεί κάποιος ή να παραμείνει κοιμισμένος για ένα φυσιολογικό για όλους τους άλλους 8άωρο είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της κατάθλιψης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί επίσης να κοιμάται πολύ περισσότερο, από ό,τι συνήθως, σα να επιδιώκει τη λήθη στον ύπνο.

Απώλεια ενδιαφέροντος
Ο καταθλιπτικός άνθρωπος δε βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να αποδίδει το γεγονός αυτό με μια αίσθηση του να είναι σωματικά και συναισθηματικά "στραγγισμένος" και καταπονημένος. Είτε πρόκειται για ένα χόμπι, για την κοινωνικοποίηση με τους φίλους, να παρακολουθήσει μία ταινία, να διαβάσει ένα βιβλίο, να παίξει με τα παιδιά του ή ακόμα και το σεξ: ένα άτομο με κατάθλιψη αισθάνεται αδιάφορο ή ανίκανο να κάνει πράγματα που απολάμβανε στο παρελθόν.

Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας
Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας που τους αφήνει αρκετά ταραγμένους και δε μπορούν να καθίσουν ήρεμοι ή να μείνουν προσηλωμένοι σε μία μόνο δραστηριότητα. Άλλοι αισθάνονται εντελώς αποστραγγισμένοι από ενέργεια και έστω και η παραμικρή κίνηση ή δραστηριότητα να φαντάζει σαν τεράστια προσπάθεια. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, το άτομο με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως ακόμη και να σταματήσει να πλένεται ή και να τρώει.

Προβλήματα με τη νοητική επεξεργασία
Η αδυναμία να δώσει προσοχή και να μείνει συγκεντρωμένος σε μία μόνο δραστηριότητα, η έλλειψη λήψης, ακόμα και της ελάχιστης σημασίας, απόφασης και μία θολή νοητική αίσθηση είναι όλα ισχυρές ενδείξεις καταθλιπτικού ατόμου.

Αίσθηση αυτοαπέχθειας
Ένας από τους σπουδαιότερους οιωνούς της κατάθλιψης είναι μια ισχυρή αίσθηση της ενοχής ή αυτοαπέχθεια που οδηγεί ένα άτομο να είναι υπερβολικά επικριτικό με τον εαυτό του. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν εντελώς αρνητική- χαμηλή αυτοπεποίθηση, βλέποντας μόνο τις αποτυχίες τους και κατηγορώντας τους εαυτούς τους για όλα τα προβλήματά τους. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την πραγματική ενδοσκόπηση, που επιδιώκει να δει τα πράγματα ρεαλιστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, αυτή η αίσθηση της αυτοαπέχθειας μπορεί να οδηγήσει ένα καταθλιπτικό άτομο σε αυτοκτονικές τάσεις.