Ασκηθείτε σωστά ανάλογα με την ηλικία σας

working-out
ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Ναι, η γυμναστική είναι για όλους. Αλλά προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη σωστή προπόνηση. Είτε είμαστε στα 20, είστε στα 30 είτε πάνω από 50 χρονών.

Για γυναίκες στα 20
Οι γυναίκες στα 20 τους χρόνια, πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση, προκειμένου να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της γήρανσης, να διατηρήσουν τους μυς και τα οστά τους γερά και να σμιλεύσουν το σώμα, που επιθυμούν. Αν ανήκετε σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία επιλέξτε cardio ασκήσεις όπως αερόμπικ, kickboxing, boot camp, χορό, ασκήσεις ευλυγισίας όπως η yoga και pilates, για μυική δύναμη.

Επίσης, συνιστώνται τα ελαφρά βάρη γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς τα πολλά βάρη θα διαμορφώσει το σώμα σας σύμφωνα με πιο ανδρικά πρότυπα.

Για γυναίκες στα 30-40
Οι γυναίκες που είναι 30 ετών και πάνω πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο τον εαυτό τους καθώς υπάρχουν άλλες ανάγκες. Ο γάμος, η εγκυμοσύνη, η μητρότητα και η καριέρα μπορεί να φορτώσουν τον οργανισμό και την υγεία σας. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία δώστε έμφαση στη μυϊκή δύναμη, σε ασκήσεις που βελτιώνουν την οστική πυκνότητα και αυξάνουν το μεταβολισμό.

Επίσης, σε αυτές τις ηλικίες εμφανίζονται ασθένειες και συνθήκες όπως  υπέρταση, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, αργή απώλεια βάρους, μείωση του μεταβολισμού και αύξηση σωματικού λίπους. Αυτά τα χρόνια είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να γίνεται φανατικές του γυμναστηρίου και να επιλέξετε καλές διατροφικές συνήθειες. Στις προπονήσεις σας δώστε έμφαση σε ασκήσεις όπως η yoga και το pilates, που δυναμώνουν τον πυρήνα του σώματος και ενισχύουν την ευελιξία. Επίσης, μπορείτε να κάνετε  ασκήσεις ενδυνάμωσης με ελαφριά βάρη και καρδιαγγειακές ασκήσεις, όπως η ποδηλασία ή το περπάτημα.

Για γυναίκες άνω των 50 ετών
Από την ηλικία των 50 και μετά, η ζωή μιας γυναίκας χαρακτηρίζεται από ορμονικές αλλαγές, αργό μεταβολισμό, μειωμένη δύναμη των μυών, αύξηση βάρους και αλλαγές στη σύνθεση του σώματος. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αδέξιες και ανθυγιεινές αποθέσεις λίπους στη μέση και τους γοφούς.

Προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, υπέρταση, διαβήτης, οστεοπόρωση είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις που είναι κοινές σε αυτές τις ηλικίες. Άρα πρέπει να αποφεύγετε  ασκήσεις όπως το τρέξιμο, η αεροβική γυμναστική, η βαριά προπόνηση με βάρη και ασκήσεις με υψηλή ένταση, προκειμένου να προστατεύσετε το σώμα σας από τραυματισμούς. Αντίθετα, ιδανικές προπονήσεις είναι η ποδηλασία, το κολύμπι, το jogging, η yoga, η power yoga, το pilates και η γυμναστική με ελαφριά βάρη.