10 σοβαρές αιτίες που "κρύβει" ένα λιποθυμικό επεισόδιο

faint
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Υπάρχουν φορές που μπορεί να αισθανθείτε λιποθυμία, ζάλη, σκοτοδίνη και αδυναμία. Ωστόσο, αν αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, τότε θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, γιατί ενδεχομένως το σώμα σας να θέλει να σας προειδοποιήσει για μία πιο σοβαρή πάθηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σύμπτωμα, όπως η λιποθυμία, μπορεί να είναι ενδεικτική διαφόρων ασθενειών από καρδιακά προβλήματα μέχρι αναιμία. Στην ιατρική ορολογία αυτό ονομάζεται "προσυγκοπή" και πρόκειται για μια κατάσταση σχεδόν λιποθυμίας με ζαλάδα και μυϊκή αδυναμία.

Η προσυγκοπή συχνά θεωρείται ασήμαντο σύμπτωμα αλλά πρέπει να διερευνήσετε τι μπορεί να σημαίνει γιατί ίσως να οδηγήσει σε απειλητικές καταστάσεις για την υγεία και τη ζωή σας.

1. Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση όλη την ώρα. Σε άλλες περιπτώσεις, η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν κάποιος σηκωθεί απότομα για παράδειγμα. Ωστόσο, η ζάλη εμφανίζεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και η αρτηριακή πίεση προσαρμόζεται γρήγορα, επιστρέφοντας σε φυσιολογικά επίπεδα. Η απώλεια αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει αρτηριακή πίεση.

2. Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα κοινώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κάποια διουρητικά,  τα οπιούχα όπως η μορφίνη, τα χάπια για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή εκείνα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία ή αίσθημα λιποθυμίας. Διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο του φαρμάκου και ελέγξτε τις παρενέργειες. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα επεισόδια είναι συχνά.

3. Καρδιακά προβλήματα: Ορισμένες καρδιακές διαταραχές, για παράδειγμα, αρρυθμία, μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της λιποθυμία. Η αρρυθμία είναι μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, όταν η καρδιά μπορεί να χτυπά ξαφνικά πάρα πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακαθόριστο ρυθμό και συμβαίνει λόγω της μειωμένης παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας αδυναμία ή ζαλάδα.

4. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Μερικές φορές εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιθανόν να αισθανθείτε αδυναμία. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή υπογλυκαιμία, είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας έχουν πέσει στα 70 mg / dL ή χαμηλότερα. Κόπωση, τρόμος, εφίδρωση και τάση για λιποθυμία είναι τυπικά συμπτώματα της κατάστασης.

5. Διαρθρωτική διαταραχή: Διαρθρωτικές διαταραχές του καρδιακού μυός, καρδιακές βαλβίδες ή όταν τα αιμοφόρα αγγεία προκαλούν λιποθυμία είναι σημάδια ότι "υποβόσκει" κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Σε γενικές γραμμές, η λιποθυμία προκαλείται από διαρθρωτική ασθένεια της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την αιτία.

6. Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετά υγρά και αντιδρά προκαλώντας χαμηλή πίεση του αίματος, αδυναμία, ζάλη, κόπωση και ναυτία. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή προσυγκοπή σε κάποιον και απαιτείται άμεσα η πρόσληψη υγρών.

7. Αναιμία: Το κύριο σύμπτωμα της αναιμίας είναι η κούραση. Ωστόσο, αν έχετε αναιμία δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο εξαιτίας της ανεπαρκούς ποσότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν τα μόρια του οξυγόνου. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ζάλη. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, επειδή τότε το σώμα αρχίζει να παράγει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων και δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

8. Αυτόνομη νευροπάθεια: Πρόκειται για μια νευρική διαταραχή, που καταστρέφει τα νεύρα διακόπτοντας τα "σήματα" μεταξύ του εγκεφάλου και τμημάτων του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και οι ιδρωτοποιοί αδένες. Επηρεάζει ιδιαίτερα την καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση, την εφίδρωση και την πέψη. Αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να είναι μια επιπλοκή ενός αριθμού ασθενειών και καταστάσεων ή εναλλακτικά, μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

9. Κρίση πανικού: Η αιτία μιας λιποθυμίας μπορεί να έχει τις ρίζες της σε μία ψυχιατρική αιτία. Εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο άγχους μπορεί εμφανίζουν λιποθυμικά επεισόδια, λίγο πριν προκληθεί η κρίση πανικού.

10. Έντονο άγχος: Όταν κάποιος βρίσκεται υπό πίεση, έχει την τάση να αναπνέει πιο γρήγορα και βαθιά. Σε περιπτώσεις τρομερού άγχους παρουσιάζεται μία ποικιλία συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων ζαλάδα, μούδιασμα, αίσθημα έντονων παλμών, θολή όραση, έξαψη, αίσθημα λιποθυμίας και μυρμήγκιασμα στα χέρια και γύρω από το στόμα.