Κολικοί ενηλίκων: συμπτώματα και θεραπεία

stomach-pain
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΙΟΥ 2015

Παρά το γεγονός ότι οι κολικοί εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στην βρεφική ηλικία, η αλήθεια είναι ότι αφορούν και τον ενήλικο πληθυσμό.

Εάν έχετε κολικούς πόνους, ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα για να προσδιορίσει την αιτία καθώς οι συγκεκριμένοι πόνοι μπορεί να σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.

Ο κολικός είναι μία επίπονη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες του κολικού πόνου, από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι την ύπαρξη πετρών στα νεφρά. Προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχημένη θεραπεία, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής διάγνωση.

Αιτίες
Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε διάφορες αιτίες. Θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιου τύπου τροφική δυσανεξία ή στην αλλεργία σε γαλακτοκομικά  προϊόντα ή τη σόγια. Ο κολικός μπορεί επίσης να οφείλεται σε πέτρες στα νεφρά, όπου ενδέχεται να χρειαστεί ειδική θεραπεία με λέιζερ. Αυτού του είδους η κοιλιακή δυσφορία μπορεί επίσης να βρεθεί σε πάσχοντες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σε άτομα που βιώνουν άγχος.

Πρόληψη και Λύση
Η πρόληψη και η λύση για το κολικό κοιλιακό άλγος εξαρτάται πάντα από την αιτία που το έχει προκαλέσει. Εάν τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα θεραπεύσιμα, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν η αιτία είναι κάποια δυσανεξία, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Εξαλείψτε - πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας - τις τροφές που σας προκαλούν πόνο.

Εναλλακτικά, υπάρχει μια σειρά από βότανα που δρουν ως αντισπασμωδικά. Αυτά περιλαμβάνουν το τζίντζερ, το άγριο γιαμ και τη μέντα, ενώ  μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή συμπληρώματος.

Στα υπόψιν
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εύκολα συγχέεται με άλλες καταστάσεις, καθώς παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με αρκετές άλλες διαταραχές του εντέρου. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα σας ζητήσει να κάνετε εξέταση αίματος για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τον κολικό πόνο, όπως η αναιμία, η κοιλιοκάκη, διάφορες λοιμώξεις  κολίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να προβεί σε ενδοσκόπηση, όπου εξετάζει το έντερό σας, με τη χρήση μικροκάμερας.