Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε τον πονοκέφαλο;

headache
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2015

Ένας απλός πονοκέφαλος μπορεί να αποτελεί ένδειξη πολύ σοβαρών προβλημάτων, που χρήζουν άμεσης προσοχής. Οι αιτίες πίσω από το σύμπρωμα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία.

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι σποραδικά περιστατικά, όπου ο πάσχων αισθάνεται πως το κεφάλι του είναι έτοιμο να εκραγεί. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και κάποια κενά “όρασης”, ενώ μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ακόμα και για μερικές μέρες. Σε αυτό συμβάλλουν διάφοροι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι αιτίες αφορούν σε κάθε ασθενή μεμονωμένα.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Όταν εμποδίζεται η κανονική ροή του αίματος στον εγκέφαλο προκαλείται σφύζουσα κεφαλαλγία που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται απλά «επίθεση του εγκεφάλου». Αν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο παρεμποδίζεται επί μακρόν, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά εμποδίζονται και αυτά από το να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αδυναμία, μούδιασμα και προβλήματα στην ομιλία.

Αθροιστική κεφαλαλγία: Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού, ειδικά γύρω από τα μάτια είναι οι αθροιστική κεφαλαλγία που έρχεται και φεύγει γρήγορα χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο πονοκέφαλος αυτός συνδέεται επίσης με ιδρωμένο και χλωμό δέρμα, έξαψη του προσώπου και ανησυχία.

Έντονη κεφαλαλγία: Ένας κοινός πονοκέφαλος συχνά εμφανίζει ήπια έως μέτρια κεφαλαλγία, η οποία σε πιο έντονες συνθήκες μπορεί να περιγραφεί σα να σας σφίγγει μία ζώνη γύρω από το κεφάλι σας. Η ακριβής αιτία αυτής της κεφαλαλγίας δεν είναι γνωστή και τα συμπτώματά της είναι η ελαφριά πίεση στους κροτάφους. Η διάρκειά της είναι σύντομη και περνά με σχετική ευκολία. 

Κροταφική αρτηρίτιδα: Η φλεγμονή ή η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει κροταφική αρτηρίτιδα. Αυτή η βλάβη, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού και ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής. Ως αιτία θεωρείται κάποια λοίμωξη ή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Αν αγνοηθεί όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η τύφλωση ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν πάσχετε από περιστατικά παρατεταμένου πονοκεφάλου, ελέγξτε το με τον γιατρό σας, όσο το δυνατόν νωρίτερα για την πρόληψη επιπλοκών.