Πώς η υπέρταση επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά

hight-blood
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2015

Η υπέρταση είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Είναι αρκετά επικίνδυνη για τον οργανισμό, όχι μόνο γιατί αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί εντονότερα, αλλά γιατί επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος, προκαλώντας σοβαρές βλάβες.

Η μακροχρόνια υπέρταση μπορεί να επηρεάσει την όραση και να μειώσει την παροχή αίματος στα πόδια, ενώ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα αιμοφόρα αγγεία (αορτικό ανεύρυσμα), χρόνια νεφρική νόσο (υπερτασικούς νεφροπάθεια) και άλλες ασθένειες. Με απλά λόγια η υπέρταση (δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση) μπορεί να δημιουργήσει ένα χάος. Με ποιους τρόπους όμως επηρεάζει τον οργανισμό;

1. Αιμοφόρα αγγεία
Στην υπέρταση, το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων χάνει την ελαστικότητά του και σκληραίνει, μια κατάσταση που ονομάζεται αρτηριοσκλήρωση. Λόγω της σταθερής πίεσης, τα τοιχώματα της αρτηρίας γίνονται αδύναμα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκληθεί διόγκωση σε κάποιο μέρος της. Αυτό σχηματίζει ένα ανεύρυσμα, το οποίο μπορεί να υποστεί ρήξη και είναι μοιραίο.

2.  Καρδιά
Η υψηλή αρτηριακή πίεση καταστρέφει την "επένδυση" των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς. Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία είναι επιρρεπή σε σχηματισμό θρόμβων, που μπορούν να αναπτυχθούν και να εμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να μειώσει την απόδοσή της, αλλά και να βλάψει τους ιστούς προκαλώντας στηθάγχη (πόνος στο στήθος). 

3. Εγκέφαλος
Η υπέρταση αυξάνει σχεδόν 10 φορές περισσότερο τον κίνδυνο αιμορραγίας του εγκεφάλου (εγκεφαλικό επεισόδιο). Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και αν η αρτηριακή πίεση είναι ελαφρώς αυξημένη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής είναι επιρρεπής σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, η υψηλή πίεση είναι υπεύθυνη για το 80% του συνόλου των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Νεφροί
Οι βλάβες στα μικρά αγγεία των νεφρών λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης μειώνουν την παροχή αίματος σε αυτούς. Το νεφρό αρχίζει να χάνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του, όπως τη ρύθμιση σωματικών υγρών, ορμονών, αλάτων κλπ και η ανωμαλία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

5. Όραση
Τα μάτια ίσως είναι τα όργανα εκείνα που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Αν κάποιος είναι υπερτασικός αυξάνεται η πιθανότητα ξηροφθαλμίας. Τα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού (αγγεία του αμφιβληστροειδούς) μειώνονται με αποτέλεσμα να περιορίζεται η όραση και σε ακραίες περιπτώσεις να υπάρχει τύφλωση.

6. Σεξουαλική δυσλειτουργία
Όλες οι επιπλοκές της υπέρτασης προέρχονται κυρίως από πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος στα διάφορα μέρη του σώματος. Οι αρτηρίες που τροφοδοτούν το ανδρικό μόριο δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση καθώς η στυτική δυσλειτουργία έχει άμεση σχέση με την ομαλή ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αντίστοιχα, στις γυναίκες, η υψηλή πίεση του αίματος, με την παράλληλη μείωση της ροής του αίματος στον κόλπο, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, που ενδεχομένως να ευθύνεται για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

7. Πόδια
Η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών και να προκληθεί μια κατάσταση που ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος. Πρόκειται για δυσλειτουργία στη ροή του αίματος που οδηγεί σε επώδυνες κράμπες.

8. Οστά
Σύμφωνα με μελέτες, η υπέρταση προκαλεί αυξημένη αποβολή του ασβεστίου από τον οργανισμό, ειδικά στις ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτή η σταθερή απώλεια ασβεστίου μπορεί τελικά να είναι υπεύθυνη για την αυξημένη απώλεια οστικής μάζας.