Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη σας φυσικά

xolisterini
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Η αυξημένη χοληστερίνη ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Ευτυχώς υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να τη μειώσετε.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υψηλή χοληστερίνη μπορεί ν’ αποτελέσει παρελθόν. Ακολουθήστε και εσείς τους παρακάτω τρόπους και δείτε την χοληστερίνη σας να πέφτει και την υγεία σας να βελτιώνεται σημαντικά.

        1. Χάστε βάρος

Ακόμη και αν έχετε μερικά παραπάνω κιλά από όσα πρέπει, η χοληστερίνη σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Χάνοντας 5 ή 10% του σωματικού σας βάρους, θα βοηθήσετε στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας, κάνοντας μικρές βόλτες στη γειτονιά, αντί να κάθεστε στον καναπέ, ανεβείτε τις σκάλες και ξεχάστε το ασανσέρ.

2. Καταναλώστε φαγητά που ωφελούν την καρδιά

Τα κορεσμένα λίπη, που συναντάμε στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Ο γενικός κανόνας υπαγορεύει να λαμβάνετε λιγότερο από 7% από κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σας και επιβάλλει να προτιμάτε κρέας με ελάχιστα λιπαρά, γαλακτοκομικά χωρίς ή με λίγα λιπαρά και Ω3, που θα βρείτε στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα κ.ά.). Ομοίως θα πρέπει να περιορίσετε τα trans λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά καθώς και σε συσκευασμένες τροφές του εμπορίου (π.χ. έτοιμα κέικ, μπισκότα κ.ά.). Τέλος, βάλτε στο τραπέζι σας φρούτα και λαχανικά και επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης για να έχετε πάντα υπό έλεγχο τις τιμές της χοληστερίνης σας.

3. Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Είτε έχετε περιττά κιλά είτε όχι, η άσκηση θα σας βοηθήσει να μειώσετε την χοληστερίνη σας, ενώ παράλληλα θα αυξήσετε την HDL χοληστερίνη (την λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη). Βάλτε στη ζωή σας 30 λεπτά καθημερινής άσκησης με μια βόλτα στη γειτονιά, με ποδήλατο στα πάρκα της περιοχής σας, με γυμναστήριο ή με το αγαπημένο σας άθλημα. Και θα δείτε σύντομα τη διαφορά.