7 σημεία που μαρτυρούν ορμονική διαταραχή

ormones
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Οι ισορροπημένες ορμόνες αποτελούν βασική προϋπόθεση για υγεία, ψυχική διάθεση και αισθητική. Ας δούμε, ποια είναι εκείνα τα σημεία που μαρτυρούν ορμονική διαταραχή.

1-Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Η ερωτική διάθεση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ωστόσο, η μείωσή της ενδέχεται να προκύπτει από ορμονική διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα, αν υπάρχουν μειωμένα ανδρογόνα στον οργανισμό, ορμόνες που παράγονται από τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων, μπορεί να υπάρχει ως αποτέλεσμα η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

2-Διαρκής κούραση

Αν νιώθετε κουρασμένοι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να μην ευθύνονται οι πιεστικοί ρυθμοί της ζωής σας αλλά η απορρύθμιση των ορμονών σας. Η κορτιζόλη και συγκεκριμένα τα χαμηλά της επίπεδα μέσα στην ημέρα, ενδεχομένως ευθύνονται για τη διαρκή κόπωση που αισθάνεστε.

3-Τριχόπτωση

Αν παρατηρείτε αυξημένη τριχόπτωση στο κεφάλι και έντονη τριχοφυία σε άλλα σημεία του σώματος, τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε τον ένοχο στην τεστοστερόνη. Τα αυξημένα επίπεδά της-και κυρίως στις γυναίκες-είναι ο βασικός υπεύθυνος για την πρόκληση τριχόπτωσης.

4-Αύξηση βάρους

Αν έχετε διαπιστώσει αύξηση του βάρους σας χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειές σας, τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενδοκρινολόγου. Η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σας ενώ και η αυξημένη ινσουλίνη μπορεί να είναι ο λόγος που έχετε αυξημένη όρεξη.

5-Ιδρώνετε συχνά

Αν ιδρώνετε πολύ και συχνά και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε ίσως αντιμετωπίζετε κάποια διαταραχή των ενδοκρινών αδένων και θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό.

6-Κακή διάθεση

Η κακή σας διάθεση μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ανισορροπίας ορμονών. Το αυξημένο άγχος σας, τα νεύρα αλλά και η κατάθλιψη, ενδεχομένως συνδέονται με χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης, που προκαλούν υποθυρεοειδισμό και πολλαπλά προβλήματα στον οργανισμό.

7-Αϋπνίες

Αν πάσχετε από αϋπνίες ή κάνετε ανήσυχο ύπνο, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε τον ένοχο στις ορμόνες σας. Στην ομαλή διαδικασία του ύπνου εμπλέκονται αρκετές ορμόνες και βασική προϋπόθεση για έναν ήρεμο και αδιατάρακτο ύπνο είναι η αρμονική λειτουργία τους.