Τι να κάνετε αν έχετε υπέρταση

piesi
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Η υπέρταση συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια άλλων εξετάσεων. Μόνο όταν είναι ιδιαιτέρως προχωρημένη μπορεί να έχει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, το αίσθημα κόπωσης, η ζαλάδα και το αίσθημα καύσου.

Αν λοιπόν έχετε ανακαλύψει πως πάσχετε από υπέρταση, ιδού μερικοί τρόποι να την καταπολεμήσετε φυσικά:

-Πείτε «όχι» στο αλάτι

Ο νούμερο ένα εχθρός της υπέρτασης είναι το αλάτι. Αποτελεσματική είναι επομένως η μείωσή του, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού στο μισό ισοδυναμεί με ένα αντιυπερτασικό φάρμακο. Περιορίστε επομένως όσο το δυνατόν περισσότερο το αλάτι στη διατροφή σας και υπολογίστε πως σχεδόν κάθε τρόφιμο που καταναλώνουμε περιέχει αλάτι, οπότε είναι περιττό να προσθέτετε και εσείς περισσότερο.

-Βάλτε μπανάνες και πορτοκάλια στη διατροφή σας

Αυξήστε στη διατροφή τα τρόφιμα εκείνα που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, οι ντομάτες, οι πατάτες, το μπρόκολο, η πιπεριά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβάλλον νάτριο.

-Αποφύγετε το καλά κρυμμένο αλάτι

Στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, κρύβονται μεγάλες ποσότητες αλατιού. Αποφύγετε λοιπόν κονσερβοποιημένα τρόφιμα, έτοιμες σάλτσες και καπνιστά.

-Πείτε «ναι» σε ελαιόλαδο και ψάρια

Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, το ασβέστιο των γαλακτοκομικών, οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο των φρούτων και των ανάλατων ξηρών καρπών θεωρούνται πολύτιμα «αντιυπερτασικά». Επίσης, πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν και την ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα ψάρια. Φροντίστε λοιπόν να τα βάλετε στο πιάτο σας και αντιμετωπίστε την υπέρταση μέσα από το…πιάτο σας!