Ξεκινάτε γυμναστική και τα παρατάτε; Οι επιστήμονες βρήκαν λύση!

gym
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουμε την άθληση και να μείνουμε πιστοί στην υπόσχεση ότι δεν θα τα παρατήσουμε λίγο καιρό μετά. Οι μελετητές όμως βρήκαν τρόπο να μας βοηθήσουν. Ας τον ανακαλύψουμε.

Το μυστικό
Η απάντηση είναι το “σύνθημα”, ένα δικό μας σύνθημα που θα σημαίνει για μας την έναρξη της φυσικής δραστηριότητας, υποστηρίζει νέα έρευνα και εμείς ευχόμαστε να ευσταθεί. Η έρευνα που διαδίδει τις ευχάριστες υποσχέσεις στηρίχτηκε στην παρακολούθηση ενηλίκων που εφήρμοσαν το τρικ του συνθηματικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αθλούμενοι έκαναν το χρέος τους στη φυσική τους κατάσταση με την άσκηση σχεδόν αυτοματοποιημένα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, χωρίς να το διυλίζουν ξανά και ξανά και χωρίς να πρέπει κάθε φορά να πείθουν τον εαυτό τους ότι πρέπει π.χ. να πάνε στο γυμναστήριο. Έτσι παρέμεναν πιστοί στο ραντεβού με την καλή σωματική κατάσταση, σε αντίθεση με εκείνους που δεν εφήρμοζαν την τακτική του συνθηματικού. 

Τι είναι όμως αυτό το «σύνθημα»;

Για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, κάποιοι ασκούνται μετά το γραφείο, έτσι το τέλος της δουλειάς είναι για εκείνος το σύνθημα για την έναρξη της άσκησης. Άλλοι έχουν ταυτίσει τον ήχο του ξυπνητηριού το πρωί με το τρέξιμο ή την ποδηλασία. Μάλιστα, όταν το σύνθημα δίνεται την ίδια ώρα μέσα στη μέρα, η διαδικασία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο. Ένα ακόμη εύρημα της εν λόγω έρευνας είναι ότι, ενώ η ρουτίνα του συνθήματος βοηθάει στο να ξεκινήσει κάποιος και να παραμείνει πιστός στο ραντεβού με την εκγύμναση το πρώτο, δύσκολο διάστημα, δεν ισχύει το ίδιο για εκείνους που αθλούνται για καιρό. Στην περίπτωση των τελευταίων, το μυστικό για παραμονή στο κλαμπ των γυμναζόμενων είναι η εναλλαγή και η ποικιλία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου στο Health Psychology.