Τι χρώμα έχει η διάθεσή σου;

colours
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Σύμφωνα με έρευνα, κάθε συναίσθημα αντιστοιχεί σε κάποια απόχρωση, με την κατάθλιψη να προτιμά το γκρι και την καλή διάθεση τα φωτεινά χρώματα.

«Έγινε κίτρινος από τη ζήλια», «κόκκινος από το θυμό ή την ντροπή». Η γλώσσα έχει ήδη καταχωρημένες εκφράσεις που δείχνουν Πως η διάθεση μπορεί να περιγραφεί χρωματικά, πλέον όμως η επιστημονική κοινότητα αποφαίνεται και επίσημα πως το συναίσθημα αντιστοιχεί σε κάποιο χρώμα.

Η έρευνα 

Σύμφωνα με έρευνα του BMC Medical Research Methodology , τα χρώματα μπορούν να περιγράψουν τη διάθεσή σας και αυτό έχει δυνητικά μεγάλη χρησιμότητα, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τους ασθενείς που θέλουν να περιγράψουν το πώς νιώθουν αλλά δεν είναι σε θέση να το εκφράσουν λεκτικά. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα κατάθλιψης, μπορεί να μην είναι θετικός στο να απαντήσει συγκεκριμένες ερωτήσεις που του απευθύνει ο γιατρός. Αντίθετα, είναι εύκολο να επιλέξει από την χρωματική παλέτα εκείνην την απόχρωση που τον χαρακτηρίζει χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες που μπορεί να τον κάνουν να αισθάνεται άβολα. 
Οι μελετητές διάλεξαν οχτώ χρώματα –κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μωβ, μπλε, κίτρινο, ροζ και καφέ- και καθένα από αυτό το ανέλυσαν στις τέσσερις αποχρώσεις του. Έπειτα πρόσθεσαν το λευκό, το μαύρο και τέσσερις αποχρώσεις του γκρι συγκεντρώνοντας τελικά 38 επιλογές χρωμάτων.

Τα αποτελέσματα 

Το δείγμα των ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα αποτελούνταν από 105 υγιείς, 108 καταθλιπτικούς και 110 ανθρώπους που έπασχαν από άγχος. Από τον καθένα ζητήθηκε να επιλέξει το χρώμα που πιστεύουν ότι τους χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες πριν την έρευνα. Ταυτόχρονα, ένα υγιές δείγμα από 204 εθελοντές κατηγοριοποίησαν τη λίστα με τα χρώματα σε θετικά, αρνητικά και ουδέτερα.  Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά: Οι ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε και το κίτρινου ήταν τα επικρατέστερα ανάμεσα στα υγιή ψυχικά άτομα, ενώ το βαθύ μπλε (σχεδόν μαύρο) και το γκρι των καταθλιπτικών και εκείνων με προβλήματα άγχους.  Μάλιστα, αυτό που βρέθηκε μεταξύ άλλων και προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι το βάθος της απόχρωσης ήταν ανάλογο της έντασης της αρνητικής διάθεσης.
Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν ότι το εργαλείο που ανακάλυψαν έχει μεγάλο εύρος χρήσης στην ιατρική και οπουδήποτε η δυσχερής λεκτική επικοινωνία συνιστά εμπόδιο για τη συγκέντρωση χρήσιμων πληροφοριών.