Το «γυναικείο βιάγκρα» περιμένει έγκριση

female-orgasm
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Το χάπι που θα αποκαταστήσει τη χαμένη απόλαυση των γυναικών από το σεξ ίσως λάβει την πολυπόθητη έγκριση από το Food and Drug Administration στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με άρθρο του nbcnews.

Μετά από δυο απανωτές αρνήσεις της κυκλοφορίας του, το ροζ χάπι που αυξάνει την ερωτική επιθυμία και την άντληση ευχαρίστησης από την ερωτική πράξη, βρίσκεται πάλι υπό εξέταση, με τις αντικρουόμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητά του να συνεχίζονται εντόνως. 

Το ροζ χάπι της ερωτικής απόλαυσης

Η λειτουργία του είναι αντίστοιχη εκείνης του σκευάσματος που προορίζεται για τον ανδρικό πληθυσμό με προβλήματα στύσης. Η διαφορά του είναι ότι επιδρά στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με το αντίστοιχο για τους άνδρες που επηρεάζει την αιμάτωση των γεννητικών οργάνων. Η βασική ουσία που περιέχει το πολλά υποσχόμενο χάπι (flibanserin) επιδρά στους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη με τέτοιο τρόπο που η δυνατότητα του εγκεφάλου να αισθανθεί ευχαρίστηση αυξάνεται.

Οι αντικρουόμενες απόψεις

Οι μαρτυρίες γυναικών με πεσμένη λίμπιντο που το δοκίμασαν θέλουν το εν λόγω μικρό, ροζ χάπι να έχει καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι οι παρενέργειες ενδέχεται να είναι πολλές, όπως υπνηλία, λιποθυμικά επεισόδια, κούραση, ενώ αρκετοί ανάμεσά τους ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατόν μια και μόνη ουσία (αυτή που περιέχει το ροζ χάπι) να αποκαταστήσει ένα πρόβλημα που μπορεί να προέρχεται από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους αιτίες (λήψη άλλων φαρμάκων, κατάθλιψη κλπ). Ο αντίλογος έρχεται από το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού και αναφέρει ότι στόχος δεν είναι οι γυναίκες ξαφνικά να γίνουν υπερσεξουαλικές. Το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η σεξουαλική τους επιθυμία και κατά συνέπεια να μειωθεί η κακή διάθεση και τα ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες που δεν έχουν καθόλου ή έχουν ανεπαρκή σεξουαλική ζωή.
Η αίτηση για έγκριση της κυκλοφορίας του χαπιού στην αγορά έχει ήδη απορριφθεί δυο φορές το 2010 από το FDA, ο οποίος συνεχίζει τις σχετικές έρευνες πυρετωδώς.