"Fix my style" γρήγορα και οικονομικά με την Personal Shopper Ελένη Μαυρίδη

forema
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Στο click@life εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη με τίτλο "Fix my style" που αφορά στο ντύσιμο και το στυλ, υπό το πρίσμα του οικονομικού και έξυπνου shopping. Μαζί μας κάθε μήνα, η personal shopper Ελένη Μαυρίδη που ντύνει τη ζωή μας... ρεαλιστικά!

Η ιδέα ξεκίνησε ως εξής: το ντύσιμο είναι βασικό συστατικό της καθημερινότητας. Όλοι θέλουμε να είμαστε κομψά και όμορφα ντυμένοι, όμως δεν έχουμε γεννηθεί όλοι στην Ιταλία όπου το στυλ κληροδοτείται από γενιά σε γενιά με το dna. Πολλές φορές αγοράζουμε πράγματα που μένουν να πιάνουν χώρο στην ντουλάπα. Αυτό μεταφράζεται σε πρόβλημα, αφού δημιουργεί μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι μας. Οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν πεταμένα λεφτά. Στόχος, λοιπόν, αυτής της στήλης είναι να μας βοηθήσει να κάνουμε τις επιλογές εκείνες που θα μας γλιτώσουν χρήμα, κόπο, χρόνο και θα πετύχουν το ζητούμενο, την προσεγμένη εμφάνιση, αποτελεσματικά. 

Γι αυτό το μήνα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ανανέωση της γκαρνταρόμπας και την προσθήκη σε αυτήν βασικών κομματιών, που συνδυασμένα κατάλληλα θα δημιουργήσουν εμφανίσεις ικανές να καλύψουν τις καθημερινές μας ανάγκες. Βγήκαμε λοιπόν σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης και αλιεύσαμε, πάντα με τη βοήθεια της ειδικού, τα απαραίτητα. Ας ξεκινήσουμε όμως με τη θεωρία, προτού περάσουμε στην πράξη. 

Πριν από όλα, το ξεκαθάρισμα

Δεν έχει νοήμα να βγούμε για ψώνια, αν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που αναζητάμε. Και για να ξέρουμε τι είναι αυτό που αναζητάμε, πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι έχουμε στις ντουλάπες μας. Η Ελένη λοιπόν συμβουλεύει: «Αποσύρωντας σιγά σιγά τα καλοκαιρινά και καθώς βγάζουμε τα φθινοπωρινά μας ρούχα, βλέπουμε τι μας κάνει και τι όχι. Η γνωστή τακτική: «άσ’ το για του χρόνου, μπορεί να το χρειαστώ!», αν το σκεφτείτε, θα συμφωνήσετε ότι είναι λανθασμένη. Συνήθως, το μόνο που πετυχαίνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι απλά να μετακινούμε τα ίδια και τα ίδια ρούχα από ντουλάπα σε ντουλάπα. Καιρός για ξεκαθάρισμα, χωρίς συναισθηματισμούς». Πάμε τώρα στο διαταύτα. 

Πριν ξεκινήσουμε, παίρνουμε ένα μπλοκ σημειώσεων και κάνουμε ένα βασικό πλάνο για την... ενδυματολογική καθημερινότητά μας. «Ξεκινήστε με τα ρούχα που φοράτε στην εργασία σας. Αν δεν ντύνεστε πολύ επίσημα, γιατί δεν το απαιτεί ο εργασιακός σας χώρος, τότε μπορείτε να καταγράψετε ποια ρούχα σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Η καθημερινότητα πρέπει να είναι απλή, αλλά και με στυλ. Άνετα θα προκύψουν συνδυασμοί με κάποια tips και για τις απογευματινές ή βραδινές σας εμφανίσεις», λέει η Ελένη και έχουμε κάθε λόγο να την ακούσουμε. Με αυτή τη λίστα των εγκεκριμμένων ρούχων, βγαίνουμε στα μαγαζιά και τη χρησιμοποιούμε ως μπούσουλα για τις αγορές μας.  Ένα δοκιμασμένο ρούχο που έχει κάνει την απόσβεσή του, σίγουρα μπορεί και πρέπει να κλωνοποιηθεί στην ντουλάπα μας, σε παρόμοιες εκδοχές του. 

Βασικοί κανόνες

Κανόνας πρώτος: Προσοχή στα χρώματα. «Yπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες χρωμάτων (ουδέτερα, ζεστά & ψυχρά). Καλό είναι τα ρούχα που ψωνίζουμε (τουλάχιστον τα βασικά κομμάτια) να είναι μονόχρωμα για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδυασμούς και να έχουν χρηστικότητα. Νομίζω συμβαίνει σε όλους να έχουμε πολλά κομμάτια στη ντουλάπα μας, είτε πολύχρωμα είτε με κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο που, όταν το είδαμε, είπαμε "ωραίο!!', αλλά τελικά το φορέσαμε 1-2 φορές, γιατί το χρώμα ή η γραμμή του δεν συνδυαζόταν με τα υπόλοιπα ρούχα μας. Επομένως, προτιμήστε τα βασικά σας κομμάτια να είναι σε λευκό, μαύρο, navy blue, καφέ και ταμπά που μπορούν να συνδυαστούν με όλα». 

Κανόνας δεύτερος: Τιμές για όλους. «Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψουμε χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουμε 5 βασικά κομμάτια που θα καλύψουν τις καθημερινές μας ανάγκες. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ιδίως στην αγορά του κέντρου της Αθήνας, όπου μπορεί κανείς να βρει παντελόνια σε classic γραμμή για το γραφείο με 20-30 ευρώ, πουκάμισα από 10-20 ευρώ, φούστες από 10-15 ευρώ, τζιν από 25-35 ευρώ και φυσικά πολλά τοπάκια από 5-15 ευρώ που χρησιμοποιούνται για όλες τις ώρες».

Κανόνας τρίτος: Αξεσουάρ και παπούτσια, η μισή δουλειά. «Ψωνίστε κομμάτια που είναι ευκολοφόρετα και με τα κατάλληλα αξεσουάρ θα σας επιτρέπουν να φαίνεστε πάντα κομψή και περιποιημένη. Τα παπούτσια για τη φθινοπωρινή σεζόν που πρέπει να μπουν στη λίστα σας, ιδανικά θα ήταν τα χαμηλά μποτίνια που συνδυάζονται εξίσου καλά με παντελόνια και με φορεματάκια, καθώς και παπούτσια με τετράγωνο τακούνι. Οι must αποχρώσεις σε παπούτσια είναι το μαύρο, το καμηλό και το καφέ. Συνδυάζονται με τα πάντα!».

Το shopping στην πράξη

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης κατεβήκαμε στο Σύνταγμα για οικονομικό και λιτό shopping therapy, με σκοπό πάντα την στοιχειώδη ανανέωση της γκαρνταρόμπας. Η Ελένη προτείνει πως για να είμαστε πλήρεις και ευέλικτοι, με πραγματικές επιλογές όταν ανοίγουμε την ντουλάπα μας (για να διαλέξουμε τα ρούχα που θα μας ντύσουν πριν βγούμε από το σπίτι), θα πρέπει αυτή να διαθέτει οπωσδήποτε τα εξής: 

Τα 5 βασικά κομμάτια μιας γκαρνταρόμπας 

1. Κλασικό μαύρο φόρεμα
2. Παντελόνι (τζιν & υφασμάτινο)
3. Σακάκι
4. Πουκάμισο
5. T-shirt / μπλούζες

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει μια λίστα με τα βασικά κομμάτια, πάμε να τα δούμε στην πράξη με οικονομικές λύσεις.

Φόρεμα

Ένα μαύρο κλασικό φόρεμα είναι πάντοτε απαραίτητο στη ντουλάπα μας για πολλές περιστάσεις (επίσημη έξοδο, γάμο, συνέντευξη κ.ά.). Μάλιστα μπορεί να φορεθεί ξανά και ξανά χωρίς κανείς να το θυμάται, αρκεί να φροντίζουμε κάθε φορά να το φωτίζουμε με ένα αξεσουάρ ή με ένα ανοιχτόχρωμο jacket. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το μαύρο φόρεμα που θα διαλέξουμε, να είναι κατάλληλο για το δικό μας σωματότυπο, να κρύβει τις ατέλειες και να αναδεικνύει τα σωματικά μας προτερήματα. 

Εμείς, στην αναζήτησή μας, εντοπίσαμε δυο: ένα σε ίσια και ένα σε Α γραμμή. Τα κόστη είναι 19.90 ευρώ και 29.90 ευρώ αντίστοιχα.
Extyn Athens - Ερμού 58, Τηλ. 2103315840

Σημασία, εκτός από τα αξεσουάρ, έχουν τα παπούτσια που θα συνδυαστούν σωστά με το μαύρο φόρεμα. Η Ελένη Μαυρίδη προτείνει είτε μια κλασική μαύρη γόβα για τις βραδινές εμφανίσεις, είτε ένα καμηλό μποτάκι αστραγάλου για τις πιο casual περιστάσεις. (Στη φωτογραφία θα δείτε και ακόμα ένα ζευγάρι παπούτσια- 12 ευρώ- από το κέντρο της Αθήνας, Κολοκοτρώνη & Αγ. Μάρκου)Για να μην χρειάζεται να έχουμε δυο μαύρα φορέματα, ένα για τις καλοκαιρινές περιόδους και ένα για το χειμώνα, φροντίζουμε το ύφασμα να είναι τέτοιας ποιότητας που να μπορεί να φορεθεί όλο το χρόνο. Προτιμάμε λοιπόν ένα βαμβακερό ή κρεπ ύφασμα. Πολύ βολικά, οικονομικά και εύχρηστα στην καθημερινότητα είναι και τα μακό φορέματα, σε διάφορα χρώματα (ως επιπλέον αγορά).

Παντελόνι κλασικό - ένα navy blue, ένα μαύρο κι ένα γκρι

Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο από αυτά στη ντουλάπα σας. Θα το προτιμήσουμε, γιατί μπορούμε να το φορέσουμε από το πρωί στο γραφείο συνδυάζοντας το με πουκάμισo, t-shirt και σακάκι, ριχτά τοπάκια, αλλά και για μια χαλαρή βραδυνή έξοδο προσθέτοντας ένα μαντήλι και κάποιο αξεσουάρ.

(H Ελένη φοράει) Extyn Athens: σακάκι- 29.90, παντελ- 19.90, τοπάκι- 7.90, παντελ- 29.95 ευρώ

Φουλάρι άγκυρες- 8 ευρώ, Φουλάρι πουά- 5 ευρώ, Βραχιόλια 5-8 ευρώ, Κολιέ 12 ευρώ: «Helena's Collection» - Κολοκοτρώνη 14, Αθήνα, Τηλ. 2103230459, 2107220112

Τζιν παντελόνι

Όλοι μας έχουμε στη ντουλάπα μας τουλάχιστον ένα τζιν, το οποίο πολλές φορές μας βγάζει από το δίλημμα του τι να φορέσουμε, διότι φοριέται κι αυτό από το πρωί ως το βράδυ. Με ένα απλό τοπ και τύπου all star παπούτσια (για πιο σπορ εμφάνιση ή το σινεμά), με μποτάκι και δερμάτινο μπουφάν (για το γραφείο, την απογευματινή βόλτα, μια έξοδο χωρίς επισημότητα), με γόβα και blazer (για το βράδυ) και το κατάλληλο κάθε φορά αξεσουάρ, το jean φοριέται όλες τις ώρες. 

Tip: αποφεύγουμε να αγοράσουμε φθαρμένα τζιν, με πολλά σκισίματα, γιατί αυτή η επιλογή μάς περιορίζει. Ένα τέτοιου τύπου τζιν είναι κατάλληλο μόνο για πιο casual εξόδους και δεν θα μπορούμε να το φοράμε όλες τις ώρες. Επίσης προτιμήστε το χρώμα να είναι είτε πολύ σκούρο μπλε είτε το κλασικό χρώμα του τζιν για περισσότερους συνδυασμούς χρωμάτων στα τοπ και τα παπούτσια. Και εδώ, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις των αγορών, προσέχουμε να ταιριάζει στο σωματότυπό μας. Οι επιλογές εκεί έξω, ειδικά στα τζιν, είναι απεριόριστες, οπότε πάρτε τον χρόνο σας και διαλέξτε ένα που πραγματικά σας κολακεύει.

Γιλέκο με τα κρόσια-19.90 ευρώ, κολιέ- 7.90 ευρώ

Σακάκι

Καλό είναι να έχουμε 2 σακάκια/blazers στη ντουλάπα μας (τουλάχιστον ένα μπλε και ένα μαύρο) τα οποία τα συνδυάζουμε με τα κλασικά μας παντελόνια για το πρωϊνό, επαγγελματικό μας ντύσιμο, αλλά και με ένα τζινάκι/all start & top για τις πιο trendy εμφανίσεις.

Πουκάμισο

Ένα λευκό πουκάμισο είναι πάντα απαραίτητο, καθώς φοριέται όλες τις ώρες. Το πρωί με ένα κλασικό παντελόνι είναι απλό και τέλειο για ένα επαγγελματικό ντύσιμο. Το ίδιο με ένα τζιν και ένα έντονο αξεσουάρ ή με μποτάκι με ψηλό τακούνι για τις άλλες περιστάσεις της ημέρας. Προτιμήστε την κλασική γραμμή πουκαμίσου σε βαμβακερό ύφασμα.

Τ-shirts/μπλούζες:

Καλό είναι τα χρώματα να κινούνται σε αποχρώσεις nude, μαύρες, λευκές, γκρι και γενικά ουδέτερα χρώματα, για να συνδυάζονται με τα πάντα. Σίγουρα μπορεί κάποιος να βρει πολλά και οικονομικά μπλουζάκια, είτε με μανίκι τρουακάρ είτε μακρύ, που ταιριάζει ιδανικά με το φθινόπωρο, αλλά και το χειμένα, στους εσωτερικούς, ζεστούς χώρους. 

Επιπλέον, προτείνουμε:

Μaxi φούστα- 19.90, τοπ- 7.90, κολιέ- 9.90

Ποιά είναι η Ελένη Μαυρίδη 

Η ιδρύτρια του personalshopper.gr που διαθέτει μια γκάμα από υπηρεσίες, όπως το image consulting, το personal shopping, την αναέωση γκαρνταρόμπας και το wedding day, αναλαμβάνει να ανανεώσει το look σας αναδεικνύοντας την προσωπικότητά σας, να σας συνοδεύσει στα ψώνια για μερικές ώρες και να σας βοηθήσει να βρείτε το στυλ σας με τις δικές της προτάσεις που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα σας. Με άλλα λόγια θα γίνει ο σύνδεσμος ανάμεσα σε εσάς και την ντουλάπα σας! 
www.personalshopper.gr
Facebook page: personalshopper.gr
6980242925

Ευχαριστούμε το κομμωτήριο «A&K Team» (Άνθιμου Γαζή 9, Τηλ. 2103247543, Mob: 6936799152, fb: A&K Team, site: www.akteam.gr).

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]
Photos: Ελίζα Πορτοκαλάκη