Η τεχνολογία στην υπηρεσία του χωρισμού

breakupshop
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μια νέα online υπηρεσία μεταβιβάζει το μήνυμα του χωρισμού από το ένα μέλος του (πρώην) ζευγαριού στο άλλο και μετά το Facebook έρχεται να ξεκαθαρίσει το διαδικτυακό τοπίο εξαφανίζοντας τα ίχνη του/της πρώην.

Ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της σχέσης που πνέει τα λοίσθια είναι η ανακοίνωση της απόφασης του χωρισμού από εκείνον που θέλει να την τερματίσει. Από την ώρα που θα παρθεί η απόφαση στο μυαλό εκείνου που «του έχει τελειώσει» μέχρι την ανακοίνωσή της συχνά περνά καιρός, όχι απαραίτητα λόγω δεύτερων σκέψεων αλλά εξαιτίας της αδυναμίας εκείνου να κάνει την απόφαση πράξη. Μετά είναι και ο φόβος για την αντίδραση του άλλου, η αμηχανία της στιγμής, η λύπη που σου προκαλεί η λύπη του άλλου και γενικά τα συναισθήματα που σε κάνουν να θέλεις να παρακάμψεις αν είναι δυνατόν το επώδυνο αυτό στάδιο και να περάσεις στο επόμενο χωρίς απώλειες.
Πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν κάποιος άλλος αναλάμβανε να μεταβιβάσει το πικρό μήνυμα του τέλους; Όπως έχει παρατηρήσει πρώτος ο Σοφοκλής όμως, κανείς δεν θέλει να είναι αγγελιοφόρος κακών ειδήσεων. Ή μήπως όχι;

Μια υπηρεσία στην Αμερική αναλαμβάνει χρέη… «πληρωμένου δολοφόνου» και μετατρέπεται στον κομιστή του μηνύματος του χωρισμού έναντι κάποιου αντιτύπου. Η ελευθερία του ενδιαφερόμενου εξαγοράζεται με επιλογές που ξεκινούν από 10 δολάρια, όπως είναι η αποστολή sms με την κρίσιμη πληροφορία στο κινητό του…οσονούπω single. Το κείμενο αναλαμβάνει να το συντάξει κάποιος από την ομάδα του breakupshop, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος θέλει ο ίδιος να επιλέξει τις λέξεις που θα εμπεριέχουν την είδηση του χωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, το sms είναι προσωποποιημένο, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100 λέξεις και μετά την αποστολή του, χρειάζονται έως τρεις ημέρες για τις συνεννοήσεις ενώ, για όσους θέλουν τον χωρισμό εδώ και τώρα υπάρχει και η “rush” επιλογή (εντός 24ώρου) που στοιχίζει κάτι παραπάνω (20 δολάρια), αλλά εξασφαλίζει την άμεση μετάβαση στη σφαίρα της ελευθερίας. Για αποχώρηση με μια νότα ρομαντισμού που ίσως κάνει την είδηση πιο…εύπεπτη και εξευμενίσει τον παραλήπτη του μηνύματος, υπάρχει η δυνατότητα αυτό να συνοδεύεται από ένα μπουκέτο λουλούδια, για τους πιο παραδοσιακούς οι εμπνευστές του breakupshop δίνουν την επιλογή του γράμματος, ενώ για χωρισμούς που δεν αφήνουν τεκμήρια, η τηλεφωνική κλήση στοιχίζει 29 δολάρια και διαρκεί μόλις ένα λεπτό.

Για όσους διαθέτουν πραγματικά ευαίσθητη ψυχή και θέλουν να αποδείξουν πως η απόφαση του χωρισμού δεν ακυρώνει το ενδιαφέρον και την γενναιοδωρία τους, μπορούν να συνοδεύσουν το μήνυμα του ερωτικού...τετελεσμένου με μπισκότα και ζαχαρωτά που αντισταθίζουν την πίκρα του χωρισμού, ποτήρια για κρασί με αυτονόητο υπονοούμενο, την ταινία "The notebook", μια συνδρομή στο Netflix κ.ά.  

Η υπηρεσία έρχεται να συμπληρώσει αρμονικά τη διαπίστωση ότι οι ερωτικές σχέσεις έχουν μετατεθεί στο διαδίκτυο. Αν οι γνωριμίες σκαρώνονται, σε σημαντικό τουλάχιστον ποσοστό, online, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τον τερματισμό τους; Οι επικριτές πάντως του νεοσύστατου startup καταλογίζουν στους δημιουργούς του, καιροσκοπία.

Την ίδια στιγμή, μια νέα υπηρεσία που κάλλιστα μπορεί να συνδυαστεί με την προηγούμενη έρχεται από το Facebook ολοταχώς. Εδώ μιλάμε για τον άχαρο ρόλο εκείνου που μετά τον χωρισμό αναλαμβάνει να μαζέψει τα σπασμένα. Κάποιο λοιπόν από τα κοφτερά μυαλά της ομάδας του Ζούνγκερμπεργκ σκέφτηκε: τι γίνεται όταν δυο πρώην σύντροφοι που εκτός από την πραγματική ζωή συνδέονται και online αποφασίσουν τον χωρισμό; Πώς μπορεί να προφυλακτεί από το αμείλικτο newsfeed ο άρτι παρατημένος και γιατί να πρέπει να αντέξει τον καταιγισμό των ειδήσεων από τις αναρτήσεις, τις δημοσιεύσεις και τα τυχόν…χαριεντίσματα του πρώην; Η επιλογή της απόκρυψης φίλου, του μπλοκαρίσματος και της διαγραφής δεν επαρκεί, αφού οι συσχετίσεις παραμένουν ενεργές. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχουν ακόμη δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και βίντεο όπου οι πρώην έκαναν αλλήλους tag.
Χάρη στην προνοητικότητα των ανθρώπων του Facebook λοιπόν, μόλις ο χρήστης επιχειρήσει να αλλάξει το status του ως προς την προσωπική του κατάσταση, θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας σειράς εργαλείων που θα συνδράμουν στην προσπάθεια να τον/την ξεπεράσει. Έτσι, θα μπορεί να περιορίσει τη συχνότητα εμφάνισης του άλλου στο timeline αλλά και να μετριάσει τη δυνατότητα των άλλων να δουν προηγούμενα post που αφορούν την κοινή ζωή του πρώην ζεύγους. Τα εν λόγω εργαλεία έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται πιλοτικά στην Αμερική, στα κινητά τηλέφωνα.

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]