Οι ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων βοτάνων (πρώτο μέρος)

aitheria-elaia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η Γαρυφαλλιά Μιωτέρη σταχυολογεί για λογαριασμό μας τα σημαντικότερα αιθέρια έλαια και περιγράφει τα οφέλη από την καθημερινή τους χρήση.

Η φύση και δη η ελληνική είναι γεμάτη φυτά με ιδιότητες που μπορούν να ευεργετήσουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία μας συνολικά. Συλλέγουμε λοιπόν τα σημαντικότερα και σας τα παρουσιάζουμε μαζί με τα οφέλη. 

Αγριοκυπαρίσι (Junniperus Communis)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους καρπούς του αρκεύθου, που φύεται σε Ευρώπη και Καναδά. Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της κυστίτιδας, λιπαρού δέρματος, κλειστών πόρων και ακμής. Αν προστεθεί στο μπάνιο, είναι ανανεωτικό, τονώνει το κυκλοφορικό, αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα.

Άνηθος (Anethum Graveolens)

Αποστάζεται από τους σπόρους του φυτού, το οποίο φύεται στην Μεσόγειο. Έχει ελαφρύ, φρέσκο άρωμα. Δρα στο πεπτικό σύστημα κατά της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.

Βασιλικός (Ocimum Basilicum)

Ένα γλυκό-αρωματώδες έλαιο με ηρεμιστικά-ανυψωτικά αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικό γι αυτούς που είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι από την εργασία. Δίνει διαύγεια και είναι πολύ καλό τονωτικό των νεύρων. Δρα κατά των μυϊκών σπασμών και της αϋπνίας.

Βενζόη (Styrax Benzoin)

Είναι ρητίνη η οποία αποστάζεται από τα εγχώρια δένδρα της Σουμάτρας. Είναι τονωτικό του κυκλοφορικού, δρα κατά του στρες και της νευρικής έντασης. Είναι εξαιρετικό για αναπνευστικές μολύνσεις, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς.

Βέτιβερ (Vetivera Zizanoides)

Αποστάζεται από τη ρίζα του φυτού, το οποίο φύεται στην Ινδία και Ινδονησία. Έχει γλυκό, ξυλώδες γήινο άρωμα. Οι ιδιότητές του είναι χαλαρωτικές, ανακουφιστικές αφροδισιακές.

Γαρύφαλλο (Eygenia Caryophyllata)

Αποστάζεται από τα μπουμπούκια αειθαλών δένδρων που συναντώνται κυρίως στην Αφρική και στην Ανατολή. Έχει τονωτική ενέργεια, ανακουφίζει τους πόνους (πονόδοντος). Είναι πολύ καλό αντισηπτικό για το χώρο κατά της ψώρας.

Γεράνιο (Pelargonium Grareolens)

Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τα φύλλα της ποικιλίας Pelardonium. Είναι ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης κατά του άγχους και της έντασης. Κατάλληλο για ξηρό, λιπαρό ή προβληματικό δέρμα. Είναι πολύ ευχάριστο όταν χρησιμοποιείται στο μπάνιο ή σε λάδι για μασάζ.

Γιασεμί (Jasminum Officinalis)

Είναι το πιο ανυψωτικό από όλα τα αιθέρια έλαια. Έχει ζεστό, πλούσιο και εξωτικό άρωμα. Παράγεται από τα άνθη του φυτού και είναι ευεργετικό για ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Είναι αποτελεσματικό στο νευρικό σύστημα για συμπτώματα με ψυχολογικά και ψυχοσωματικά αίτια.

Γκρέϊπ-Φρουτ (Citrus Paradis)

Παράγεται από το φλοιό του φρούτου κυρίως στην Κύπρο, Φλόριντα. Απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Δρα επίσης κατά της κυτταρίτιδας και της ατονίας του δέρματος μετά από δίαιτα.

Γλυκάνισος (Pimpinella Anisum)

Αποστάζεται από τους ξηρούς και συνθλιμμένους σπόρους του φυτού. Έχει γλυκό, δροσερό άρωμα και χρησιμοποιείται για κάθε σπασμό, πεπτικά προβλήματα και σπασμωδικό βήχα. Λόγω υψηλής τοξικότητας πρέπει να χρησιμοποιείται για μικρά χρονικά διαστήματα.

Δενδρολίβανο (Rosmarinus Officinalis)

Φύεται στις χώρες της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκε ως μαγειρικό και γιατρικό για αιώνες. Έχει αναζωογονητικές και τονωτικές ιδιότητες στο κυκλοφορικό και στη μνήμη. Είναι εξαιρετικό για προβλήματα του τριχωτού του κεφαλιού, όπως, πιτυρίδα, αλωπεκία. Ιδανικό για αρθρίτιδα και ρευματισμούς. Αποτοξινωτικό.

Δάφνη (Laurus Nobilis)

Αποστάζεται από τα φύλλα και τα κλαδιά του φυτού, το οποίο συναντάται στην Μεσόγειο. Το αιθέριο έλαιο είναι ιδανικό για πεπτικά προβλήματα, τυμπανισμό, έλλειψη όρεξης. Καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά στα κρυώματα και στις μικροβιακές μολύνσεις.

Ελίχρισο (Helichrysum Angustifolium)

Ένα αρωματικό βότανο με γλυκό πλούσιο άρωμα. Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους ανθούς. Είναι χαλαρωτικό, αντισηπτικό, αντι-αλλεργικό. Κατάλληλο κατά της κατάθλιψης, έντασης και αγχωδών καταστάσεων. Έχει καλή εφαρμογή σε αναπνευστικές και δερματικές μολύνσεις.

Ελέμι (Canarium Luzonicum)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από το ρετσίνι του δένδρου, το οποίο βρίσκεται στις Φιλλιπίνες. Έχει κιτρώδες, δυνατό άρωμα με αντισηπτικές ιδιότητες. Κατάλληλο για δερματικά προβλήματα, αναπνευστικές μολύνσεις και καταστάσεις νευρικής έντασης. Σε συνδυασμό με το Μύρο έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Εστραγκόν (Artemisia Dracunculus)

Αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη. Κατάλληλο για δυσπεψία, ανορεξία, τυμπανισμό, επώδυνες περιόδους.

Ευκάλυπτος (Eycalyptus Globulus)

Αποστάζεται από τα φύλλα του δένδρου το οποίο φύεται κυρίως στην Αυστραλία και Ευρώπη. Είναι θερμαντικό, αντι-σηπτικό και με αντιπυρετικές ιδιότητες. Χρήσιμο για εισπνοές με ατμό σε συμπτώματα ιγμορίτιδας και βλεννώδους βήχα. Εξαιρετικό για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θυμάρι (Thymus Vulgaris)

Συναντάται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Είναι θερμαντικό και τονωτικό με μεγάλη αντιβιοτική δράση. Χρησιμοποιείται σε μολύνσεις (δέρματος, αναπνευστικού, ουροποιητικού), διότι είναι αντι-μικροβιακό, ιδανικό για μυϊκούς πόνους. Πρέπει να αραιώνεται πάντα γιατί είναι ερεθιστικό στο δέρμα, εάν εφαρμοστεί αυτούσιο.

Ιεροβότανο (Salvia Sclarea)

Έχει γλυκόπικρο βοτανώδες άρωμα, με καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Είναι τονωτικό του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του άγχους, έντασης, κατάθλιψης, πόνων περιόδου. Επίσης χρησιμοποιείται κατά την ανάρρωση.

Καμφορά (Cinnamomum Camphora)

Είναι αυτοφυές σε Ιαπωνία και Κίνα. Το αιθέριο έλαιο της καμφοράς χρησιμοποιείται ως διουρητικό, για την αρθρίτιδα, ρευματισμούς, μυϊκούς πόνους. Είναι δυνατό αντισηπτικό για κρυώματα, βρογχίτιδες, πυρετό, βήχα. Αντισηπτικό για δερματικές μολύνσεις.

Κανέλα (Cinnamomum Zeylanicum)

Αποστάζεται από τον εσωτερικό φλοιό και τα φύλλα του θάμνου, ο οποίος φύεται στην Αν. Ινδία και Ινδονησία. Έχει δυνατό, ζεστό, γλυκό άρωμα και πρέπει να αραιώνεται καλά γιατί ερεθίζει το δέρμα. Τονώνει το κυκλοφορικό, αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Ιδανικό για ψείρες και ψώρα.

Κάρδαμο (Elettaria Cardamomum)

Αποστάζεται από το δένδρο το οποίο φύεται στην Ινδία. Έχει ζεστό άρωμα και χρησιμοποιείται στην Ανατολική ιατρική εδώ και 3000 χρόνια. Ενεργεί κατά των πεπτικών προβλημάτων (ναυτία, τυμπανισμός, διάρροια) και είναι γενικό τονωτικό.

Κατζεπούτ (Melaleuca Cajiputi)

Αποστάζεται από δένδρα που φύονται κυρίως στις Φιλλιπίνες και Μαλαισία. Έχει δυνατό άρωμα καμφοράς. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αναπνευστικές μολύνσεις, κρυώματα, βήχα, ρινικές μολύνσεις, φαρυγγίτιδα.

Κέδρος (Cedrus Atlantica)

Το αιθέριο έλαιο του κέδρου έχει ευχάριστο απαλό και ξυλώδες άρωμα και είναι από τα έλαια που αποστάζονται από πολύ παλιά. Χρησιμοποιείται στα λιπαρά δέρματα, μαλλιά με πιτυρίδα και λιπαρότητα. Εξαιρετικό για βλεννώδη βήχα. Απομακρύνει τον σκόρο.

Κόλιανδρος (Coriandrum Sativum)

Αποστάζεται από τους τριμμένους σπόρους του φυτού, το οποίο φύεται στην Αν. Ευρώπη. Έχει πικάντικο άρωμα, είναι φυσικό αποσμητικό και αφροδισιακό. Καλό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.

Κυπαρρίσι (Cupressus Semprervirens)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τις βελόνες του δένδρου. Η μυρωδιά του είναι γλυκιά και ρητινώδης, όπως αυτή που εισπνέουμε όταν περπατούμε σ' ένα πευκοδάσος. Είναι στυπτικό, τονώνει το φλεβικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία κιρσωδών φλεβών, αιμορροΐδων και σπασμένων τριχοειδών. Είναι καλό τονωτικό του νευρικού συστήματος.

Γαρυφαλλιά Μιωτέρη (Cosmetics Crafter, Blogger, Teacher & Alternative Healing Practicioner)