Ποιες τροφές κάνουν τη δίαιτα ευκολότερη και πιο αποτελεσματική;

poies-trofes-kanoun-ti-diaita-eukoloteri-kai-pio-apotelesmatiki

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μπορεί το να ξεκινήσετε δίαιτα να είναι το χειρότερό σας, αλλά υπάρχουν τροφές που μπορούν να επισπεύσουν τα αποτελέσματα και να κάνουν όλη τη δουλειά για εσάς…

Το μυστικό για επιτυχή απώλεια βάρους είναι οι πολλές μικρές και υγιεινές μερίδες και η περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητά μας – αυτό δεν αλλάζει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, όλοι χρειάζονται έξτρα τρικ που θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στο στόχο τους γρηγορότερα και ένα από τα πιο σημαντικά είναι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών στη διατροφή μας.

Αν αναρωτιέστε τι μπορούν να κάνουν οι φυτικές ίνες για εσάς, ίσως σας διαφωτίσει η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η οποία έδειξε ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώμε, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να αποτρέψουμε την πρόσληψη βάρους ή ακόμη και να καταφέρουμε να χάσουμε κιλά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μελέτης 2 ετών, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυξάνοντας τις φυτικές ίνες κατά 8 γραμμάρια καθημερινά για κάθε 1000 θερμίδες που λαμβάνουμε, μπορούμε να χάσουμε μέχρι και 2,5 κιλά. (Έχετε υπόψη σας, ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυτικών ινών φτάνει τα 20-30 γραμμάρια). Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, οι οποίες μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού κι έτσι μας κρατούν μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα.

Μπορείτε κι εσείς να καταφέρετε κάτι παρόμοιο, εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τις παρακάτω πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές.

Μήλα: κάνουν το γιατρό και τα κιλά πέρα

Ένα μέτριο μήλο περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει και τα 5 γραμμάρια κι όλα αυτά αποδίδοντας περίπου 80 θερμίδες. Εκτός, όμως, του ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ υγιεινό και αποτελεσματικό σνακ σε καιρό δίαιτας, τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο.

Πράσινα φασόλια: νόστιμα, χορταστικά και ό, τι πρέπει για δίαιτα

Τα γνωστά σε όλους μας πράσινα φασολάκια, εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες (περίπου 45 θερμίδες το 1 φλιτζάνι), είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Κ, κ.α. Μάλιστα, η βιταμίνη Κ που παίρνουμε από 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια μπορεί να φτάνει στο ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, συν του ότι οι φυτικές τους ίνες φτάνουν τα 4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Γλυκοπατάτα: συστήστε τη στη… διατροφή σας

Αν και δεν αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά της μαγειρικής μας, η γλυκοπατάτα αποδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τη διατροφή και τη δίαιτά μας. Μια ψητή γλυκοπατάτα μέτριου μεγέθους (δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από το mouse του υπολογιστή μας), μαζί με τη φλούδα, αποδίδει 5 γραμμάρια φυτικών ινών με μόνο 100 θερμίδες. Συν του ότι είναι πολύ θρεπτική, παρέχοντάς μας αρκετή βιταμίνη Α, το 37% της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, βιταμίνη Ε, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φυτοχημικά όπως βήτα-καροτίνη , λουτεΐνη και ζεαξανθίνη κ.ά.

Κίτρινη κολοκύθα: πλούσια σε ιδιότητες που αγνοούμε

Με ελάχιστες θερμίδες στα 100 γραμμάρια (περίπου 35), η κολοκύθα, παρ’ όλο που μοιάζει δύσχρηστη και ξενική, είναι θαυματουργή τόσο όσον αφορά την απώλεια βάρους, όσο και την υγιεινή διατροφή. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, συν του ότι μας παρέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, όπως και βιταμίνη C, E και κάλιο. Ακόμη, το β-καροτένιο στο οποίο είναι πλούσια, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών και άλλων παθήσεων.

Ρεβίθια: παραδοσιακά και υγιεινά

Είτε μαγειρεμένα σαν όσπρια, είτε καβουρντισμένα σαν ξηροί καρποί (στραγάλια), τα ρεβίθια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, αφού τα ¾ ενός φλιτζανιού ρεβίθια μας χαρίζουν περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Ταυτόχρονα, παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων.