Διακόσμηση με θέα το Αιγαίο

diakosmisi-aigaio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η interior designer Στέλλα Ανδρικοπούλου παραδίδει μαθήματα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής και διακόσμησης είτε ανήκεις στους τυχερούς που διαθέτουν σπίτι στο Αιγαίο είτε απλά θες να πάρεις ιδέες για πελαγίσιες πινελιές στο σπίτι.

Ξεκινάμε την επιχείρηση μετατροπής του χώρου μας σε αιγαιοπελαγίτικο καταφύγιο με θέα το γαλάζιο, μαθαίνοντας ταυτόχρονα βασικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική των νησιών του Αιγαίου στα κυρίαρχα συμπλέγματά του. 

Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες με τα υπέροχα σπίτια και τα μικρά μπαλκόνια κυρίαρχο χρώμα είναι το λευκό με τα ξύλινα μπλε παντζούρια, ενώ αλλού θα δούμε παστέλ χρώματα. Σε όλα πάντως δεν λείπουν τα πολύχρωμα λουλούδια και οι μυρωδιές.

Aν θέλεις να μιμηθείς την αρχιτεκτονική τους, απλά πρέπει να ακολουθήσεις τον νησιώτικο νόμο που στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλει συγκεκριμένες γραμμές, χρώματα και υλικά. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες minimal αρχιτεκτονικές, με κυρίαρχα υλικά το ξύλο, την τσιμεντοκονία και την πέτρα, όλα σε λευκό και γκρι με χτιστά έπιπλα.

Οι τοίχοι βάφονται σε αποχρώσεις που θυμίζουν θάλασσα, τα υφάσματα είναι ελαφρά, τα παράθυρα φυσικά φωτίζονται από το μπλε χρώμα, ενώ και στα έπιπλα επιλέγουμε ακατέργαστα ξύλα. Για το μπαλκόνι, τον κήπο ή την βεράντα, το πλακόστρωτο και τα fer forge έπιπλα δίνουν το πιο γνήσιο αιγαιοπελαγίτικο στυλ.

Δωδεκάνησα

Η αρχιτεκτονική των Δωδεκανήσων έχει πολλές ομοιότητες με των άλλων νησιών του Aιγαίου αλλά και πολλές διαφορές καθώς οι ξένες επιρροές μετά από τις τρεις δεκαετίες ιταλικής κατοχής συνηγόρησαν στην διαμόρφωση αυτού του ιδιαίτερου στυλ που χαρακτηρίζει την Πάτμο, τη Σύμη και τα άλλα νησιά. Η αισθητική της γειτονικής Ιταλίας συνενώθηκε με το τοπικό στοιχείο και το αποτέλεσμα είναι αυτά τα υπέροχα σοκάκια, τα κάστρα και η πέτρα που σε κάνουν να νομίζεις πως κάνεις βόλτα στις γειτονιές της Σικελίας.

Τα σπίτια έχουν την ίδια λογική: ενιαίοι χώροι με ξύλινα δοκάρια, πλακόστρωτα, τσιμεντοκονία και πέτρινοι σκούροι τοίχοι, ψηφιδωτές αυλές, χρώματα και υλικά που ποικίλουν με αποτέλεσμα να "παίζουν" με πιο βαριά -εξίσου όμορφη- αρχιτεκτονική αφού τα σπίτια μοιάζουν σαν να βγαίνουν από βράχους.

Οι μεγάλες βεράντες και ταράτσες με θέα δεν λείπουν από κανένα σπίτι κοντά στη θάλασσα. Μπορείς να αξιοποιήσεις την μοναδική αυτή δυνατότητα με μεγάλες μαξιλάρες και κούνιες. Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις έντονα και πολλά χρώματα που θα προσθέσουν ένα μαροκινό στυλ που ταιριάζει στο καλοκαίρι. Με ανάλογες, μικρές παρεμβάσεις, μπορείς να δώσεις ανάλογο χρώμα και στον χώρο που θα επιλέξεις για μια αστική σου κατοικία. 

Βορείες Σποράδες 

Όπως και όλα τα νησιά που βρέχονται από το Αιγαίο, έτσι και οι βόρειες Σποράδες έχουν παρόμοια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και διαφοροποιούνται από την ιστορία τους ή -στην συγκεκριμένη περίπτωση- από την φοβερή βλάστηση που χαρίζει στη θάλσσα το γνώριμο και μοναδικό σμαραγδί χρώμα.

Σε ένα τέτοιο μέρος ή σε κάποιο που θέλει να του μοιάσει ταιριάζει το λευκό χρώμα στο σπίτι με γαλάζοπράσινες λεπτομέρειες σε διακοσμητικά που θυμίζουν βυθό, κοχύλια και καραβάκια, λευκά έπιπλα, ξύλα θαλάσσης και καραβόσκοινα που είναι άκρως καλοκαιρινά και αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας.

Προσθέτοντας ρομαντικά φανάρια το βράδυ, αραχνοΰφαντα υφάσματα, μοσχομυρωδάτα και χρωματιστά λουλούδια, εξασφαλίζουμε για το μπαλκόνι, τον κήπο, την βεράντα ή όποιον άλλο χώρο του σπιτιού μας επιλέξουμε, ένα καλοκαίρι που μυρίζει Ελλάδα.

Κείμενο: Στέλλα Ανδρικοπούλου/Facebook page