Γιατί οι «τοξικοί» φίλοι μας κάνουν κακό;

giati-oi-toksikoi-filoi-mas-kanoun-kako

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο «τοξικοί» φίλοι. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό, και πόσο μπορεί ένας τοξικός φίλος να επηρεάσει την υγεία μας;

Οι «τοξικοί» φίλοι βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες μετά από έρευνά του σε 122 υγιείς ενήλικες.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να καταγράψουν για 8 συνεχόμενες ημέρες τις κοινωνικές τους δραστηριότητες (που έβγαιναν, με ποιους, πώς διασκέδαζαν, πόσο καιρό γνώριζαν τους φίλους με τους οποίους σύχναζαν κ.α.).

Τα αποτελέσματα της πρωτότυπης έρευνας ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Όσοι διασκέδαζαν στην προσωπική τους ζωή παρέα με «τοξικούς» φίλους, είχαν υψηλότερο ποσοστό από φλεγμονώδεις πρωτεϊνες στον οργανισμό τους, που ευθύνονται κατά μεγάλο βαθμό για τις καρδιοπάθειες, την κατάθλιψη, και πολλές μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όλους είχαν υγιείς φιλικές σχέσεις.

Πώς θα αναγνωρίσουμε έναν «τοξικό» φίλο;

Μπορεί να μην έχετε καν καταλάβει την κακή επίδραση που έχει ένας τοξικός φίλος στη ζωή σας. Ίσως γιατί αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα, εξιδανικεύοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς υπάρχουν πολλά είδη «τοξικότητας» στις φιλικές ανθρώπινες σχέσεις. Αρχικά, ένας τοξικός φίλος μπορεί να είναι κάποιος που θα σας εξυψώσει με ένα ευχάριστο κομπλιμέντο (π.χ. πόσο σου πάει το νέο σου χτένισμα) ενώ στη συνέχεια θα σας «προσγειώσει» απότομα (γιατί με το προηγούμενο ήσουν χάλια)-αλλά ως «καλός» φίλος δεν σας το είχε πει…

Είναι ο άνθρωπος που σας ανταγωνίζεται διαρκώς στη δουλειά, στις επιτυχίες, στα χρήματα, στην προσωπική ζωή (καλό το αμάξι που αγόρασες, αλλά εγώ προτιμώ να πάρω κάτι καλύτερο). Προσπαθεί να σας μειώσει με το «γάντι», εξυψώνοντας διαρκώς τον εαυτό του.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «τοξικού» φίλου είναι η ανάγκη του να εξυψώνει τον τρόπο ζωής του, υποβαθμίζοντας τον δικό σας. Ενδεχομένως και να σας παροτρύνει σε συνήθειες που δεν είχατε ως τώρα, μόνο και μόνο για να αποκτήσει «οπαδούς».

Είναι εκείνος που αρκείται στα πολλά λόγια, χωρίς να προχωρά σε πράξεις. Εκείνος που όπως ήδη έχετε καταλάβει δεν μπορείτε να υπολογίζετε για τίποτα. Υπόσχεται πως θα στείλει κάποιον να σας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά πάντα κάτι τυχαίνει. Θα σας δανείσει χρήματα σε μια αναποδιά σας, αλλά χάλασε η κάρτα ανάληψης μετρητών…

Σε γενικές γραμμές, ως «τοξικοί» χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο περνούν «διπλά» μηνύματα βάζοντας τους άλλους σε σκέψεις ή κάνοντάς τους να νιώθουν υποτιμημένοι ή «λίγοι» συγκριτικά με αυτούς.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά να διαπιστώσετε αν όντως πρόκειται για «τοξικούς» φίλους. Και αυτό είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε και κανείς άλλος. Τσεκάρετε τα συναισθήματα σας κάθε φορά που δέχεστε μια «επίθεση» από τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Αν αμέσως σας χαρακτηρίζουν ψυχολογικές μεταπτώσεις (χαρά και μετά λύπη, αίσθημα μείωσης κ.λπ.), τότε μάλλον η παρέα σας είναι ιδιαίτερα «τοξική».

Ποια είναι η λύση; Δεν σας το λέμε εμείς αλλά το υποστηρίζουν με θέρμη, οι επιστήμονες. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να… τους βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας. Η καθηγήτρια Jessica Chiang, επικεφαλής της έρευνας του UCLA, αναφέρει: «πιστεύουμε πως το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεϊνες αν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς φίλους. Και η μόνη λύση δεν είναι άλλη από την πλήρη διακοπή οποιαδήποτε σχέσης μαζί τους».

Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, η επιστήμη είναι κατηγορηματική. Οι τοξικοί άνθρωποι, «δηλητηριάζουν» τους γύρω τους αργά αλλά σταθερά. Και η απομάκρυνση από αυτούς αποτελεί την καλύτερη προστασία όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία μας.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]