Οι πιο σημαντικές συμβουλές για την απώλεια βάρους

oi-pio-simantikes-sumboules-gia-tin-apoleia-barous

ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Μπορεί η απώλεια βάρους, να σας φαίνεται το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός, υπομονή και επιμονή. Με τις παρακάτω 10 συμβουλές, θα φτάσετε πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα…

Το θέμα του βάρους και της απώλειας κιλών, απασχολεί πολλά άτομα και αφορά, τόσο θέματα εμφάνισης, όσο και υγείας. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με τα παραπάνω κιλά είναι ήσσονος σημασίας, όπως το κοινό κρυολόγημα και ο πόνος στα γόνατα και τις αρθρώσεις. Άλλοι όμως κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα υπέρβαρα άτομα, είναι σημαντικοί, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Δυστυχώς, ο… δρόμος για την απώλεια βάρους, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να εγκαταλείψετε ή θα απογοητεύεστε. Εκτός από την τακτική άσκηση και την κατάλληλη επιλογή τροφίμων, είναι επίσης σημαντικό να είμαστε πειθαρχημένοι και να εφαρμόζουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα.

Η απώλεια βάρους είναι μια δέσμευση που επηρεάζει τους τομείς της ζωής μας και είναι πιθανό να χρειάζεται αρκετό χρόνο, ώστε να εξαλειφθούν οι πιθανότητες να ξαναπάρουμε το βάρος που χάσαμε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, καθώς το σωματικό βάρος μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Και πάλι θα πρέπει να στοχεύουμε να χάνουμε περισσότερα κιλά απ’ όσα παίρνουμε.

Για κάθε κιλό που θα μας προστίθεται, θα πρέπει να στοχεύουμε να χάνουμε δύο. Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουμε να έχουμε αποτέλεσμα και να φτάσουμε γρήγορα πιο κοντά στο επιθυμητό βάρος.

Ακολουθούν οι 10 σημαντικότερες συμβουλές, για να φτάσουμε πιο κοντά στο επιθυμητό βάρος:

1. Αυξήστε την ποικιλία στις μη διαλυτές φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα φρούτα και τα λαχανικά όταν ακούνε για ίνες, αλλά στην πραγματικότητα, όταν οι ειδικοί στην απώλεια βάρους προτείνουν ίνες, εννοούν το πίτουρο σιταριού. Η ίνα στα φρούτα και τα λαχανικά, αν και αρκετά χρήσιμη, είναι σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού πίτουρο σιταριού ή να βράσετε 1 κουταλάκι του γλυκού πίτουρο σιταριού σε γάλα (αποβουτυρωμένο γάλα) για το βράδυ. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην πρόληψη κατά ορισμένων μορφών καρκίνου και της παχυσαρκίας.

2. Πίνετε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να πίνετε 4 με 6 ποτήρια ζεστό νερό τη διάρκεια της ημέρας, για να βοηθήσετε την πέψη και την απώλεια βάρους. Προσθέτοντας μια πρέζα μάραθο ή κάρδαμο, θα μπορείτε πιο εύκολα να πιείτε το ζεστό νερό και θα χάσετε πιο γρήγορα βάρος.

3. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί και τα δημητριακά, με κουάκερ που είναι από ανεπεξέργαστο σιτάρι. Μπορείτε να βάλετε 1-2 κουταλιές κουάκερ μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα στο γάλα ή το γιαούρτι σας, ή να το προσθέσετε στη σαλάτα με μυρωδικά και διάφορα λαχανικά όπως κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι κ.τ.λ.

4. Μειώστε το πλήρες γάλα και το λιπαρό τυρί και για να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, προσθέστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο και μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι στη διατροφή σας.

5. Τρώτε ωμά καρότα, ντομάτες και ραπανάκια. Αυτά τα ωμά τρόφιμα είναι πλούσια σε ένζυμα, τα οποία παρέχουν πρόσθετη δύναμη μεταβολισμού στο ήπαρ, για να βοηθήσει στη διάσπαση του λίπους. Το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών, μειώνει τη θρεπτική αξία τους.

6. Τα ελαφρά βραδινά γεύματα, είναι το κλειδί στην απώλεια βάρους. Όταν λέμε ελαφρύ βραδινό, εννοούμε, όχι σιτηρά ή όσπρια, αλλά μόνο λαχανικά, σούπες και σαλάτες (ιδίως για τις γυναίκες).

7. Διατηρήστε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα έχει δημιουργηθεί από κάποιον ειδικό και θα τηρείται από εσάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την απώλεια βάρους.

8. Αποφύγετε τη ζάχαρη εντελώς, αν μπορείτε. Επίσης αποφύγετε τα διαιτητικά ποτά που είναι γεμάτα αλάτι και άλλες χημικές ουσίες που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.

9. Μην αφήνετε ποτέ το σώμα σας αφυδατωμένο. Το νερό συμβάλλει στην ομαλή κυτταρική λειτουργία και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Επίσης αντικαθιστά την κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών που περιέχουν σάκχαρα και αυξάνουν την ενεργειακή- θερμιδική κατανάλωση και μπορεί να δημιουργήσει κορεσμό και έτσι να αποτραπεί η υπερκατανάλωση φαγητού στο προσεχές γεύμα.

10. Τέλος, μην είστε ανυπόμονοι και άπληστοι. Εάν η προσπάθειά σας είναι… 70%, μην περιμένετε να χάσετε… 150%. Οι επιθυμίες σας θα πρέπει να ταιριάζουν με τις προσπάθειές σας.