4+1 tips που πιθανόν δεν γνωρίζατε για τη μαγειρική με κρασί

krasi-fagito-mageiriki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Το κρασί συνήθως συνοδεύει το φαγητό, αλλά μπορεί και να αποτελεί μέρος του. Γι’ αυτό και οι ειδικοί του krasiagr.com μας δίνουν μερικές συμβουλές και πληροφορίες για το πώς να αξιοποιήσουμε το κρασί στο μαγείρεμα, ώστε να βγει το τέλειο πιάτο.

Κάθε κρασί δίνει ξεχωριστή γεύση στο φαγητό
Το κρασί έχει κάποια λεπτά αρώματα και γεύσεις που με την μαγειρική περνάνε στο φαγητό σας. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
Λευκό κρασί: πεπόνι, μήλο, ανανά, αχλάδι, εσπεριδοειδή, βανίλια, καραμέλα, ελιές και μανιτάρια
Κόκκινο κρασί: μούρα, ροδάκινα, φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, κεράσια, πορτοκάλια, σοκολάτα και καφές

Επιλέξτε με προσοχή ανάμεσα σε ξηρό ή γλυκό κρασί
Ένα πολύ ξηρό κρασί έχει πολύ λίγα φυσικά υπολειμματικά σάκχαρα και είναι συνήθως υψηλότερο σε αλκοόλ. Αντίθετα, τα γλυκά κρασιά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών σακχάρων από τα σταφύλια. Έτσι, επιλέξτε τον τύπο του κρασιού ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να έχει το πιάτο που φτιάχνετε.

Τανίνες και οξύτητα
Η οξύτητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο τα κόκκινα όσο και τα λευκά κρασιά και αναφέρεται στο έντονο τσίμπημα του κρασιού (σαν την αίσθηση που έχουμε με το χυμό λεμονιού ή το ξίδι) που προκαλεί την έκκριση σάλιου στο στόμα. Η οξύτητα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση των φυσικών γεύσεων σε ένα ήπιο φαγητό, όπως τα ψάρια (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ψάρια συχνά σερβίρονται με λίγο λεμόνι). Οι τανίνες απαντώνται γενικά σε κόκκινα κρασιά. Αυτή η λέξη αναφέρεται σε συστατικά του κρασιού που προκαλούν ένα απαλό ή έντονο «μούδιασμα» στο μπροστινό μέρος των ούλων και του στόματος (παρόμοια με την στυφάδα που θα βρείτε σε ένα φλιτζάνι δυνατό τσάι). Οι τανίνες στο κόκκινο κρασί ζευγαρώνουν καλά με έντονα σε γεύση πιάτα και πλούσια σε ένταση και πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως μια ωραία μπριζόλα. Οπότε επιλέξτε κρασιά με υψηλή οξύτητα ή κρασιά με πολλές τανίνες, ανάλογα το πιάτο που μαγειρεύετε.

Ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο φαγητό;
Γενικά, πιστεύεται ότι ένα ελαφρύ-αρωματικό κρασί πηγαίνει καλύτερα με τρόφιμα που έχουν λεπτή γεύση. Αντίστοιχα, ένα τολμηρό πιάτο ταιριάζει καλύτερα με ένα τολμηρό σε γεύση κρασί. Μην φοβάστε να κάνετε το δικό σας αυτοσχεδιασμό. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα ανοιχτόχρωμα κρέατα όπως το κοτόπουλο, συνδυάζονται με ανοιχτόχρωμα κρασιά (λευκά), ενώ τα σκούρα κρέατα, όπως το βόειο κρέας, συνδυάζονται με σκούρα κρασιά (κόκκινα). Τι γίνεται με το χοιρινό;  Μπορεί να ταιριάζει είτε με κόκκινο ή με λευκό. Γενικότερα, τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με πλούσια τρόφιμα, όπως το βόειο κρέας, το κυνήγι, η πάπια, η χήνα και τα πιάτα ζυμαρικών με έντονες κόκκινες σάλτσες, ενώ τα λευκά κρασιά τείνουν να ταιριάζουν καλύτερα με πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, οστρακοειδή.

Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη σας τον τρόπο παρασκευής του φαγητού
Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο τύπος του κρέατος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται. Αυτό ισχύει και όταν επιλέγουμε με ποιο κρασί θα μαγειρέψουμε, αλλά και όταν επιλέγουμε το κρασί που θα σερβίρουμε. Για παράδειγμα, ένα πιάτο βαρύ, με μπαχαρικά συνήθως χρειάζεται ένα κρασί με γεμάτο σώμα για να ισορροπήσει. Ένα πιάτο με ελαφριά ή κρεμώδη σάλτσα χρειαζεται, από την άλλη, ξηρότερο, ελαφρύ κρασί.

Η τελευταία συμβουλή για μαγείρεμα με κρασί είναι: Διασκεδάστε το!

Πηγή: www.krasiagr.com