Καλοκαιρινή ραστώνη και smart tips για νέους γευσιγνώστες

salata-kalokairi-krasi
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βίκυ Παπαβασιλείου, από το diatrofi.gr μας εξηγεί πώς να απολαμβάνουμε τα αλκοολούχα ποτά μας το καλοκαίρι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ως γνωστόν, οι κανόνες και τα δόγματα υπάρχουν για ανατρέπονται. Επιπλέον το κρασί και το φαγητό, είναι πάνω απ’ όλα φαντασία και τόλμη!

Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικές τροφές, όπως οι αγκινάρες και τα αυγά, για τις οποίες η συνύπαρξη με το κρασί θα κατέληγε όπως ο κοινός νους αντιλαμβάνεται, στην απόλυτη καταστροφή.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πρόβλημα γαστρονομικού σχεδιασμού που να μην λύνεται. Προτείνετε στις αγκινάρες μερικά από τα απόλυτα ξηρά κρασιά και θα δείτε πως η πικρίλα τους θα γίνει γλυκό τραγούδι σειρήνας.

Επιπλέον, από τις πιο ανυπόστατες και μονοδιάστατες απόψεις που κυκλοφορούν όχι μόνο μεταξύ καταναλωτών, αλλά και μεταξύ ψαγμένων οινόφιλων είναι ότι το ψάρι ταιριάζει αποκλειστικά και μόνο με λευκό κρασί –τελεία και παύλα. Αν μάλιστα θυμηθούμε ότι η φρουτώδης γεύση ενός κόκκινου κρασιού ταιριάζει πολύ με την «κρεάτινη» υφή πολλών ψαριών (πχ. τόνος, ξιφίας αλλά χωρίς λεμόνι!) θα φαινόταν πλεονασμός να μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό που προκαλεί αυτή η συνύπαρξη. Κάντε τη δοκιμή με ένα σουβλάκι ξιφία ή steak τόνου στα κάρβουνα και θα δείτε ότι ταιριάζει άριστα.

Όσον αφορά το κατεξοχήν ποτό του καλοκαιριού που είναι η μπύρα, συνήθως παγωμένη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για αναψυκτικό που έρχεται να μας ξεδιψάσει. Ακόμα και η πιο ελαφριά πρέπει οπωσδήποτε να σερβίρεται δροσερή –και –ανάλογα με το στυλ της- να έχει ένα γαστρονομικό ρόλο: από aperitif με ορεκτικά μέχρι συνοδός κυρίων πιάτων. Εξάλλου τα αναψυκτικά δεν ξεδιψάνε. Προσφέρουν μόνο μια στιγμιαία αίσθηση δροσιάς η οποία εξαφανίζεται σαν αστραπή.

Από την άλλη κανένα οινοπνευματώδες ποτό κανονικά, δεν πρέπει να πίνεται παγωμένο, ακόμα και η βότκα, είτε μας αρέσει, είτε όχι! Στη πραγματικότητα, το πάγωμα εξαφανίζει τα αρώματα του ποτού και αφετέρου επίσης το υπερβολικό πάγωμα εφευρέθηκε για να καλύψει την ισχνή ποιότητα των ποτών.

Tα κοκτέιλ και τα απεριτίφ δεν είναι για χόρταση. Ρόλος τους είναι να φρεσκάρουν τη διάθεση και ν΄ ανοίγουν την όρεξη για αυτό που θ’ ακολουθήσει. Εκτός αυτού, τα κοκτέιλ μουδιάζουν τον ουρανίσκο και δεν αφήνουν ν’ απολαύσουμε τη γεύση του φαγητού και του κρασιού.

Καθώς μάλιστα φτιάχνονται κυρίως με υψηλόβαθμα αλκοολικά ποτά κι έχουν πολλή ζάχαρη, κάπου ενεδρεύει και ο κίνδυνος της μέθης -ένα ή το πολύ δύο cocktails πριν από το φαγητό είναι υπεραρκετά.

Καιρός λοιπόν να απαλλαγούμε από τα κλισέ για να χαρούμε αρχάριοι και προχωρημένοι, τα ποτά του καλοκαιριού.

Βίκυ Παπαβασιλείου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr