Περάσαμε από τα Οινοποιεία Μπουτάρη ολόκληρης της Ελλάδας μέσα σε ένα απόγευμα

mpoutari
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Εν μέσω καύσωνα, βρεθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, στο Urban Garden, και κάναμε ένα μεγάλο οινικό ταξίδι στα οινοποιεία Μπουτάρη σε όλη την Ελλάδα, δοκιμάσαμε τα κρασιά τους, τα ταιριάξαμε με δροσερές γεύσεις και περάσαμε τη ζέστη των τελευταίων ημερών λίγο πιο ανώδυνα.

Σε έναν πολύ όμορφο αστικό κήπο στο κέντρο της Αθήνας, στο Urban Garden (Αρματολών και Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι) ζήσαμε πριν μερικές μέρες μια άκρως οινική και ταξιδιάρικη εμπειρία, αφού καταφέραμε να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα, περνώντας από οινοποιείο σε οινοποιείο Μπουτάρη και δοκιμάζοντας κάποια από τα πιο διαλεχτά κρασιά της οινοποιίας.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την καλύτερη παρέα, με ξεναγούς τον γευσιγνώστη Ted Lelekas και τον ταλαντούχο ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου, ο οποίος φρόντιζε με χιουμοριστικές ατάκες και διαλέκτους από το κάθε μέρος της Ελλάδας που ταξιδεύαμε εικονικά να μας βάζει στο τοπικό κλίμα, καθώς δοκιμάζαμε κι από ένα ιδιαίτερο κρασί, από Μαλαγουζιά Αττικής, μέχρι Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Ασύρτικο Σαντορίνης, Σκαλάνι Κρήτης και Ξινόμαυρο Νάουσας.

Ο γευσιγνώστης Ted Lelekas και ο ταλαντούχος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου

Συγκεκριμένα, το ταξίδι μας ξεκίνησε από το οροπέδιο της Μαντινείας, πέρασε στην Αττική και το Κτήμα Μάτσα και από εκεί συνέχισε στη μοναδική Σαντορίνη και το εντυπωσιακό θολωτό οινοποιείο. Η συνέχεια μας έστειλε στην ιστορική Γουμένισσα και μετά στη Νάουσα Ημαθίας, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η οικογενειακή παράδοση της ιστορικής Οινοποιίας Μπουτάρη και τέλος στο Σκαλάνι της Κρήτης, όπου βρίσκεται το νεότερο οινοποιείο της εταιρείας, δίπλα στο αρχαιότερο πατητήρι της ιστορίας, αυτό του Βαθύπετρου.

Τα αρώματα των περίφημων ετικετών της, αλλά και οι εικόνες των τόπων που τις φιλοξενούν κατάφεραν να μας μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό στους τόπους παραγωγής τους και να κάνουν το ταξίδι μας πιο ρεαλιστικό. Η περιήγηση στα ονοποιεία με τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε τόπου περιλάμβανε μαζί με την οινογνωσία των πιο χαρακτηριστικών κρασιών και ταίριασμα με εκλεκτό μενού ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να αναδεικνύει τα αρώματα και τις μοναδικές γεύσεις των κρασιών της Μπουτάρη, που κατατάσσεται στις πέντε καλύτερες οινοποιίες στον κόσμο, έχοντας κερδίσει τον τίτλο του «Διεθνούς οινοποιείου της χρονιάς» 17 φορές. Από σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες, μέχρι γραβιέρα, καρπάτσιο και φάβα, όλα ταίριαξαν αρμονικά με τα κρασιά του κάθε τόπου, όσο ο Λευτέρης Ελευθερίου με το μοναδικό του στυλ υποδυόταν πέντε διαφορετικούς ρόλους, δίνοντας μια νότα stand up comedy στο οινικό ταξίδι στις πιο αντιπροσωπευτικές περιοχές της Ελλάδας, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες και τα οινοποιεία της Μπουτάρη.

Οι ξεναγοί της βραδιάς με τον Ιωάννη Βογιατζή, Διευθυντή Οινολογικού & Παραγωγής της Οινοποιίας Μπουτάρη

Η βραδιά έκλεισε με μια ακόμη πιο γερή δόση γευσιγνωσίας, με αγαπημένα κρασιά όπως το Οροπέδιο Αρκαδίας και την Καλλίστη Σαντορίνης –μεταξύ άλλων- να συνοδεύουν συγκεκριμένα πιάτα όπως σολομό με σουσάμι, πλούσιες δροσερές σαλάτες εποχής με φρουτένια αρώματα κ.ά., ούτως ώστε να καταφέρουν να αναδείξουν στο μέγιστο βαθμό τα αρώματά τους και να στείλουν την απόλαυση στα ύψη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την Οινοποιία Μπουτάρη, η οποία έχει καταφέρει στα 138 χρόνια της ιστορίας της να διαμορφώσει τον οινικό χάρτη της χώρας μέσα από μια σειρά από καινοτομίες και πρωτιές. Ήταν η πρώτη, άλλωστε, που εμφιάλωσε κρασί στην Ελλάδα, τη Νάουσα Μπουτάρη, αλλά και αυτή που ανέδειξε ιστορικούς αμπελώνες όπως αυτός της Σαντορίνης και λάνσαρε ποικιλιακά κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, το οποίο παραμένει για χρόνια το πρώτο σε πωλήσεις λευκό εμφιαλωμένο κρασί στην Ελλάδα. Σήμερα, διαθέτει έξι ιδιόκτητα οινοποιεία και αμπελώνες που έχουν αναδείξει τις κυριότερες τοποποικιλίες της Ελλάδας: το Ξινόμαυρο στη Νάουσσα και τη Γουμένισσα, το Ασύρτικο στη Σαντορίνη, το Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία, το Αγιωργίτικο στη Νεμέα, τη Βηλάνα στην Κρήτη. Μέσα σε όλα, είναι ταυτόχρονα και η πρώτη που άνοιξε τα οινοποιεία της στο κοινό και προώθησε τον οινοτουρισμό το 1990, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, ενώ επένδυσε στην έρευνα και την ανάπτυξη, δημιουργώντας μάλιστα και την γκάμα των Πειραματικών Κρασιών.

Εκλεκτά κρασιά της Οινοποιίας Μπουτάρη

Oι ετικέτες της λαμβάνουν συνεχώς διακρίσεις σε μεγάλους και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, με τις μεγαλύτερες να κατέχουν η Νάουσσα Μπουτάρη, το ελληνικό κρασί που κατέκτησε την υψηλότερη θέση (69) στη λίστα των 100 καλύτερων κρασιών του WINE SPECTATOR το 2013. Με τις ρίζες της στα ελληνικά χώματα, η Οινοποιία Μπουτάρη συστήνει το ελληνικό κρασί και στις χώρες του εξωτερικού όπου εξάγει τις ετικέτες της –στην Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αλλού στον κόσμο, κερδίζοντας κι εκεί τις εντυπώσεις του οινόφιλου και όχι μόνο κοινού.

Εμείς, ύστερα από το εξπρές, αλλά γευστικό πέρασμα που κάναμε από τα οινοποιεία της σε όλη την Ελλάδα, καταφέραμε να ανακαλύψουμε λίγο καλύτερα την ποιότητα, την προσήλωση και κυρίως την αγάπη της Οινοποιίας Μπουτάρη γι’ αυτό το αρωματικό ποτό που γεμίζουμε με κάθε ευκαιρία το ποτήρι μας, για να πιούμε στην υγειά μας, στις καλύτερες στιγμές της ζωής μας.

Info
www.boutari.gr

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ