6 εικαστικά έργα εμπνευσμένα... από το φαγητό

6-eikastika-erga-empneusmena-apo-to-fagito-eikastika-erga-empneusmena-apo-to-fagito

ΤΡΙΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το φαγητό έχει συχνά περίοπτη θέση στη ζωή και το έργο μεγάλων ζωγράφων και εικαστικών καλλιτεχνών. Το click@Life παρουσιάζει 6 δημιουργήματα γνωστών ζωγράφων που είχαν ως πηγή έμπνευσής τους… το φαγητό.

Pierre-Auguste Renoir «Le déjeuner des canotiers» («εορταστικό γεύμα»)

Με πρωτότυπο τίτλο «Le déjeuner des canotiers» και ελληνική απόδοση «Το εορταστικό γεύμα», ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής δημιούργησε το 1881 έναν πίνακα εξαιρετικής ομορφιάς και λεπτομέρειας. Απεικονίζει μια ομάδα φίλων του Renoir που χαλαρώνουν στο μπαλκόνι κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στο Chatou της Γαλλίας. Ο ζωγράφος απεικονίζει τον Gustave Caillebotte –ο οποίος απέκτησε τον πίνακα το 1923- τη μελλοντική του σύζυγο Aline Charigot , ενώ επάνω στο τραπέζι βρίσκονται απλωμένα πολλά φρούτα και μπόλικο κρασί. Στον συγκεκριμένο πίνακα ο Renoir έχει προσθέσει πολύ φως το οποίο αντανακλάται μέσα από τα φανελάκια των ανδρών και το λευκό τραπεζομάντηλο.

Paul Cézanne «Still Life with Bread and Eggs» («Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά»)

Ο Paul Cézanne δημιούργησε τον συγκεκριμένο πίνακα το 1865, εμπνευσμένος από τις βασικές τροφές και τη νεκρή φύση. Ο Cezanne ζωγράφισε στον καμβά του δύο φρατζόλες ψωμί, δύο κρεμμύδια, δύο αυγά, ένα μαχαίρι κι ένα ποτήρι. Αυτά είναι και τα βασικά συστατικά ενός απλού αλλά βασικού γεύματος.

Fernando Botero «Still life with watermelon» («νεκρή φύση με καρπούζι»)

Ο Botero δημιούργησε τον συγκεκριμένο πίνακα το 1992, απεικονίζοντας ένα χαραγμένο καρπούζι, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι μαζί με μερικά άκοπα πορτοκάλια και έναν μεταλλικό βραστήρα. Στη συγκεκριμένη νεκρή φύση, ο Κολομβιανός ζωγράφος εμφανίζει τα αντικείμενα διογκωμένα, ενώ ακόμα και τα πορτοκάλια φαίνονται ζουμερά, γεμάτα με χυμό.

Vincent Van Gogh «The Potato Eaters» («Πατατοφάγοι»)

Οι Πατατοφάγοι ολοκληρώθηκαν από τον Van Gogh τον Απρίλιο του 1885 στην Ολλανδία και πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πρώτο του σημαντικό έργο. Ο Van Gogh είχε αναφέρει ότι επιθυμούσε να αναπαραστήσει τους αγρότες έτσι ακριβώς όπως ήταν στην πραγματικότητα. Έτσι επέλεξε συνειδητά, άσχημα και χοντρά μοντέλα, πιστεύοντας ότι αυτά θα αποτυπώνονταν αναλλοίωτα στον πίνακα.

Οι αγρότες εμφανίζονται να τρώνε τις πατάτες που οι ίδιοι παρήγαγαν στο χωράφι τους, σε ένα τραπέζι με μια μόνο λάμπα, προκειμένου να υπογραμμιστεί η μεγάλη διαφορά αυτού του είδους της καθημερινότητας σε σχέση με τους ανθρώπους των πόλεων. Στο έργο ο Van Gogh δεν χρησιμοποίησε τις τεχνικές που τον έκαναν αργότερα γνωστό. Σήμερα «οι Πατατοφάγοι» βρίσκονται στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ.

Pablo Picasso «Le gourmet» («To άπληστο παιδί»)

Ο συγκεκριμένος πίνακας δημιουργήθηκε το 1901 και συμπεριλαμβάνεται στην Μπλε περίοδο του Picasso (1901–1904), η οποία περιλαμβάνει πίνακες με ζοφερά χρώματα στους τόνους του μπλε και του πράσινου. Ο πίνακας «Le Gourmet» αποτυπώνει ιδανικά τα χαρακτηριστικά αυτής της καλλιτεχνικής περιόδου του Ισπανού ζωγράφου, με την μπλε-γαλάζια παλέτα, τις τραγικές φιγούρες, τη μελαγχολική διάθεση και τη έντονη εκφραστικότητα. Το κοριτσάκι προσπαθεί να «καθαρίσει» το μπολ με το φαγητό του προκειμένου να μην χάσει ούτε μπουκιά από το πιάτο. Ο πίνακας περιέχει μόνο τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το θέμα που θίγει ο καλλιτέχνης: ένα σχεδόν άδειο μπολ, μια κούπα και μερικά ψίχουλα ψωμιού στο τραπέζι.

Leonardo Da Vinci «Il Cenacolo ή L'Ultima Cena» («Μυστικός δείπνος»)

Μπορεί να μην είναι το φαγητό η πραγματική πηγή έμπνευσης του Leonardo Da Vinci όταν ζωγράφιζε τον «Μυστικό Δείπνο» τον 15ο αιώνα, στον τοίχο της τραπεζαρίας του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε (Santa Maria delle Grazie - Παναγία της Χάριτος) στο Μιλάνο της Ιταλίας, παρ’ όλα αυτά όμως, εμφανίζονται στον πίνακα να τρώνε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι. Ο πίνακας ήταν παραγγελία του δούκα Λουδοβίκου Σφόρτσα που επιθυμούσε αρχικά το συγκεκριμένο κτήριο της Santa Maria delle Grazie, να αποτελέσει το μαυσωλείο της οικογένειάς του. Ο «Μυστικός Δείπνος» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πολυτιμότερα έργα στην ιστορία της Τέχνης και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αναπαραχθέντα έργα ζωγραφικής. Απεικονίζει τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου από τις τελευταίες ημέρες του Ιησού, όταν ο Χριστός ανακοίνωσε στους μαθητές του ότι ένας από αυτούς θα τον προδώσει.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]