Ποιές τροφές... κρύβουν το umami;

poies-trofes-kruboun-to-umami

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και… umami είναι οι βασικές γεύσεις του ανθρώπου. Και σε ότι αφορά στις «γνωστές» ξέρουμε και πώς να τις αναγνωρίζουμε και που βρίσκονται. Το umami όμως που είναι… κρυμμένο;

Καταρχήν, για όσους δεν γνωρίζουν τι γεύση έχει η ...πέμπτη γεύση, το umami αφήνει μία αίσθηση αλμυρού και «κρέατος» (ή καλύτερα καπνιστού) και η αλήθεια είναι ότι το συναντάμε συχνά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, είτε ξέρουμε να το αναγνωρίσουμε είτε όχι. Αυτούς τους γευστικούς συνδυασμούς «καπνιστού-αλμυρού» που οδηγούν τον ουρανίσκο μας στο… umami, το click@Life σας αποκαλύπτει ευθύς αμέσως.

1. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μία τροφή…πανταχού παρούσα στα fast food. Την πιο έντονη γεύση umami την έχουν ωστόσο τα κόκαλα του κοτόπουλου, για αυτό και η κοτόσουπα είναι χαρακτηριστικό της γεύσης umami.

2. Μοσχάρι

Το μοσχάρι και ειδικά με τη μορφή του γνωστού σε όλους μας «κιμά» έχει υψηλά επίπεδα γλουταμικού (οξέως), δηλαδή του ενισχυτικού αυτού της γεύσης, που πολύ απλά αποκαλούμε umami. Για παράδειγμα ένα cheeseburger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί, ντομάτα και κέτσαπ, είναι μία γεύση εφάμιλλη του umami.

3. Χοιρινό

Το χοιρινό κρέας και ειδικά το μπέικον είναι η πιο κοντινή «γεύση» για να εκφράσει κανείς με λόγια την αίσθηση, που λαμβάνει ο ουρανίσκος όταν κάτι είναι…umami.

4. Ντομάτες

Μπορεί οι ντομάτες να γίνονται κυρίως γεύμα στη μεσογειακή διατροφή αλλά αρκετά παράγωγα τους αποτελούν τις αμαρτωλές γευστικές απολαύσεις όλου του πλανήτη. Το κέτσαπ για παράδειγμα είναι αυτό που προσδίδει umami στις τηγανητές πατάτες με τα επίπεδα του φυσικού άλατος του γλουταμινικού οξέος να βρίσκεται στα 246mg/ 100g.

5. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι στην ουσία το κρέας των χορτοφάγων και αποτελούν γευστική επιλογή πολλών ανθρώπων ακριβώς επειδή τα επίπεδα umami που περιέχουν ικανοποιούν τον ουρανίσκο στο έπακρο.

6. Πατάτες

Εκτός από την προσθήκη του κέτσαπ, που αναφέραμε προηγουμένως, και οι ίδιες οι πατάτες εμπεριέχουν umami αλλά όταν αυτές είναι τηγανητές.

7. Σόγια

Τα ιαπωνικά και τα γιαπωνέζικα τρόφιμα συχνά ενισχύουν τη γεύση τους με την προσθήκη σόγιας αντί για αλάτι. Η ζύμωση που έχει υποστεί η σόγια ώσπου να φτάσει στη μαγειρική μορφή που την ξέρουμε, πυροδοτεί την γεύση του umami.

8. Καρότα

Μπορεί να μην αποτελούν την πρώτη σκέψη σε μία συζήτηση για το umami, λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας του, αλλά το καρότο αν μαγειρευτεί με κρέας ή γλυκοπατάτες απελευθερώνει την γεύση umami.

9. Παρμεζάνα

Όλα τα τυριά εμπεριέχουν τη γεύση umami αλλά η παρμεζάνα είναι αυτή που κατακτά την κορυφή. Μάλιστα τα επίπεδα φυσικού άλατος του γλουταμινικού οξέως της παρμεζάνας ανέρχεται στα 1200 mg/ 100 g.

10. Πράσινο τσάι

Ενδεχομένως να ακούγεται παράδοξο, αλλά και το πράσινο τσάι έχει το δικό του μερίδιο umami, ειδικά λόγω της τάσης που υπάρχει το τελευταίο καιρό, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν με πράσινο τσάι.

11. Τόνος

Ο τόνος, κύριο συστατικό για ένα γευστικότατο σούσι ή ακόμα και μία σαλάτα έχει ιδιαίτερη γεύση, κάτι που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ινοσινικού οξέως που περιέχει, δηλαδή των συστατικών που βελτιώνουν τη γεύση και μειώνουν τα ποσοστά άλατος που απαιτούνται σε ένα προϊόν.

12. Οστρακοειδή και γαρίδες

Τελικά αποκαλύφθηκε το μυστικό γιατί τόσοι άνθρωποι λατρεύουν τα οστρακοειδή και τις γαρίδες: όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες πηγές φυσικού γλουταμινικού οξέως, δηλαδή του ενισχυτικού αυτού της γεύσης, που πολύ απλά αποκαλούμε... umami.