9 διάσημα ιταλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε

9-diasima-italika-turia-pou-prepei-na-dokimasete-diasima-italika-turia-pou-prepei-na-dokimasete

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Αν για τους Έλληνες η «σφραγίδα» της γεύσης είναι η φέτα, οι γείτονές μας Ιταλοί έχουν να περηφανευτούν ότι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη γαστρονομία της τυροκομίας.

Αλμυρά, γλυκά, κίτρινα ή λευκά τα τυριά της Ιταλίας είναι τουλάχιστον άξια προσοχής και φυσικά…δοκιμής. Πάμε λοιπόν να …πάρουμε μία γεύση από τα 9 πιο γνωστά ιταλικά τυριά.

Taleggio

Με καταγωγή από την περιοχή Lombardy, ίσως τελικά το Μιλάνο δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της μόδας αλλά και της τυροκομίας. Το αγελαδινό αυτό τυρί ωριμάζει σε 6 εβδομάδες και αν και δεν φημίζεται για τη μυρωδιά του, η αλμυρή και σχεδόν «κρεάτινη» γεύση του θα σας ανταμείψει.

Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, (όπως εξάλλου όλα τα τυριά, πρέπει να σερβίρονται προκειμένου να έχουν ιδανική γεύση) και απλά θαυμάστε το να μεταμορφώνεται σε μία γευστικότατη «κολλώδη» πανδαισία. Ο φλοιός του μπορεί να μοιάζει με πορτοκάλι αλλά από τον 9ο αιώνα που ξεκίνησε να κατακλύζει τα ιταλικά πιάτα, η γεύση του μένει αναλλοίωτη.

Αλείψτε το σε μία ζεστή φέτα ψωμί και απολαύστε το με ένα ποτήρι λευκό και φρουτώδες Soave ή ακόμα και ένα κατακόκκινο Barbaresco ή Barolo.

Gorgonzola

Ο γευστικός... αντίπαλος του taleggio, καθώς προέρχεται από την ίδια περιοχή, είναι το τυρί gorgonzola. Επίσης αγελαδινό, φτιάχνεται με δύο τρόπους: το πιο μαλακό, ώριμο και γλυκό και η φυσική γεύση, που χρειάζεται ωρίμανση περισσότερο από έναν χρόνο, προκειμένου να αποκτήσει αυτή την ένταση στη γεύση.

Για πολλούς αιώνες, τα καραβάνια των κτηνοτρόφων έκαναν στάση στη μικρή πόλη της Gorgonzola, στο Μιλάνο και λόγω της αφθονίας που υπήρχε σε γάλα πήρε το τυρί την ονομασία αυτή. Αρχικά αποκτούσε αυτό το μπλε χρώμα με φυσική διαδικασία, λόγω του μύκητα «penicillium» που παραμόνευε στις υγρές σπηλιές.

Σήμερα όπως η «μούχλα» είναι αποτέλεσμα διεργασίας της τέχνης της τυροκομίας. Η πρώιμη gorgonzola είναι κρεμώδης και η υφή της μοιάζει με αυτή του τυριού brie αλλά καθώς ωριμάζει γίνεται πιο σκληρή και εύθραυστη με τη χαρακτηριστική σκορδάτη και πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε τη με ζυμαρικά, σε σαλάτα ή ως ένα εκλεπτυσμένο επιδόρπιο συνοδεία αχλαδιού ή σύκου.

Pecorino Toscano

Από τη Σιέννα ως το Πράτο, σε ολόκληρη δηλαδή την επαρχία της Τοσκάνης, το pecorino, είναι σήμα κατατεθέν. Ο χρόνος ωρίμανσης κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ την λιπαρή αλλά ουράνια γεύση του την οφείλει στο πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο γάλα, από το οποίο κατασκευάζεται.

Αρωματικό, πολυτελές και με ονομασία προέλευσης, το pecorino από την Τοσκάνη είναι ιδανικό με λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο σε ένα μπολ με φάβα, με τη συνοδεία σαλάτας και φυσικά prosciutto.

Fontina d'Aosta

Η «Fontina d’ Aosta» είναι μία ποικιλία τυριού που κατασκευάζεται σε διάφορες περιοχές, όπως είναι οι Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna στην Emilia-Romagna και Mantova στην περιοχή Lomardy. Χρειάζεται τουλάχιστον 3 μήνες ωρίμανσης και γίνεται με αγελαδινό γάλα. Πρόκειται για την ιταλική «απάντηση» στη γραβιέρα και η αρωματική και φρουτώδης γεύση του οφείλεται ακριβώς στο φρέσκο, νωπό γάλα που απαιτεί η κατασκευή του.

Με ονομασία προέλευσης, που απαιτεί ένα τέτοιο τυρί, είναι ιδανικό να το γευτείτε με αλλαντικά, φρούτα ή ακόμα και σε ένα απλό σάντουιτς με «fontina d’ aosta».

Parmigiano-Reggiano

Η περιοχή Emilia στη Romagna, μπορεί να κομπάζει για ένα από τα πιο διάσημα και πιο εύγευστα τυριά που έχουν κατακλύσει τις κουζίνες παγκοσμίως. Η αγελαδινή παρμεζάνα, χρειάζεται υπομονή καθώς θέλει τουλάχιστον 2 χρόνια ωρίμανσης ενώ οι νόμοι της τυροκομίας επιβάλλουν ότι η παρμεζάνα πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, τότε δηλαδή που οι αγελάδες βόσκουν στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια.

Τότε το γάλα, και κατ’ επέκταση το τυρί, αποκτά αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό των γεύσεων: πικάντικη, αλμυρή και «πιπεράτη» παρμεζάνα. Σερβίρεται ιδανικά με κάθε είδος ζυμαρικού, με ριζότο, με κρέας, με λαχανικά …με τα πάντα δηλαδή.

Mozzarella di Bufala

Μοναδική στο είδος της η mozzarella είναι «έμπνευση» της περιοχής στα νοτιοδυτικά της Νάπολης και κατασκευάζεται από γάλα νεροβούβαλου. Η ωρίμανσή της χρειάζεται μόλις μερικές ώρες και ιδανικά καταναλώνεται την ίδια μέρα που φτιάχνεται ή το πολύ την επόμενη.

Στο «ασυνήθιστο» αυτό γάλα λοιπόν, οφείλει και την ιδιαίτερη γλυκύτητα που έχει στη γεύση. Υδαρής, απαλή, γαλακτώδης και μοναδική στη γεύση, η mozzarella χρειάζεται μόνο μία ζουμερή ντομάτα και λίγα φύλλα βασιλικού πασπαλισμένα με λίγο αλάτι και πιπέρι, για να αναδείξει τη γεύση της.

Provolone

Εάν επισκεφτείτε τη Basilicata, στη Νότιο Ιταλία, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύστε την αυθεντική γεύση του provolone, καθώς από κει προέρχεται, αν και πλέον κατασκευάζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Γίνεται με αγελαδινό γάλα και ο χρόνος ωρίμανσης του ποικίλει από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο, ανάλογα πόσο σκληρή και έντονη θέλετε τη γεύση του.

Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να ταξιδέψετε μέχρι την Ιταλία, τρίψτε mozzarella σε μία «τσαντίλα» με άρμη και λάδι, τυλίξτε τη και κρεμάστε τη να στεγνώσει και να μεταμορφωθεί σε ένα γευστικότατο, αλμυρό και ελαφρώς πικάντικο provolone. Ένα σάντουιτς με μπιφτέκι ή ένα κομμάτι χοιρινό θα ανταμείψει τον ουρανίσκο σας.

Asiago

Με καταγωγή από την κοιλάδα του Πο ως τα λιβάδια των Άλπεων, μεταξύ του οροπεδίου του Asiago και των βουνών του Trentino, το αγελαδινό asiago, χρειάζεται μερικές εβδομάδες, αν το θέλετε φρέσκο, ή σχεδόν ένα χρόνο, αν το επιθυμείτε πιο ώριμο, για να καταλήξει στο πιάτο σας. Ήπιο και εύπλαστο το asiago σε …νεαρή ηλικία είναι απαλό και γλυκό, ενώ στην ώριμη φάση του η υφή του γίνεται πιο σκληρή, θυμίζοντας την παρμεζάνα.

Δοκιμάστε το με λίγο σαλάμι, μία γενναία φέτα ψωμί και μία παγωμένη μπύρα και εάν… ωριμάσει αρκετά μία μακαρονάδα είναι η ιδανική συνοδός του.

Robiola Piemonte

Με μία μόλις εβδομάδα ωρίμανσης, η ποικιλία robiola είναι η γενική ονομασία για τα νωπά, «χιονισμένα» τυριά από την περιοχή Piedmont, που γίνονται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, συχνά όμως και από τον συνδυασμό των τριών.

Υγρή στην αφή και περισσότερο αψιά στη γεύση, λιώνει στο στόμα θυμίζοντας ένα πιο αλμυρό…παγωτό. Οι γνώστες συνήθως προσθέτουν και κρέμα προκειμένου να δώσουν ακόμα περισσότερη ένταση στη γεύση του συγκεκριμένου τυριού. Μοναδικό σερβίρισμα με ένα ποτήρι Prosecco και στην υγεία σας.