Ο Anthony Bourdain μας συστήνει να πούμε «όχι» σε αυτές τις επιλογές των μενού

anthony-bourdain
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

O δημοφιλής σεφ του εξωτερικού συστήνει να μην παραγγέλνουμε τα παρακάτω όταν βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο, αν δεν θέλουμε να φύγουμε απογοητευμένοι -ή με δηλητηρίαση- από το γεύμα μας.

Ψάρια τη Δευτέρα
Ο ίδιος ο Bourdain δεν παραγγέλνει ποτέ ψάρι αν βγει για φαγητό Δευτέρα, εκτός κι αν τρώει σε τετράστερο εστιατόριο. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα εστιατόρια παραγγέλνουν τα ψάρια τους την Πέμπτη, που σημαίνει ότι μέχρι τη Δευτέρα είναι ήδη 4 ή 5 ημερών, δηλαδή όχι και τόσο φρέσκα. Σίγουρα, βέβαια, στην Ελλάδα υπάρχουν ταβέρνες με δικό τους καΐκι και… καλή φρέσκια ψαριά που μπορείτε να εμπιστεύεστε.

Αβγά με hollandaise
Αν τα αβγά ποσέ με καπνιστό σολομό, σπαράγγια ή σπανάκι είναι από τις αγαπημένες σας brunch επιλογές, σας έχουμε κακά νέα. Σύμφωνα με τον διάσημο σεφ, το brunch είναι η ευκαιρία κάποιων να σερβίρουν ό,τι έχει απομείνει από την Παρασκευή και το Σάββατο. Για τη σάλτσα hollandaise που συναντάμε στα αβγά μπενεντίκτ αναφέρει ότι πρέπει να συντηρείται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία -κάτι που ίσως να μην τηρείται παντού- προκειμένου να είναι ασφαλής για κατανάλωση, λόγω του ότι τα βακτήρια την… αγαπούν.

Μοσχάρι kobe
Αποτελεί το πιο ακριβό, εκλεκτό μοσχάρι του κόσμου, χάρη στο λίπος του. Αν πρόκειται πραγματικά για μοσχάρι kobe, τότε θα σερβίρεται σε πολύ μικρές μερίδες, ως μπριζόλα, καθώς οι περισσότεροι σεφ δεν θέλουν να σπαταλήσουν ένα τόσο πολυτελές κρέας κάνοντάς το κιμά για μπέργκερ. Όπου δείτε, λοιπόν, μπέργκερ από kobe ή wagyu, έχετε υπόψη ότι μπορεί να συμβαίνει απάτη εις βάρος σας, προκειμένου να πουληθεί το προϊόν πιο ακριβά, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα αυτό που λανσάρεται.

Οποιοδήποτε πιάτο με κοτόπουλο
Αν έχετε παρακολουθήσει εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι σεφ δεν προτιμούν συχνά το κοτόπουλο ως βασικό υλικό στο πιάτο τους, Αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να καταφέρει κάποιος να το κάνει να διατηρήσει την υγρασία του, να του χαρίσει γεύση και να το κάνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες γεύσεις του πιάτου. Συνήθως τα πιάτα με κοτόπουλο είναι ανέμπνευστα και ακριβά σε σχέση με την τιμή του πουλερικού, γι’ αυτό και ο διάσημος σεφ δεν τα προτείνει.

Θαλασσινά αν βρίσκεστε μακριά από θάλασσα
Αν απολαμβάνετε τα θαλασσινά σας σε εστιατόριο ή ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, το πιο πιθανό είναι να προέρχονται από εκεί, να είναι ντόπια και φρέσκα. Αν, όμως, βρίσκεστε μακριά από θάλασσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι κατεψυγμένα, ενώ όπως τονίζει ο Bourdain, τα θαλασσινά χάνουν την ποιότητά τους από τη στιγμή που θα ψαρευτούν κι έπειτα. Συν τοις άλλοις, ισχύει για τα μύδια, ό,τι και για τα στρείδια, δηλαδή αν δεν είναι φρέσκα και ποιοτικώς καλά μπορεί να σας προκαλέσουν δηλητηρίαση λόγω των θαλάσσιων τοξινών που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς που εισβάλλουν στα οστρακοειδή. Αναλόγως την τοξίνη, η δηλητηρίαση μπορεί να είναι επικίνδυνη γι’ αυτό αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του οστρακοειδούς μην το καταναλώσετε.

Καλοψημένο μοσχάρι
Είναι γνωστό ότι οι σεφ παγκοσμίως σιχαίνονται αυτή την επιλογή, καθώς το μαγείρεμα π.χ. μιας μπριζόλας για πολλή ώρα καταστρέφει τη γεύση και μπορεί να μετατρέψει ένα καλό υλικό σε άνοστο, με μαστιχωτή υφή. Εκτός αυτού, όμως, ο Bourdain θεωρεί ότι υπάρχει κι άλλος λόγος που δεν πρέπει να προτιμάμε το κρέας καλοψημένο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρεατικά χαμηλότερης ποιότητας που σε άλλη περίπτωση θα πετούσαν αυξάνοντας το κόστος, τα φυλάνε για όσους θέλουν το κρέας του καλοψημένο, αφού έτσι ούτως η άλλως χάνεται η ουσία της υφής και της γεύσης τους.

Κάτι εκτός μενού
Αν ψάχνετε τον σίγουρο τρόπο να εκνευρίσετε σερβιτόρους και σεφ, τότε κάντε μια ειδική παραγγελία ή κάντε πολλές προσθήκες και αλλαγές στο πιάτο που έχετε ήδη επιλέξει από το μενού. Κάτι τέτοιο προκαλεί πρόβλημα σε όλους, αφού ο σερβιτόρος πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με την κουζίνα αν μπορεί να γίνει και το πιάτο αλλάζει από τη μορφή που το έχει συνθέσει ο σεφ, με αποτέλεσμα όλοι να είναι απογοητευμένοι. Ενδεχομένως –τελικά- κι εσείς οι ίδιοι, αφού το πιάτο σας σίγουρα δεν θα έχει φτιαχτεί με αγάπη.