Ένα αθηναϊκό βερμούτ ξεχωρίζει στην παγκόσμια σκηνή των spirits

ottos-athens-vermouth
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μόλις μερικούς μήνες από το λανσάρισμά του, το νέο αθηναϊκό ποτό, Otto’s Athens Vermouth, ξεχωρίζει σε παγκόσμιο διαγωνισμό και τραβά τα βλέμματα -και τα ποτήρια.

Στην πρώτη του παρουσία στον μεγαλύτερο διαγωνισμό αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως, το San Francisco World Spirits Competition, το νέο αθηναϊκό ποτό, Otto’s Athens Vermouth, κέρδισε το Ασημένιο Μετάλλιο στην κατηγορία Aperitif (στο SFWSC συμμετέχουν 34 gurus–εμπειρογνώμονες για κριτές, παραγωγοί και εταιρείες από 63 χώρες, 85 διαφορετικές κατηγορίες και 1.407 διαφορετικά spirits, μεταξύ αυτών πολλά γνωστά διεθνή σήματα).

Η δεύτερη σημαντική διάκριση είναι η συμμετοχή του στη λίστα με τους φιναλίστ στα Mixology Awards στην κατηγορία Best New European Bar Product/ Spirit. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου στα πλαίσια του Bar Convent Berlin, της μεγαλύτερης έκθεσης ποτών στην Ευρώπη.

Πώς γεννήθηκε όμως το βερμούτ της Αθήνας
Στην Αθήνα του 1840, ο βασιλιάς Όθωνας φέρνει μαζί του, μεταξύ 3,500 εμπόρων και τεχνιτών, και τον πολυμήχανο Βούχερ, που γίνεται ο πρώτος αποσταγματοποιός στην σύγχρονη Αθήνα, αναγεννώντας την ιδέα των αρωματισμένων οίνων ή βερμούτ. Δημιουργείται το Βερμούτ της Αθήνας, βασισμένο σε ποιοτικό κρασί αρωματισμένο με βότανα και φρούτα της Ελληνικής φύσης. Το ’60, η Αθήνα γίνεται πιο κοσμοπολίτικη και οι Έλληνες celebrities συναναστρέφονται με διεθνή ονόματα που έρχονται να ζήσουν τους ξέφρενους ρυθμούς της, αξιοποιώντας την ως ορμητήριο για τα ελληνικά νησιά. Το ποτό της εποχής βέβαια, παραμένει το Βερμούτ σε ψηλό ποτήρι, με πάγο και σόδα. Πολλοί ποτοποιοί με κορυφαίους τον Ανδρέα Μεταξά κάνουν την δική τους εκδοχή του βερμούτ -κάποια με γλυκό κρασί, κάποια με πιο έντονο αρωματικό χαρακτήρα και κάποια με λιγότερο. Στην Αθήνα του 2016, το ιστορικό κέντρο ξαναζεί στιγμές δόξας του παρελθόντος, όπου η δημιουργικότητα των νέων bartenders, η ανάγκη για αυθεντικά ποτά με έντονο παρελθόν και η αναγέννηση των κοκτέιλς της ποτοαπαγόρευσης κάνουν ξανά επίκαιρο το παραδοσιακό βερμούτ της Αθήνας, το Athens Vermouth. Λίγα μόλις βήματα μακριά από την πρώτη οικία του Όθωνα, στην καρδιά του ζωντανού κέντρου της πόλης, σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο, δύο κορυφαίοι Έλληνες bartenders ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης, βοηθούμενοι από έμπειρους αποσταγματοποιούς και με την έμπνευση του Ιωάννη Bούχερ, η οποία πέρασε από χέρι σε χέρι στους σημερινούς του απογόνους, δημιουργούν το νέο Αθηναϊκό Βερμούτ, το Otto’s Athens Vermouth: υψηλής ποιότητας κρασί, αρωματίζεται με μυρωδάτα ροδοπέταλα, Αρτεμισία, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς αλλά και βότανα που ευδοκιμούν στην ελληνική φύση, όπως ρίγανη και Αγγελική, χαρίζοντας ένα υπέροχο, ευχάριστο και μεστό σε γεύση Βερμούτ που μοσχοβολά Ελλάδα.