Το Oktoberfest ξεκίνησε και το Μόναχο γλεντά την μπίρα

mpira-oktoberfest
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι λάτρεις της μπίρας από όλο τον κόσμο αγνόησαν τη βροχή και το μουντό ξεκίνημα του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στη Γερμανία και κατέφτασαν στο Μόναχο, έτοιμοι να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους.

Το πιο διάσημο φεστιβάλ μπίρας ξεκίνησε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο της Γερμανίας και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται να καλωσορίσει πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι τουρίστες, όμως, φέτος κατέφτασαν με βροχή στο Theresienwiese, έναν ανοιχτό χώρο στο Μόναχο, ο οποίος φιλοξενεί το φεστιβάλ. Η βροχή, όμως, δεν μείωσε τη διάθεση του κόσμου και όταν το event ξεκίνησε επίσημα στις 11 το πρωί του Σαββάτου, το κέφι… άναψε και η μπίρα άρχισε να ρέει.

Τι είναι, όμως, το Oktoberfest;
Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες γιορτές στη Γερμανία και τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Φέτος πραγματοποιείται το 184ο Oktoberfest.

Η ιστορία του φεστιβάλ χρονολογείται στις 12 Οκτωβρίου 1810, όταν ο λαός είχε προσκληθεί σε ένα… λιβάδι μέσα στην πόλη για να γιορτάσει το γάμο του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα ετήσιο πανηγύρι όπου περιλαμβάνονταν αρχικά ιπποδρομίες και γεωργικές εκδηλώσεις. Οι τοπικοί επιχειρηματίες που εργάζονταν με ζυθοποιίες της πόλης, δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη τέντα με μπίρες το 1896 και η γιορτή από τότε έχει αποκτήσει το χαρακτήρα του φεστιβάλ μπίρας. Η περιοχή όπου έλαβε χώρα ο διάσημος γάμος πριν από 200 χρόνια, έκτοτε μετονομάστηκε σε Theresienwiese (χώρος, ή λιβάδι της Therese) προς τιμήν της νύφης και παραμένει ο χώρος (κοντά στο κέντρο του Μονάχου) για το φεστιβάλ (ένα ανοικτό μέρος έκτασης 420.000 τ.μ.) μέχρι και σήμερα.

Πολλοί επισκέπτες φορούν κατά τη διάρκεια του Oktoberfest τα παραδοσιακά βαυαρικά καπέλα (Tirolerhüte), που στολίζονται με μια τούφα από μαλλί κατσίκας, το οποίο στη Γερμανία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα προς πώληση. Όσο πιο μεγάλη τούφα έχει ένα καπέλο, τόσο πιο πλούσιος θεωρείται αυτός που το φοράει. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυτή η παράδοση εξαλείφτηκε, με την εμφάνιση στην αγορά, φθηνών απομιμήσεων τρίχας κατσίκας.

Η μπίρα που σερβίρεται στο φεστιβάλ προέρχεται αποκλειστικά από ζυθοποιεία του Μονάχου, όπως τα Augustiner, Paulaner και Spaten και δεν υπάρχουν… ημίμετρα: όλες οι μπίρες σερβίρονται σε ποτήρια του ενός λίτρου, με κάποιες να κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ. Όσοι θέλουν να το πάνε πιο ήπια, μπορούν να πάρουν μια Radler (μπίρα με λεμονάδα).

Αυτά τα ξέρατε;

-Κάθε χρόνο, ο κόσμος που επισκέπτεται το φεστιβάλ καταναλώνει 8 εκατομμύρια λίτρα μπίρα.

-Η κατάλληλη ενδυμασία είναι παραδοσιακή στολή lederhosen για τους άντρες και φόρεμα dirndl για τις γυναίκες.

-Την μπίρα συνοδεύει ψητό κοτόπουλο με ένα pretzel τεραστίου μεγέθους. Πέραν αυτού, υπάρχουν λουκάνικα, χοιρινό, καπνιστό ψάρι, noodles από τυρί και πολλά άλλα. Πολλοί δοκιμάζουν και αυθεντικό πρωινό Βαυαρίας με μοσχαρίσιο λουκάνικο σερβιρισμένο με γλυκιά μουστάρδα.

-Το Oktoberfest έχει ως target-group και τις οικογένειες, με παιχνίδια λούνα παρκ όπως αλογάκια, τρενάκια, σκοπευτήρια και πολλά άλλα. Στις περισσότερες σκηνές παίζει παραδοσιακή βαυαρική μουσική, αλλού ζωντανή, αλλού όχι.

-Η είσοδος στο Oktoberfest είναι ελεύθερη. Από εκεί και πέρα, τα φαγητά και τα ποτά πληρώνονται στην κάθε σκηνή, ενώ οι βόλτες στο λούνα παρκ, πληρώνονται στο ταμείο, πριν πραγματοποιηθούν.

Info
https://www.oktoberfest.de/en/