Café Diana: ένα «πριγκιπικό» καφέ στο Νότινγκ Χιλ

cafe-diana
ΤΡΙΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Έχουν περάσει 20 χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στο τροχαίο που συνέβη στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, και ο ιδιοκτήτης ενός ιδιαίτερου café στο Νότινγκ Χιλ κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τη μνήμη της ζωντανή.

Το 1989, ο Abdul Basit αφιέρωσε το Cafe Diana στην πριγκίπισσα, όταν την είχε δει να πηγαίνει τους γιους της στο σχολείο και θεώρησε ότι αυτό αποτελούσε έναν καλό οιωνό. Την εκτιμούσε πάντα λόγω της φιλανθρωπίας, αλλά και της ανθρωπιάς που τη χαρακτήριζε σε κάθε τη κίνηση.

Τρεις εβδομάδες αφότου άνοιξε το café, ο Basit έμεινε έκπληκτος όταν τον επισκέφτηκε η ίδια η πριγκίπισσα και από την αμηχανία του, μάλιστα, έχυσε το μισό καπουτσίνο στο πιατάκι. Το café Diana έγινε γρήγορα το στέκι της και πολύ συχνά έπαιρνε μαζί της και τα παιδιά.

Bρίσκεται πολύ κοντά στο παλάτι Kinsington, το οποίο η Νταϊάνα αποκαλούσε πάντα «σπίτι» και είναι γεμάτο φωτογραφίες δικές της και των παιδιών της, που στολίστηκαν στους τοίχους του μετά το θάνατό της. Στο άκουσμα, μάλιστα, της είδησης του θανάτου της, ο Basit σκέφτηκε ακόμη και να κλείσει το café, αλλά τελικά αποφάσισε να το κρατήσει τιμής ένεκεν, κρατώντας το όνομά της και το έργο της ζωντανό στη γειτονιά.