Αυτές είναι οι δέκα πόλεις με τα περισσότερα αστέρια Michelin

gkourme-fagito
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να ανακαλύψουμε ποιες πόλεις έχουν τα πιο… «αστεράτα» εστιατόρια και πού η γαστρονομία απογειώνεται.

Τα αστέρια Michelin είναι η πιο σημαντική βράβευση που μπορεί να έχει ένα εστιατόριο και ο οδηγός Michelin θεωρείται ο πιο έγκυρος, όσον αφορά τη γαστρονομία. Οι βραβεύσεις γίνονται αφού κάποιοι κριτικοί επισκεφτούν ανώνυμα τα εστιατόρια και τα αξιολογήσουν και ένα αστέρι Michelin για πολλούς σεφ και εστιατόρια, λάμπει πιο πολύ και από τα... πραγματικά αστέρια. Ας δούμε ποιοι στον κόσμο έχουν καταφέρει να τα κατακτήσουν πολλαπλές φορές και ποιες πόλεις υπόσχονται γαστρονομικές εκπλήξεις.

Τόκιο, 302 αστέρια
Αποτελεί την πρωτεύουσα του fine dining, συγκεντρώνοντας συνολικά 302 αστέρια Michelin. Από 3 αστέρια Michelin έχουν συγκεντρώσει 12 εστιατόριά του (Ishikawa, Kanda, Quintessence, Kohaku, Saito, Joel, Robuchon, Sukiyabashi Jiro Honten. Makimura, Yamadaya, Yukimura, Yoshitake και Ryugin), ενώ 2 αστέρια έχουν 53 εστιατόριά του και 1 αστέρι άλλα 160.

www.wikipedia.org

Ο πολυβραβευμένος σεφ Alain Ducasse (κέντρο)

Παρίσι, 141 αστέρια
Μπορεί η γαλλική κουζίνα να είναι η «βασίλισσα» της γαστρονομίας, το Παρίσι, όμως, βρίσκεται στη 2η θέση, χάνοντας την πρωτιά από το Τόκιο. Στην Πόλη του Φωτός, 10 εστιατόρια έχουν από 3 αστέρια Michelin (Guy Savoy, L’ Ambroisie, Alain Ducasse au Plaza Athenee, Epicure, Le Cinq, Pierre Gagnaire, Alleno Paris au Pavillon Ledoyen, Arpege, Astrance, Le Pre Catelan). Δύο αστέρια έχουν 16 εστιατόρια, ενώ ένα αστέρι έχουν 79 εστιατόρια.

Κιότο, 135 αστέρια
Από τα 135 αστέρια της ιαπωνικής πόλης, 7 εστιατόρια συγκεντρώνουν από 3 (Kikunoi Honten, Kichisen, Kitcho Arashiyama Honten, Chihana, Nakamura, Hyotei, Mizai), ενώ άλλα 25 εστιατόρια έχουν από 2 αστέρια. Ένα αστέρι Michelin έχουν λάβει 64 εστιατόρια στο Κιότο.

Οσάκα, 116 αστέρια
Παραμένουμε Ιαπωνία και πάμε στην Οσάκα για να δειπνήσουμε σε 3 εστιατόρια με 3 αστέρια το καθένα (Kashiwaya, Koryu, Taian), σε 20 εστιατόρια με 2 αστέρια και σε 67 με ένα αστέρι.

Το Per Se της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη, 88 αστέρια
Η μεγαλούπολη των Ηνωμένων Πολιτειών που φημίζεται για τα μπέργκερ και τις πίτσες της συγκεντρώνει 5 εστιατόρια με 3 αστέρια το καθένα (Eleven Madison Park, Per Se, Le Bernadin, Masa, Jean Georges), 9 εστιατόρια με 2 αστέρια το καθένα και 55 εστιατόρια με 1 αστέρι.

Χονγκ Κονγκ, 87 αστέρια
Με ένα αστέρι λιγότερο από τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ μετρά 6 εστιατόρια με 3 αστέρια (Bo Innovation, L’Atelier de Joel Robuchon, Lung King Heen, 81/2 Otto e Mezzo Bombana, Sushi Shikon, T’ang Court). Από 2 αστέρια έχουν 14 εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ και 1 αστέρια άλλα 41 εστιατόρια.

Λονδίνο, 87 αστέρια
Το κοσμοπολίτικο Λονδίνο βρίσκεται μεν στην κορυφαία δεκάδα, αλλά στις χαμηλότερες θέσεις με 3 εστιατόρια 3 αστέρων (Alain Ducasse, Araki και Gordon Ramsay), 9 εστιατόρια 2 αστέρων και 60 εστιατόρια με 1 αστέρι.

O πολύ ιδιαίτερος Gordon Ramsay

Σαν Φρανσίσκο, 45 αστέρια
Άλλη μια μεγαλούπολη των ΗΠΑ, το Σαν Φρανσίσκο μετρά 3 εστιατόρια με 3 αστέρια Michelin (Saison, Benu και Quince), 6 εστιατόρια με 2 αστέρια και 23 εστιατόρια με 1 αστέρι.

Σιγκαπούρη, 45 αστέρια
Σε ισοβαθμία με το Σαν Φρανσίσκο, η Σιγκαπούρη έχει λιγότερα εστιατόρια με 3 αστέρια (συγκεκριμένα έχει μόνο 1 εστιατόριο, το Joel Robuchon), αλλά περισσότερα με 2 αστέρια (7) και με 1 αστέρι (29).

Σικάγο, 35 αστέρια
Επιστρέφουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Σικάγο, όπου τα εστιατόρια 3 αστέρων είναι 2, ενώ μετρά 5 εστιατόρια 2 αστέρων και 19 με 1 αστέρι.