Κρασί με το πρωινό; Κι όμως!

krasi-proino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το κρασί στο πρωινό είναι απολύτως αποδεκτό στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, γιατί όχι και στις υπόλοιπες χώρες; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί η... καλή ζωή θα μπορούσε να ξεκινά από το πρωί.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, το πλούσιο άρωμα των αλεσμένων κόκκων καφέ που αναμιγνύεται με ζεστό νερό και γάλα είναι ό, τι πρέπει για το πρωί, ενώ οι φρουτώδεις νότες ενός ποτήριου κρασιού έχουν συνδυαστεί με το απόγευμα. Αλλά τι θα συνέβαινε αν στο χάρτινο ποτηράκι του καφέ πίναμε κρασί και όχι καφέ, στις 8 το πρωί;

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, επικίνδυνο, απλοϊκό, αλλά συμβαίνει. «Οι αναμφισβήτητα πιο καλλιεργημένοι ξάδελφοι μας στην ηπειρωτική Ευρώπη (όταν πρόκειται για κατανάλωση αλκοόλ) συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί το πρωί με το panini τους»,  εξηγεί ο Andrea Briccarello, sommelier και wine buyer για τα εστιατόρια Galvin στο Λονδίνο και Εδιμβούργο. Αυτή η συνήθεια ξεκίνησε από τον 16ο αιώνα, όταν η μπύρα ήταν καθαρότερη από το νερό και δεν ήταν ασυνήθιστο για τους εργάτες να ξεκινήσουν την ημέρα τους με ένα ποτηράκι. Αν σκεφτούμε, λοιπόν, ότι έχουμε υιοθετήσει πλήρως την ευρωπαϊκή κουλτούρα καφέ, ίσως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε και τον τρόπο που πίνουμε κρασί.

Κι όμως, το κρασί στο πρωινό δεν είναι υπερβολή

«Η κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό, ιδιαίτερα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία είναι πολύ σημαντική», λέει ο Rob Edwards, διευθύνων σύμβουλος  του Vino Beano. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες πίνουν κρασί ή αλκοόλ για να μεθύσουν, όπως γίνεται στη Μ.Βρετανία. Ο οίνος μαζί με το γεύμα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι η έλευση των φίλων και της οικογένειας, η απόλαυση του χρόνου μαζί. Ο οίνος απλά συμπληρώνει αυτό το πακέτο».

«Σίγουρα, τίποτα δεν θα πρόκειται να μας ξυπνήσει το πρωί καλύτερα από την καφεΐνη. Αλλά όταν πρόκειται να φάμε πρωινό, καλύτερα να επιλέξουμε ένα κρασί που προσαρμόζεται ευκολότερα με το φαγητό, καθώς οι γεύσεις είναι πιο ευαίσθητες» λέει ο Brett Wootton, συνιδρυτής του wine bar Vinoteca κοντά στο King's Cross στο κεντρικό Λονδίνο που σερβίρει μια επιλογή από κρασιά πρωινού.

«Πίνουμε αλκοολούχα ποτά εδώ και χρόνια σε αυτή τη χώρα με τη μορφή του Bloody Mary, του Mimosa και του Bellini», προσθέτει ο ίδιος, «το κρασί για πρωινό είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή κοκτέιλ».

Επίσης, η μετριοπαθής κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει πολλά  οφέλη για την υγεία από τη ρύθμιση της χοληστερόλης μέχρι την προστασία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνες.

Το prosecco είναι μια καλή επιλογή για το πρωινό

Τι κρασί να επιλέξουμε για πρωινό;
«Θα πρότεινα το πρώτο κρασί της ημέρας να είναι φρέσκο, ελαφρύ και ξηρό», λέει ο Robin Copestick του διανομέα Copestick Murray. «Το Prosecco και τα αφρώδη κρασιά έχουν υψηλή οξύτητα που σας επιτρέπει  να καθαρίσετε τον ουρανίσκο σας μετά από λιπαρές, πλούσιες τροφές όπως είναι ένα μαγειρεμένο πρωινό».

«Σίγουρα θα πρότεινα κρασιά σαν το Lambrusco di Sorbara, ένα γερμανικό Riesling από το Mosel, το οποίο συνήθως έχει έναν υπαινιγμό υπολειμματικών σακχάρων και αρκετά χαμηλό ABV» λέει ο Briccarello. «Τα ανοιχτά κόκκινα κρασιά, όπως το Gamay, είναι εξαιρετικά με αλμυρά σνακ. Ακόμα, ένα παγωμένο κόκκινο κρασί όπως το Bardolino θα είναι το τέλειο κρασί για τους αρχάριους».

Πηγή: www.krasiagr.com