Tamarind: Ταϊλανδέζικες γεύσεις κι ευχές κρεμασμένες στον Ταμάρινδο...

tamarind-tailandezikes-geuseis-ki-euxes-kremasmenes-ston-tamarindo

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Στην καρδιά του Κεραμεικού, ακριβώς μπροστά στην πλατεία Αυδή, στο κέντρο της ανερχόμενης νυχτερινής ζωής της περιοχής, άνοιξε πριν πέντε μόλις μήνες ένα αυθεντικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο, με εξαιρετικές γεύσεις και προσιτές τιμές.

Χώρος που μυρίζει Ταϊλάνδη, με τον Ταμάρινδο -το δέντρο των ευχών- σήμα-κατατεθέν στο κέντρο του εσωτερικού χώρου του Tamarind και τα πιάτα να σε ταξιδεύουν στην μακρινή χώρα, το Tamarind, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στον χώρο που παλιότερα στεγαζόταν το μουσικό μεζεδοπωλείο «Επί Κεραμεικώ».

Το ντεκόρ του εντυπωσιακό, σε πράσινο-μπλε αποχρώσεις, είναι όμορφο και ιδιαίτερο, οικείο και προσεγμένο, με τους παραδοσιακούς φοίνικες διάσπαρτους μέσα και έξω. Το μπαρ στα δεξιά της εισόδου σε καλωσορίζει, ενώ τα σκούρα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα βγαίνουν και στο πεζοδρόμιο για το καλοκαίρι. Η δε πλατεία Αυδή δίνει ανάσα στο βλέμμα που δεν πνίγεται σε τέσσερις τοίχους.

Τα πιάτα του είναι όλα ένα κι ένα. Όλα τα καλούδια, φτιαγμένα από τα χεράκια της γλυκύτατης Ταϊλανδής Αριράτ –σεφ του παλιότερου Bar Guru Bar στην πλατεία Θεάτρου- είναι γευστικά και πολύ ευχάριστα στη γλώσσα. Από τα ορεκτικά αξίζει να δοκιμάσετε τα fresh thai rolls, με το μαλακό λεπτό φύλλο των spring rolls ανοιγμένο στην κουζίνα, γεμισμένα με μαριναρισμένο χοιρινό, ομελέτα και λαχανικά (8,50 ευρώ), αλλά και τα παραδοσιακά πουγκάκια dumblings, που γίνονται στον ατμό κι είναι γεμισμένα με κιμά. Τσιμπήστε τα μέσα από το αυθεντικό καλαθάκι τους, βουτήξτε τα στη σος και απολαύστε τα ζεστά.

Οι σαλάτες ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Τόσο η ομώνυμη Tamarind salad με φρέσκο αβοκάντο ντομάτα, κόλιανδρο και κρεμμύδι σερβιρισμένη σε φωλιές από τραγανό φύλλο (10 ευρώ), όσο και η εξαιρετική Vermiceli salad με γαρίδες, noodles από φασόλια, κρεμμύδι και κόλιανδρο (10 ευρώ) που σερβίρεται ζεστή και ιδιαίτερα καυτερή, ήταν πρωτότυπες και ελκυστικές.

Περνώντας στα κυρίως πιάτα, οι επιλογές είναι αρκετές και δύσκολα αποφασίζεις τι θα παραγγείλεις τελικά. Οι σούπες έρχονται στα παραδοσιακά κεραμικά σκεύη με το αντίστοιχο καπάκι τους για να παραμένουν ζεστές, ενώ οι μερίδες σε όλα τα πιάτα είναι πληθωρικές.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το νοστιμότατο Beef Tom Yam Curry με λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού με φρέσκα φασολάκια και κόκκινο curry, γάλα καρύδας και λεμονόφυλλα (12 ευρώ) και από τα πιάτα με curry (ειδική κατηγορία στον κατάλογο) την πάπια με κόκκινο curry, ανανά και γάλα καρύδας που θα σας συναρπάσει με τη γεύση της (10 ευρώ). Και τα δύο πιάτα σερβίρονται με ρύζι ατμού, sticky rice ή pan cakes.

Fresh thai rolls

Τα ρυζομακάρονα (noodles) είναι κι αυτά μια κατηγορία από μόνα τους κι είναι όλα εξαιρετικά. Δοκιμάσαμε τα απλούστερα Phad Thai με αυγό, λάχανο, καρότο, κρεμμυδάκι φρέσκο, φιστίκι, φύτρες φασολιού και κόλιανδρο, που σερβίρονται στο πλάι με έξτρα δόση από ζάχαρη, φιστίκι και τσίλι για να προσθέσει παραπάνω όποιος το επιθυμεί (10 ευρώ).

Από τα επιδόρπια μην χάσετε για κανένα λόγο το ιδιαίτερο sticky rice με φρέσκο μάνγκο, φράουλα και γάλα καρύδας. Το ρύζι θυμίζει κάπως το γνωστό μας ρυζόγαλο, αλλά σε πιο σπυρωτή μορφή, ενώ τα φρέσκα φρούτα του ταιριάζουν «γάντι».

Πάπια με κόκκινο curry, ανανά και γάλα καρύδας

Μια μικρή συμβουλή: Προσοχή στον κόλιανδρο. Υπάρχει άφθονος στα περισσότερα πιάτα, σε φρέσκια μορφή κι επειδή ή τον λατρεύεις ή τον μισείς, αν δεν σας αρέσει φροντίστε να το κάνετε σαφές κατά την παραγγελία σας. Οι τιμές είναι αρκετά προσιτές, δεδομένης και της ενδιαφέρουσας κουζίνας που παρουσιάζει το Tamarind και δεν ξεπερνά τα 20-25 ευρώ το άτομο. Κρεμάσετε κι εσείς λοιπόν, τις ευχές σας στον Ταμάρινδο και απολαύσετε αυθεντική thai κουζίνα με καλές τιμές.

Πληροφορίες: Tamarind thai kitchen, Κεραμεικού 51, Κεραμεικός, 210 5225945, www.facebook.com/Tamarindathens?ref=ts .

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]