Ένα eco bar με τάσεις βιωσιμότητας στο Athens Bar Show 2017

eco-bar-athens-bar-show
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Σε ένα θεσμό που θέτει τις βάσεις για τις επερχόμενες τάσεις, η Diageo και ο Πάνος Κανατσούλης, νικητής του Ελληνικού World Class για το 2017 και με πολύ καλή κατάταξη στον παγκόσμιο διαγωνισμό του World Class που διοργανώθηκε πριν λίγο καιρό στο Μεξικό, πρωτοστάτησαν παρουσιάζοντας το World Class Eco bar.

Για 8η χρονιά, το Athens Bar Show που διοργανώθηκε 7 και 8 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας για ακόμα μια φορά το σημείο συνάντησης των επαγγελματιών της ελληνικής και της διεθνούς bartender σκηνής. Φιλοξενούμενοι και καταξιωμένοι Έλληνες bartenders και διεθνείς cocktail gurus, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν θεσμό που αναδεύει γνώση, εμπειρίες, ψυχαγωγία και εκμάθηση, με βάση premium αποστάγματα και υλικά.

Στο πλαίσιο αυτού του θεσμού, πρωτοστάτησε και το πρωτότυπο Eco Bar της Diageo, το οποίο γεννήθηκε μέσα από την έμπνευση που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια τάση των bartenders να λειτουργούν πιο ευσυνείδητα προς το περιβάλλον. Ένα μπαρ μπορεί να ονομαστεί αειφόρο βάσει της προμήθειας των υλικών με έμφαση σε τοπικά κι εποχικά προϊόντα, καθώς και στην προέλευσή τους από πηγές δίκαιου εμπορίου και ηθικής παραγωγής. Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι οι περιβαλλοντικές παράμετροι, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, τα οικολογικά υλικά κατασκευής, η επανάχρηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Τέλος, οι κοινωνικές παράμετροι, όπως η ευαισθησία σε τοπικές κοινότητες, η δίκαιη συμπεριφορά στο προσωπικό, η υγιεινή διατροφή και ο διάφανος τρόπος λειτουργίας με πρακτικές υπεύθυνου μάρκετινγκ, έχουν την δέουσα σημασία.

Το αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση 3 νέων τάσεων με πρωταγωνιστές τα εκλεκτά αποστάγματα της Diageo που θέτουν τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι τάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο World Class Eco bar ήταν:

Yanis Lefakis
1. Η ζύμωση, που αφορά τη φυσική διατήρηση των τροφίμων και συγκεκριμένα την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της υιοθέτησης τεχνικών φυσικής συντήρησης των προϊόντων ενός bar. Στο World Class Εco Bar του Αthens Bar Show 2017, ο Πάνος Κανατσούλης έθεσε τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον μέσω της αξιοποίησης παραδοσιακών τεχνικών ζύμωσης και εναλλακτικών μορφών πρωτεΐνης, και πρότεινε τη δική του εκδοχή σε ένα ακαταμάχητο κλασσικό serve, δημιουργώντας το The Johnnie Walker Black Sour (50 ml Johnnie Walker Black Label Whisky, 80 ml Smoked Caramel Kombucha, 45 ml Tepache, 25 ml Aquafaba και γαρνίρισμα με πίκλες SauerKraout). Εν προκειμένω, η Kombucha αποτελεί ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς».  Το Tepache είναι ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και προέρχεται από τη φλούδα και το φλοιό ανανά προσθέτοντας καστανή ζάχαρη (μελάσα) με μπαχαρικά και σερβίρεται κρύο. Αν και το tepache ζυμώνεται για αρκετές ημέρες, το ποτό που προκύπτει δεν περιέχει πολύ αλκοόλ. Στο Μεξικό, το tepache συνήθως πωλείται ως παγωμένο αναψυκτικό από υπαίθριους πωλητές. Η Aquafaba είναι το κοινό όνομα για το υγρό που προκύπτει από το βράσιμο των φασολιών και άλλων οσπρίων όπως τα ρεβίθια. Το SauerKraout δεν αποτελεί το τυπικό τουρσί καθώς στη διαδικασία παρασκευής δεν προστίθεται ξίδι, ούτε προηγείται βρασμός. Το λάχανο ζυμώνεται στα υγρά που μόνο του αποβάλει ερχόμενο σε επαφή με το αλάτι.

Yanis Lefakis
2. Η επιλογή τοπικών προϊόντων βάσει του υψομετρικού χάρτη που είναι καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα, και φέρνει κοντά την εκλεκτή βότκα The Ketel One με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών. Ο Πάνος Κανατσούλης συνθέτει ένα πρωτότυπο Ketel One Bloody Mary επιλέγοντας τα συστατικά και τους παραγωγούς του βάσει του υψομετρικού χάρτη της Ελλάδας. Για τη δημιουργία του Ketel One Bloody Mary χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, ντομάτα της Σαντορίνης, δάφνη, κρίταμο, γάρος και άλλα υλικά τοπικής προέλευσης που χαρίζουν άρωμα και χαρακτήρα στο αποτέλεσμα.

3. Η ζωή της μέλισσας, η απειλή από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας και ο ρόλος της στην διατήρηση βιώσιμων οικοσυστημάτων μέσω της επικονίασης.

Yanis Lefakis

Ο Πάνος Κανατσούλης

Με έμπνευση από τη ζωή της μέλισσας, τη συλλογή της τροφής και τα παράγωγά της, ο Πάνος Κανατσούλης προτείνει ένα signature old fashioned σχεδιασμένο επάνω στο γευστικό προφίλ του εκλεκτού Roe&Co Irish. Το The Roe&Co old-fashioned φτιάχνεται με 60 ml Roe & Co Irish Whiskey, 5 ml Sesame Honey, 10 ml Pear Liqueur infused, με γαρνίρισμα bee pollen. Tο Sesame Honey προκύπτει από την ανάμιξη 1 jar θυμαρίσιου μελιού με 30 ml σησαμέλαιο, ενώ το Pear Liqueur Infused είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης Pear Liqueur με 100 gr κερί μέλισσας, 3 gr φασκόμηλο, 5 gr μαστιχοθύμαρο, 3 gr δεντρολίβανο, 5 gr Java pepper και 3 gr bourbon pepper.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Athens Bar Show οργανώθηκαν ενδιαφέροντα σεμινάρια σχετικά με τη σημασία της αειφορίας στην παραγωγική διαδικασία των αποσταγμάτων, ενώ έγιναν και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις νέων spirits όπως το πολυτελές ιρλανδέζικο ουίσκι Roe & Co που επαναφέρει το όνομα του George Roe, ενός αληθινού πρωτοπόρου που συνέβαλε στη χρυσή εποχή του ιρλανδέζικου ουίσκι το 19ο αιώνα.

Ένα μοναδικό διήμερο, 3 μοναδικά serves και μια ωδή στην αειφορία ολοκληρώθηκαν κι εμείς είμαστε όλοι πιο πλούσιοι σε γνώση και γεύση.