Το Brexit «κλείνει» γνωστά εστιατόρια στο Λονδίνο

estiatorio-geuma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ορισμένα εστιατόρια του Λονδίνου, όπως το HKK στο Shoreditch και το Paradise Garage στην Bethnal Green, έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, καθώς τα περιθώρια κέρδους συνεχώς συμπιέζονται.

Η πτώση της αξίας της λίρας μετά το Brexit, μαζί με την επακόλουθη αύξηση των τιμών των εισαγόμενων συστατικών και όλο και λιγότερους Ευρωπαίους που αναζητούν απασχόληση στον βρετανικό τομέα catering, δημιούργησε την τέλεια καταιγίδα για τη βιομηχανία.

Η λογιστική εταιρεία Moore Stephens πρόβλεψε ότι ένα στα πέντε εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται να κλείσει, με τον αριθμό των εστιατορίων να δηλώνουν ότι η αφερεγγυότητα αυξήθηκε κατά 13% το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2017.

Τα πρόσφατα θύματα στο Λονδίνο περιλαμβάνουν το καντονέζικο εστιατόριο HKK στο Shoreditch που έχει βραβευθεί με Michelin. Μέρος του ομίλου Hakkasan, το εξαιρετικό εστιατόριο εστίαζε σε μενού γευσιγνωσίας.

Εν τω μεταξύ, το εστιατόριο L'Autre Pied, που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, έκλεισε το Σεπτέμβριο μετά από μια δεκαετία λειτουργίας. «Δεν γνώρισα ποτέ μια πιο δύσκολη εποχή και είμαι σε αυτή την δουλειά για περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ο ιδιοκτήτης David Moore στο Bloomberg. «Νέοι δεν έρχονται από την Ευρώπη στους ίδιους αριθμούς και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο. Δεν υπάρχει εστιατόριο στο Λονδίνο που να είναι πλήρως στελεχωμένο», πρόσθεσε.

Το Sosharu προσπαθεί να μετακινήσει την επιχείρηση σε μια καλύτερη τοποθεσία

Το Paradise Garage στο Bethnal Green έκλεισε επίσης τις πόρτες του αφού οι συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες οδήγησαν τους φίλους τους μακριά. Σερβίροντας εποχιακή σύγχρονη βρετανική κουζίνα, το εστιατόριο ήταν μια αδελφή επιχείρηση στο Robin Gill's The Dairy, The Manor και Counter Culture στο Clapham.

Μόλις κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin, το ινδικό εστιατόριο Vineet Bhatia στο Τσέλσι έκλεισε μια εβδομάδα αργότερα χωρίς εξηγήσεις, σερβίροντας τις τελευταίες παραγγελίες του στις 8 Οκτωβρίου.

Το βενετσιάνικο εστιατόριο Veneta έχει τεθεί προς πώληση.

Ακόμα και ο παντοδύναμος Jason Atherton δεν είναι άνοσος. Το izakaya-style εστιατόριό του Sosharu στο Farringdon τέθηκε προς πώληση τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Atherton προσπαθεί να μετακινήσει την επιχείρηση σε μια καλύτερη τοποθεσία με ισχυρότερο δυναμικό πελατών.

Το Bloomberg αναφέρει ότι τα ανεξάρτητα εστιατόρια βρίσκονται σε κίνδυνο στο Λονδίνο, καθώς ο αριθμός των νέων ανεξάρτητων (indie) εστιατορίων πέφτει, ενώ τα spinoffs αυξάνονται.

Πηγή: www.krasiagr.com