Πώς να φτιάξετε το τέλειο πρωινό...

pos-na-ftiaksete-to-teleio-proino

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέλετε να φτιάξετε την τέλεια ολοστρόγγυλη ομελέτα ή να ετοιμάσετε ένα αφράτο muffin χωρίς να «κάτσει» μόλις βγει από τον φούρνο; Ακολουθούν μερικά χρήσιμα μυστικά…

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, λένε οι ειδικοί κι εμείς συμφωνούμε. Για αυτό φροντίστε να το απολαμβάνετε πλούσιο και όσο το δυνατόν πιο νόστιμο για να ξεκινάτε τη μέρα σας με... χαμόγελο! Ιδού μερικά tips για να φτιάξετε το τέλειο πρωινό.

Ομελέτα, η δύσκολη

Θέλετε να κάνετε την τέλεια ομελέτα και να τη σερβίρετε στο πιάτο χωρίς να τη χαλάσετε; Για να το καταφέρετε, φροντίστε να ζεστάνετε το τηγάνι σας πολύ καλά. Ρίξτε το χτυπημένο αυγό και αφήστε το να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού και να κάνει μικρές φουσκάλες. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση αντικολλητικό τηγάνι, αφού το έχετε καθαρίσει πολύ καλά πριν. Προτιμήστε για το γύρισμα τα εργαλεία από σιλικόνη που είναι εύκαμπτα και αντέχουν στην υψηλή θερμοκρασία. Με αυτά όχι μόνο μπορείτε να περιεργαστείτε με ακρίβεια τα υλικά σας μέσα στο τηγάνι, αλλά και να αφαιρέσετε εύκολα τα υπολείμματα, αφού τελειώσετε το μαγείρεμα.

Bacon, το… κριτσανιστό

Προκειμένου να αποφύγετε τα πιτσιλίσματα στον φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετήστε τις φέτες bacon σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα μαζί στον φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε την υψηλότερη θερμοκρασία για λίγα λεπτά μέχρι το bacon να γίνει τραγανό. Ο φούρνος μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν βάλετε τα bacon σε σχαρούλα ώστε να επιτραπεί στα λίπη να τρέξουν, ενώ το τηγάνι και το ταψί σίγουρα, θα δημιουργήσουν ένα πολύ πιο λιπαρό αποτέλεσμα.

Pancakes, τα αμερικάνικα

Τα καλύτερα και πιο ελαφριά pancakes φτιάχνονται από ξινόγαλα και μαγειρική σόδα. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί φουσκάλες αέρα που εγκλωβίζονται στη συνέχεια μέσα στο αλεύρι. Αυτή η απλή αντίδραση γίνεται πολύ γρήγορα και δεν χρειάζεται να περιμένετε ώρες. Ανακατέψτε το μίγμα γρήγορα και ελάχιστα (το πολύ χτύπημα θα κάνει τις τηγανίτες σας επίπεδες και σκληρές) και τηγανίστε αμέσως.

Δημητριακά, τα τραγανά

Το μυστικό για ένα τέλειο μπολ με δημητριακά, βρώμης ή απλά, είναι να προσθέτετε το γάλα ακριβώς τη στιγμή που θα τα καταναλώσετε και κατά προτίμηση να βάζετε μικρή ποσότητα δημητριακών κάθε φορά στο πιάτο σας προκειμένου να τα τρώτε γρήγορα και να μην πανιάζουν μέσα στο γάλα…

Scrambled eggs, τα πληθωρικά

Το μυστικό για τα καλύτερα scrambled eggs είναι το κρεμώδες τυρί που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτά και να τα «απογειώσετε». Όταν το τυρί λιώσει, μοιάζει με κρέμα γάλακτος και δίνει μια βελούδινη υφή στα αυγά. Δοκιμάστε το…

Muffins, τα αφράτα

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να κάνετε muffins και μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο «κάθονται». Απαντήστε ειλικρινά. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι χτυπάτε πολύ τη ζύμη. Χτυπήστε τα υλικά σας απαλά και ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενωθούν. Προσθέστε τα στερεά υλικά όλα μαζί μέσα στα υγρά και η κίνηση του χεριού σας στο ανακάτεμα πρέπει να πηγαίνει από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις. Μην χτυπάτε με το μίξερ. Την ώρα που θα βλέπετε ακόμα μερικούς κόκκους από το αλεύρι σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα να τα βάλετε στα φορμάκια τους με ένα κουτάλι. Και για να τα κάνετε ακόμα πιο αφράτα, προσθέστε τη ζάχαρη μαζί με το αλεύρι στην αρχή. Στο ψήσιμο, η ζάχαρη θα προσδώσει επιπλέον αφράτη αίσθηση.

Τηγανητό ψωμί, το γαλλικό

Έχετε δοκιμάσει ποτέ το λεγόμενο french toast, δηλαδή τηγανητές φέτες του τοστ με μέλι βούτυρο ή σιρόπι; Αν ναι, σίγουρα θα αναρωτιέστε πως καταφέρνουν στα εστιατόρια των ξενοδοχείων να σερβίρουν χρυσαφένιες και ξεροψημένες φέτες του τόστ αλά γαλλικά, που όμως είναι τόσο αφράτες στο εσωτερικό τους. Υπάρχει ένα μυστικό: Όταν λιώνετε το βούτυρο στο τηγάνι και πριν βάλετε τις φέτες μέσα, προσθέστε μια στάλα μαύρη ζάχαρη, ελάχιστη κανέλα και μια πρέζα αλάτι ταυτόχρονα. Όταν το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει, βάλτε το ψωμί στο τηγάνι αλλά μην το κουνάτε δεξιά-αριστερά προτού χρειαστεί να το γυρίσετε.