Ποιο κρασί ταιριάζει καλύτερα με τη γαλοπούλα των γιορτών;

krasi-potiri
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Οι ειδικοί του krasiagr.com γεμίζουν με το κατάλληλο κρασί το χριστουγεννιάτικο ποτήρι μας, ώστε να ευχαριστηθούμε τη γαλοπούλα, όπως της αρμόζει.

Αν ψάχνετε με ποιο κρασί θα συνοδεύσετε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σας έχουμε νέα. Κάθε γαλοπούλα ταιριάζει με διαφορετικό κρασί, ανάλογα με τον τρόπο που θα την ετοιμάσουμε.

Κατά κανόνα τα πουλερικά ταιριάζουν με κόκκινα φρουτώδη κρασιά, όπως για παράδειγμα ένα ισπανική Garnacha, ένα cru Beaujolais ή ένα Pinot Noir. Τα κρασιά Pinot Noir είναι κόκκινα ελαφριά κρασιά που αποτελούν την πιο κλασική επιλογή για πουλερικά. Τα κρασιά Beaujolais είναι ξηρά, βοτανικά κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα. Τέλος το ισπανικό Garnacha είναι μια ασυνήθιστη επιλογή, με άρωμα κόκκινων φρούτων, που ταιριάζει ιδανικά με γαλοπούλα.

Ψητή γαλοπούλα και κρασί
Μια απλή ψητή γαλοπούλα θα ταίριαζε άψογα με ροζέ οίνους ή γλυκά κόκκινα αφρώδη κρασιά. Συγκεκριμένα, αν προτιμάτε τη γαλοπούλα σας με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε θα ταίριαζε αρμονικά με ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο, ένα Λημνιό και, γιατί όχι, με ένα Κοτσιφάλι ή Λιάτικο. Ένα Pinot Noir, ένα Chianti Classico, ή ένα Beaujolais είναι οι προτάσεις από Γαλλία και Ιταλία. Στην περίπτωση που θα έπρεπε να διαλέξουμε ένα λευκό θα πηγαίναμε σε ένα Chardonnay περασμένο από βαρέλι.

Τηγανητή γαλοπούλα και κρασί
Αν επιλέξετε για τον γιορτινό μπουφέ κροκέτες γαλοπούλας ή κάποιο άλλο έδεσμα με τηγανητή γαλοπούλα τότε τα κρασιά που θα πρέπει να έχετε δίπλα σας είναι οι αφρώδεις οίνοι. Τα τηγανητά φαγητά χρειάζονται κρασιά  με υψηλή οξύτητα για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν με το αλάτι και το λίπος.

Καπνιστή γαλοπούλα και κρασί
Σε μια καπνιστή γαλοπούλα ταιριάζουν κρασιά με πλούσιο σώμα και έντονη γεύση. Για παράδειγμα ένα κόκκινο Zinfandel ταιριάζει και στη γαλοπούλα και στο χοιρινό, γιατί έχει άρωμα κόκκινων φρούτων και γλυκού καπνού. Ζητώντας στην κάβα για ένα αμερικάνικο Zinfandel, πείτε τους να σας υποδείξουν αυτό με τον μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό, για ακόμα πιο έντονο στυλ. Το κόκκινο blend του Ροδανού (Grenache, Syrah & Mourvédre,) και τα Sangiovese ταιριάζουν επίσης πολύ με καπνιστή γαλοπούλα.

Πηγή: www.krasiagr.com (επιμέλεια: Άννα Ποδάρα)