Ρίξτε το φταίξιμο για το hangover στο ποτήρι

krasi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Νέα έρευνα δείχνει πως η ποσότητα κρασιού που χωράει το μέσο ποτήρι έχει αυξηθεί κατά επτά φορές από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε την βραδινή έξοδό μας με ένα ποτήρι κρασί και καταλήξαμε να πολεμάμε ένα hangover το πρωί. Η απάντηση στο «τί έγινε» συχνά είναι πως απλά καταναλώσαμε περισσότερο αλκοόλ από όσο έπρεπε, ωστόσο πλέον θα μπορείτε να ρίχνετε την ευθύνη στα ποτήρια.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του British Medical Journal αποκαλύπτει πως τα ποτήρια του κρασιού έχουν μεγαλώσει αισθητά τους τελευταίους αιώνες. Τον 18ο αιώνα τα ποτήρια χωρούσαν περίπου 66ml κρασιού, ενώ πλέον η χωρητικότητα έχει αυξηθεί στα 449 ml την διετία 2016-17.

Μπορεί τα 66 ml να ακούγονται σαν υπερβολικά μικρή ποσότητα, αλλά όπως σημειώνει η έρευνα, εκείνη την εποχή το κρασί ήταν «αποκλειστικό προνόμιο» της ελίτ, με τις μάζες να προτιμούν την μπύρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση του κρασιού ήταν σχετικά χαμηλή και άρχισε να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κατά τον 20ό αιώνα.

Από την δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία 1980 η κατανάλωση τετραπλασιάστηκε, ενώ τη δεκαετία του 1990 διπλασιάστηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με τα ποτήρια αυξήθηκε και το μέγεθος το πιάτων. Εδώ μπορεί και να τεθεί ένα ερώτημα τύπου «κότας και αυγού», αναφορικά με το εάν η αγάπη για το φαγητό ή το ποτό επηρέασε περισσότερο το μέγεθος των πιάτων και των ποτηριών.

Μπορεί να μην γεμίζουμε το ποτήρι του κρασιού μέχρι πάνω, αλλά σίγουρα τα μεγαλύτερα ποτήρια είναι ενδεικτικά της γενικότερης τάσης. Οι ειδικοί άλλωστε εξηγούν πως τα μεγαλύτερα ποτήρια συνήθως αυξάνουν την απόλαυση που νιώθει κανείς πίνοντας κρασί, οπότε στην συνέχει αυξάνεται η επιθυμία για περισσότερο κρασί.