Τέσσερις στάσεις για φαγητό στην Πλάκα

anafiotika-taberna
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι τουρίστες την αγαπούν, αλλά οι ντόπιοι την ξεχνούν ή την αποφεύγουν λόγω κοσμοσυρροής. Η Πλάκα, όμως, είναι από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης μας, η καλύτερή μας επαφή με την παλιά Αθήνα και ίσως δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της ως «Συνοικία των Θεών». Εμείς, λοιπόν, πάμε μια βόλτα στα στενά της και καθόμαστε για φαγητό, για να την απολαύσουμε με γεμάτο στομάχι. Θα έρθετε μαζί μας;

Καφενείο Μεζεδοπωλείο, τα Αναφιώτικα
Ένα παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο, τα Αναφιώτικα, ξεχωρίζουν επί της οδού Μνησικλέους και Θρασυβούλου, στα περίφημα «σκαλάκια», όπως ίσως έχετε ακούσει. Εκεί θα απολαύσετε αυθεντική ελληνική κουζίνα που ταιριάζει με το περιβάλλον, καφέ κάθε στιγμή της ημέρας και μεζέδες για πιο παρεΐστικες καταστάσεις, όλα με φρέσκα κι αγνά υλικά, σερβιρισμένα από χαμογελαστό κόσμο. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τα λίγο στριμωγμένα τραπέζια, θα μπορέσετε να απολαύσετε κλασικές παραδοσιακές γεύσεις, από ζεστούς και κρύους μεζέδες μέχρι ζυμαρικά, κρεατικά και θαλασσινά, που αν και δεν ξεχωρίζουν από θέμα έμπνευσης, ξέρουν να φτιάχνουν «παρέα» (κόστος περίπου 15 ευρώ/άτομο). Στο τέλος, περιμένει συνήθως και το κερασμένο ρακόμελο, για να ολοκληρώσει την κατάσταση. Info: Μνησικλέους 24β, Πλάκα, 210 3244428.

Σχολαρχείο Ουζερί Κούκλης
Κάτω από την Ακρόπολη, στην Τριπόδων, στο ξακουστό Σχολαρχείο καλό θα είναι να πάτε αρκετά πεινασμένοι. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε από ένα μεγάλο δίσκο με 18-20 διαφορετικές ελληνικές σπεσιαλιτέ (κρεατικά, θαλασσινά, σαλάτες, χορτοφαγικά κ.τ.λ.), να δείτε πρώτα τα φαγητά κι έπειτα να διαλέξετε, με το προσωπικό να σας λύνει ό,τι απορίες έχετε. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως 7 ευρώ το πιάτο, ενώ αν θέλετε, μπορείτε να παραγγείλετε 10 πιάτα ανά 4 άτομα μαζί με άφθονο εμφιαλωμένο νερό, ψωμί όσο χρειαστεί, επιδόρπιο και 1 ποτό κατ’ άτομο (250γρ. κρασί ή 1 μπύρα 330γρ. ή 1ποτήρι ούζο ή 1 αναψυκτικό) πληρώνοντας 15 ευρώ το άτομο. Το μενού δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις, πέρα από τα κλασικά της ελληνικής κουζίνας, αλλά θα σας αφήσει πλήρεις και χορτασμένους. Info: Τριπόδων 14, 210 3247605.

Ελαία
Ένα από τα εστιατόρια που φημίζεται για την κλασική ελληνική κουζίνα του στα σοκάκια της Πλάκας, η Ελαiα, έχει συν τοις άλλοις, το ατού της ωραίας θέας, σε μια όμορφη και ιστορική ταράτσα στην περιοχή, όπου η Μελίνα… ξελόγιαζε τον Ντασσέν στο «Ποτέ την Κυριακή». Αν το επισκεφτείτε από Πέμπτη έως Κυριακή, θα απολαύσετε και ζωντανή μουσική με το φαγητό σας, σε ένα αρχοντικό τριών επιπέδων με αισθητική που σέβεται απόλυτα την κληρονομιά και την κουλτούρα της περιοχής και ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να εκτιμήσετε την Ελλάδα. Info: Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου, 210 3249512.

7 Food Sins
Εδώ ξεφεύγουμε από το παραδοσιακό και πάμε στα μονοπάτια της gastro pub, δηλαδή μιας pub που σερβίρει φαγητό, μόνο που εν προκειμένω τα πιάτα είναι υψηλής γαστρονομίας! Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό που χρονολογείται από το 1890 με μια ευχάριστη σάλα, αλλά και τραπεζάκια έξω για τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, θα απολαύσετε τόσο brunch, αν βρεθείτε εκεί Σαββατοκύριακο 12-18.00, όσο και διάφορες επιλογές από το μενού. Κοτόπουλο σε τεμπούρα, μπαχαρικά και γλυκό τσίλι, καπνιστός σολομό και πατζαροσαλάτα με χρένο, ριζότο με καπνιστές γαρίδες, άρωμα τρούφας και κρέμα από αργοψημένο λεμόνι είναι μερικές από αυτές, ενώ το γεύμα θα σας κοστίσει από περίπου 20 ευρώ το άτομο. Υπάρχει και μενού degustation από τον Βασίλη Φώτο, στα 35 ευρώ το άτομο, ενώ τη γαστρονομική σας εμπειρία μπορεί να συμπληρώσει και μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα κρασιού με επιλεγμένες ετικέτες με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα. Info: Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 1, 210 7011108.