Το πρωινό σε 9 διαφορετικά μέρη του κόσμου

ruzi-fasolia-sogias-iaponiki-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Αν και στην καθημερινότητά μας το πρωινό ίσως να μην έχει την έκταση που θα θέλαμε να του δώσουμε, λόγω πίεσης χρόνου, η αλήθεια είναι ότι ξέρουμε να το απολαμβάνουμε όταν έχουμε την ευκαιρία. Τι μας περιμένει, όμως, αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και μάλιστα στα παρακάτω εννέα μέρη; Ας δούμε τι περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό πρωινό στην Ιαπωνία, την Ινδία, τη Βραζιλία και σε άλλα μέρη του κόσμου, στα οποία θα θέλαμε να ξυπνήσουμε μια μέρα… πεινασμένοι.

Ιαπωνία: Το παραδοσιακό πρωινό στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου περιλαμβάνει κάποιες τροφές που μπορεί να συναντήσετε και στο μεσημεριανό. Το ρύζι, φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο και πολλές φορές προσθέτουν σε αυτό ωμά αυγά ή βραστό ψάρι. Αν είστε πιο περιπετειώδεις, μπορείτε να δοκιμάσετε το natto, ένα πιο καυτερό πιάτο με φασόλια σόγιας σε ζύμωση.

Ινδία: Εδώ το πρωινό σίγουρα θυμίζει μεσημεριανό, ενώ οι επιλογές μπορεί να ποικίλλουν ανά περιοχή. Συνήθως, όμως, θα βρείτε μια ζυμωτή βάση, όπως το roti, το οποίο είναι κάτι σαν πίτα ή επίπεδο ψωμί ή idlis, δηλαδή τηγανίτες ρυζιού στον ατμό, οι οποίες σερβίρονται με διάφορα ντιπ και chutney.

Οι Βραζιλιάνοι ξυπνούν κάπως έτσι

Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι είναι λιτοί στο πρωινό και απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι καφέ με pão francês που είναι στρογγυλά, γαλλικά ψωμάκια με βούτυρο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι σε ένα πρωινό στη Βραζιλία δεν θα βρείτε και άλλα πράγματα, όπως τυριά και αλλαντικά, ώστε να φτιάξετε το δικό σας σάντουιτς, ή φρούτα (ειδικά παπάγια), αλλά τα βασικά του συστατικά είναι τα παραπάνω.

Γαλλία: Η γαλλική μπαγκέτα είναι η πρωταγωνίστρια του πρωινού, όπου μαζί με έναν εσπρέσο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στο πρωινό των Γάλλων. Το αχνιστό κρουασάν είναι επίσης πολύ διαδεδομένο, τόσο στη Γαλλία, όσο και άλλες χώρες. 

Ρώσικο πρωινό με kasha

Ρωσία: Ένα παραδοσιακό πρωινό στη Ρωσια περιλαμβάνει kasha, δηλαδή πόριτζ, που είναι βρώμη μαγειρεμένη με νερό και γάλα, όπως και μαύρο ψωμί με λουκάνικο και τυρί. Ως ρόφημα προτιμούν το δυνατό μαύρο τσάι, ενώ υπάρχουν και τα blinis (κάτι παρόμοιο με τις κρέπες), τα οποία θεωρούνται πολυτέλεια και σερβίρονται σε ξενοδοχεία με μαρμελάδα ή χαβιάρι. Στους Ρώσους αρέσει, επίσης, να προσθέτουν ξινόκρεμα παντού –ίσως όχι στο τσάι…

Σαουδική Αραβία: Το πρωινό εδώ απαρτίζεται από αραβικό καφέ ή τσάι και μια ποικιλία φαγητών σε μικρά πιάτα. Το ψωμί συνήθως δεν λείπει, με προτίμηση στο naan που είναι κάτι σαν πίτα, ενώ προστίθενται και ελιές, τυριά και μια εναλλακτική έκδοση των αυγών σκραμπλ. Παραδοσιακά, τα πιάτα τοποθετούνται σε ένα πλαστικό κάλυμμα στο πάτωμα και χρησιμοποιούν κυρίως ψωμί, για να βουτήξουν στα διάφορα φαγητά, αντί για μαχαιροπίρουνα.

Τι Αγγλία, τι Αυστραλία

Αυστραλία: Η επιρροή των Βρετανών είναι εμφανής και δεν αποτελεί έκπληξη που ένα κλασικό πρωινό στο Brisbane μοιάζει πολύ με το πρωινό στο Bath. Αυγά, ντομάτες, φασόλια, λουκάνικο είναι τα βασικά υλικά και μπορεί κάποιος να προσθέσει λίγο πιο τοπική χροιά με λίγο vegemite (ένα αλμυρό spread με μαγιά) αντί για μαρμελάδα στο ψωμί του.  

Αφρική: Το πρωινό στην Αφρική ποικίλλει και στα βόρεια μπορεί κάποιος να βρει spread με πιάτα επηρεασμένα από τη Μέση Ανατολή, όπως ζωμούς ή πόριτζ, ενώ στη Νότια Αφρική, οι επιρροές έρχονται από τη Βρετανία, που σημαίνει αυγά, λουκάνικα, ντομάτες και φασόλια. Στις ανατολικές και δυτικές χώρες της ηπείρου σερβίρονται μπενιέ (κάτι σαν μικρά ντόνατ) με γλυκά σιροπιαστά ντιπ και ομελέτες με φασόλια ή ψάρι.

Το skyrr που θυμίζει γιαούρτι

Ισλανδία: Ένα κρύο πρωινό στο Ρέικιαβικ ξεκινά με καυτή βρώμη και δυνατό ζεστό καφέ. Το ψάρι είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στις επιλογές, ενώ και το skyrr, που θυμίζει πολύ παχύρρευστο γιαούρτι, μπορεί να αποτελέσει πρωταγωνιστή του ισλανδικού πρωινού.