Βρέθηκε το κρασί που δεν δημιουργεί hangover

rebel-coast-wine
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η ελπίδα γεννιέται ξανά για όσους λατρεύουν το κρασί, αλλά δεν αντέχουν το βαρύ κεφάλι που τους αφήνει στη συνέχεια.

Αν πάντα ευχόσασταν να μπορούσατε να πάτε σπίτι, να βάλετε άνετα ρούχα, να γεμίσετε το ποτήρι σας κρασί και να φτιάξετε τη διάθεσή σας χωρίς να μεθύσετε, τότε η ευχή σας γίνεται πραγματικότητα, σύμφωνα με το delish.com.

Από αυτό το μήνα, μόλις εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί όσον αφορά την κάνναβη στην πολιτεία, το Rebel Coast Winery της Καλιφόρνια ξεκινά να πουλά το πρώτο κρασί με κάνναβη, χωρίς αλκοόλ. Ας λύσουμε, όμως, πρώτα μερικές απορίες που ίσως σας γεννηθούν.

Τι είναι το κρασί με κάνναβη;
Το καλοφορνέζικο οινοποιείο Rebel Coast Winery λανσάρει μια νέα σειρά κρασιού, ένα sauvignon blanc με 4mg Δ-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ανά μερίδα, η οποία χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να δράσει, σύμφωνα με το οινοποιείο. Λόγω του ότι το αλκοόλ έχει αφαιρεθεί από το κρασί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για συμπτώματα hangover μετά την κατανάλωσή του. Οι οινοποιοί φτιάχνουν εμποτισμένα κρασιά εδώ και χρόνια, κανείς όμως δεν είχε αναπτύξει μια αξιόπιστη μέθοδο αφαίρεσης αλκοόλ και ανάμειξης με τα ενεργά συστατικά της κάνναβης, με τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα του κρασιού, όπως αναφέρει ο συνιδρυτής του οινοποιείου, Alex Howe. Στα άμεσα σχέδια είναι και η κυκλοφορία ροζέ κρασιού με κάνναβη, αλλά και αφρώδους, ενώ μέσα στο 2018 πρόκειται να κυκλοφορήσει και σειρά κρασιών με κανναβιδιόλη (CBD), που θα έχουν τα ίδια ιατρικά οφέλη, χωρίς τις ψυχοτρόπες επιδράσεις.  

Είναι νόμιμο;
Μετά την έγκριση της πρότασης 64, η μαριχουάνα είναι νόμιμη για ενήλικη, προσωπική χρήση από αυτό το μήνα, στην Καλιφόρνια. Λόγω του ότι το κρασί αυτό δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ, μπορεί να πωλείται νόμιμα σε κατοίκους της Καλιφόρνια που είναι 21 ετών και άνω.

Πώς παρασκευάζεται;
Το οινοποιείο Rebel Coast χρησιμοποιεί σταφύλια που καλλιεργούνται στην κομητεία Sonoma και τα «ζυμώνει» με την παραδοσιακή διαδικασία. Αφού αφαιρείται το αλκοόλ του κρασιού, εμποτίζουν το κάθε μπουκάλι με 16mg Δ-τετραϋδροκανναβινόλης, το ενεργό συστατικό που βρίσκουμε στην κάνναβη, μαζί με αρωματικά έλαια (τερπένια) για να ενισχύσουν το άρωμα της μαριχουάνας.

Πόσο δυνατό είναι;
Όπως είπαμε, το κάθε μπουκάλι περιέχει 16mg THC, δηλαδή περίπου 4mg ανά ποτήρι. Η πολιτεία της Καλιφόρνια επιτρέπει περίπου 10mg ανά μερίδα, οπότε το ένα ποτήρι δεν προκαλεί πρόβλημα. Στόχος, άλλωστε του οινοποιείου δεν είναι να πιει κάποιος μερικά ποτήρια και να αισθάνεται άσχημα, αλλά να ανεβάσει τη διάθεσή του και να απελευθερωθεί, όπως με 1-2 ποτήρια συμβατικό κρασί.

Τι γεύση έχει;
To sauvignon blanc θα έχει τις λαμπερές γεύσεις εσπεριδοειδών και την τραγανή αίσθηση που αφήνει και ένα παραδοσιακό ποτήρι κρασί από αυτό το σταφύλι, αλλά θα αφήνει και άρωμα μαριχουάνας με νότες από λεμονόχορτο, λεβάντα και κίτρο.

Πόσο κοστίζει;
Ένα μπουκάλι sauvignon blanc 2017 με μαριχουάνα φτάνει τα 59,99 δολάρια, δηλαδή σχεδόν τα 50 ευρώ.

Πού το βρίσκει κάποιος;
Προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο για κατοίκους Καλιφόρνιας, 21 ετών και άνω, οι οποίοι μπορούν να το παραγγείλουν μέσω της ιστοσελίδας της Rebel Coast. Μπορεί, λοιπόν, στην Ελλάδα να μην έχει τη δυνατότητα να φτάσει, αλλά ανοίγει καινούργια μονοπάτια στην οινοποιία.