Πελάτες ψαρεύουν το φαγητό τους σε ιαπωνικό εστιατόριο

psaria
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Εστιατόριο που πρόκειται να ανοίξει στη Νέα Υόρκη πάει το θέμα της τοπικής πρώτης ύλης ένα βήμα παραπέρα. Για την ακρίβεια, φέρνει την πρώτη ύλη στα… πόδια των πελατών.

Τα ντόπια προϊόντα και οι αγνές, φρέσκες πρώτες ύλες είναι κύριο μέλημα των εστιατορίων που σέβονται τον εαυτό τους. Εξού και η μοντέρνα, αστική φάρμα του ξακουστού Noma της Κοπεγχάγης, το οποίο ξανανοίγει με τις δικές του καλλιέργειες και το εστιατόριο να προμηθεύεται τα υλικά του από εκεί.  

Ένα νέο ιαπωνικό εστιατόριο στο Chelsea της Νέας Υόρκης, όμως, πηγαίνει το θέμα της πρώτης ύλης λίγο παραπέρα, αφήνοντας τους πελάτες να… ψαρέψουν το ίδιο τους το φαγητό, από δεξαμενές που βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου.

Οι πελάτες του Zauo, το οποίο ανοίγει στην West 24th Street μέσα στον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, μπορούν να πιάσουν ψάρια με αγκίστρι από δεξαμενές με διαφορετικά είδη ψαριών ή ακόμη και θαλασσινά, όπως… αστακούς. Μόλις πιάσουν το ψάρι, αναλαμβάνουν οι σεφ, οι οποίοι το ετοιμάζουν όπως επιθυμεί ο πελάτης, από tempura μέχρι sashimi, δηλαδή πιο φρέσκο δεν γίνεται!

Το εστιατόριο θα έχει 175 καθίσματα και θα είναι δομημένο έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται κάποιος σε κατάστρωμα πλοίου, ενώ είναι το πρώτο της αλυσίδας στις ΗΠΑ, έπειτα από 13 εστιατόρια στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το concept σκέφτηκαν οι αδελφοί Takahashi, Kazuhisa, 42 και Takuya, 38, οι οποίοι αποφάσισαν να το φέρουν και στη Νέα Υόρκη, έπειτα από επίσκεψή τους εκεί το περασμένο καλοκαίρι. Όταν οι μισοί βρήκαν την ιδέα τους ενδιαφέρουσα και οι άλλοι μισοί ακατόρθωτη, πείσμωσαν ακόμη περισσότερο για να την υλοποιήσουν. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, το φαγητό τους είναι πολύ καλό και πιστεύουν ότι οι επισκέπτες θα απολαύσουν εκτός από αυτό την ατμόσφαιρα και τη συνολική εμπειρία.

Για να πιάσουν τα ψάρια, οι επισκέπτες θα χρησιμοποιούν καλάμι με δόλωμα και οι υπάλληλοι δίχτυα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι υποχρεωτικό καθώς όσοι δεν έχουν όρεξη για ψάρεμα, μπορούν να αφήσουν τη δουλειά στο προσωπικό ή απλώς να παραγγείλουν… κοτόπουλο.

Τα εστιατόρια Zauo στην Ιαπωνία, πάντως είναι πολύ δημοφιλή, με μέσο όρο 4 αστέρια στο Yelp, site κριτικών και κρατήσεων. Σύμφωνα με κάποιες κριτικές, μάλιστα, ο χρόνος για να πιάσει κάποιος ψάρι δεν είναι πολύς –κάποιοι τα έχουν καταφέρει στα 20 λεπτά με λίγη βοήθεια από το προσωπικό- αλλά το αποτέλεσμα έχει τέτοια φρεσκάδα, που δίνει νόημα σε αυτό που λέμε «σπαρταράει».