Ένα μουσείο με θέμα τον άρτο ξεχωρίζει στην Αμφίκλεια

mouseio-artou
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τα μουσεία γαστρονομικού τύπου είναι πολλά ανά τον κόσμο. Το Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας, όμως, ξεχωρίζει γιατί παρουσιάζει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο ένα βασικό τρόφιμο που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας: το ψωμί.

Έχουμε δει Μουσείο Τηγανητής Πατάτας στο Βέλγιο, Μουσείο Μουστάρδας στις ΗΠΑ, μέχρι και… Μουσείο Καμένου Φαγητού στη Βιρτζίνια, όπως και διάφορα άλλα μουσεία και εκθέσεις που σχετίζονται με το φαγητό. Ένα ιδιαίτερο, πιο παραδοσιακό μουσείο, όμως, βρίσκεται και στη χώρα μας, συγκεκριμένα στο νομό Φθιώτιδος της Στερεάς Ελλάδας, το οποίο παρουσιάζει ίσως την πιο αγαπημένη και απλή τροφή του ανθρώπου, τον άρτο.

Πρόκειται για ένα μονογραφικό μουσείο στην Αμφίκλεια, όπου ο άρτος εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, την κοινωνία, την παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω της γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.

Η ιδιαιτερότητα, όμως, του μουσείου είναι ότι η έκθεσή του «ξεφεύγει» από το παρελθόν και ακολουθεί τα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής, κινώντας το ενδιαφέρον στους επισκέπτες και διατηρώντας τον σαφή εκπαιδευτικό της χαρακτήρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε αντικείμενο συνδέεται με τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, ενώ τα οικιακά σκεύη, τα υφαντά, τα κεντήματα, οι ενδυμασίες, οι άρτοι από την πλούσια συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου, «Η Δαδιώτικη Εστία», αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της κληρονομιάς του τόπου, αλλά και το μεράκι των ντόπιων που έχουν στήσει έναν πολύ προσεγμένο πολιτιστικό χώρο.

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Άρτου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας θα έρθετε σε επαφή με τη διαχρονική παρουσία του ψωμιού, τόσο στον κύκλο του ανθρώπου που περιλαμβάνει τους σταθμούς γέννησης, γάμου, θανάτου, όσο και στον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα, θερισμός κ.ο.κ., μέσα από δύο σημαντικές ενότητες που τη συμπληρώνουν, προστιθέμενες στον κύκλο του ψωμιού. Από τον σπόρο στο αλεύρι, την καλλιέργεια, τη συλλογή, την αραγωγή, το μέτρημα και την αλεστική, μέχρι την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο, όλα εκτίθενται με παραδοσιακό τρόπο στην αφηγηματική έκθεση του μουσείου, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει και αναφορά στο ψωμί και το ρόλο του στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας.

Με μια βόλτα στο μουσείο θα γίνετε μάρτυρες μιας πλούσιας ποικιλίας ψωμιών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ανάγλυφα σχέδια, τα οποία φανερώνουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της περιοχής.

Κι αφού τελειώσετε με το ψωμί, μπορείτε να προχωρήσετε στη δεύτερη θεματική ενότητα του μουσείου που αφορά τα σύνεργα και εργαλεία των επαγγελμάτων που άνθιζαν στην περιοχή τις παλαιότερες εποχές, όπως αυτά του πεταλωτή, του επισαγματοποιού, του υφαντουργού, του κουρέα κ.ά.

Όσο κι αν η γαστρονομία προχωρά και εξελίσσεται, το ψωμί θα αποτελεί πάντα ένα βασικό παραδοσιακό υλικό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι και στο Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας ξέρουν πώς να τιμήσουν τόσο το ίδιο όσο και την ιστορία του.

Info
www.breadmuseum.gr
Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας
Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας, 22340 23044
ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος έως Μάρτιος Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00, Απρίλιος έως Οκτώβριος Σάββατο και Κυριακή 11:00-16:00, [email protected]